Pakistan'da Başbakanlık Krizi - Son Dakika
Güncel

Pakistan'da Başbakanlık Krizi

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin başbakanlığa aday gösterdiği Mahdum Şahabudin için tutuklama kararı çıkartılmasının ardından, iktidardaki Pakistan Halk Partisi yönetimi yeni başbakan adaylarının Petrol Bakanı Raja Pervez Aşraf...

22.06.2012 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin başbakanlığa aday gösterdiği Mahdum Şahabudin için tutuklama kararı çıkartılmasının ardından, iktidardaki Pakistan Halk Partisi yönetimi yeni başbakan adaylarının Petrol Bakanı Raja Pervez Aşraf olduğunu açıkladı. İlerleyen saatlerde, Aşraf'ın başbakanlığı için parlamentoda oylama yapılacak ve karar cumhurbaşkanının onayına sunulacak.

Pakistan'da geçtiğimiz Salı günü Anayasa Mahkemesi tarafından görevine devam edemeyeceğine hükmedilen Başbakan Yusuf Rıza Gilani'nin bıraktığı başbakanlık koltuğuna, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari tarafından Ticaret ve Sanayi Bakanı Mahdum Şahabudin aday gösterilmiş ancak mahkeme Şahabudin için tutuklama kararı çıkarmıştı.

Bu gelişmenin ardından yeni başbakan arayışının başladığı ülkede, iktidardaki Pakistan Halk Partisi'nin (PPP) üst düzey yönetimi yeni adaylarının Petrol Bakanı Raja Pervez Aşraf olmasına karar verdi.

Pakistan parlamentosunda, ilerleyen saatlerde yapılacak oylamada Petrol Bakanı Aşraf'ın başbakanlığı için karar alınması bekleniyor. Ardından parlamentonun bu kararı Cumhurbaşkanı Zerdari'nin onayına sunulacak.

Öte yandan, Aşraf'ın başbakan olarak seçilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Zerdari'ye yöneltilen suçlamalar hakkında işlem yapması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Zerdari, 2007 yılında öldürülen eşi Benazir Butto'nun 1990'larda başbakan olduğu dönemde İsviçre bankaları aracılığıyla kara para aklamakla suçlanıyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Zerdari ve PPP'nin üzerinde uzlaştığı ilk isim olan Şahabuddin'in ise, hakkında verilen tutuklama kararından sonra İslamabad'dan ayrılarak Peşaver kentinde gittiği ve burada yerel mahkemeye kefalet bedelini yatırarak bir haftalığına serbest kalma hakkı elde ettiği bildirildi. Şahabuddin, görevinden azledilen Başbakan Gilani'nin kabinesinde sağlık bakanı olduğu dönemde uyuşturucu madde niteliğindeki kimyasal maddeleri yasa dışı yollardan Pakistan'a sokmakla suçlanıyor.

Pakistan'da Anayasa Mahkemesi ile hükümet ve cumhurbaşkanı arasında uzun süredir gerginlik hakim. Ordu ve istihbarat teşkilatı da geçen aylarda birçok kez hükümet ve Cumhurbaşkanı Zerdari ile karşı karşıya gelmiş ve mahkemelik olmuştu.

Muhabir : Erkan Yiğitsözlü

Yayıncı : Ogün Duru - İSLAMABAD

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan'da Başbakanlık Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement