Pakistan'da İmran Han tutuklanması protestoları can kaybıyla sonuçlandı - Son Dakika
Güncel

Pakistan'da İmran Han tutuklanması protestoları can kaybıyla sonuçlandı

Pakistan\'da İmran Han tutuklanması protestoları can kaybıyla sonuçlandı

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'ın tutuklanmasıyla başlayan protestolarda can kayıpları yaşandı. Bazı eyaletlerin ardından federal hükümet de başkent İslamabad'da güvenliğin sağlanması için silahlı kuvvetleri göreve çağırdı. Dünden bu yana düzenlenen protestolarda toplam 5 kişi öldü, 40'tan fazla kişi yaralandı. Ülke genelinde 1200'den fazla gösterici gözaltına alındı.

10.05.2023 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'ın dün tutuklanmasıyla başlayan protestolarda can kayıpları yaşanması üzerine bazı eyaletlerin ardından federal hükümet de başkent İslamabad'da güvenliğin sağlanması için silahlı kuvvetleri göreve çağırdı.

Geo News televizyonundaki habere göre, Hayber Pahtunhva, Belucistan ve Pencap eyalet yönetimlerinin ardından federal hükümet de başkent İslamabad'da güvenliğin sağlanması için silahlı kuvvetleri göreve çağırdı.

Dünden bu yana düzenlenen protestolarda toplam 5 kişi öldü, 40'ın üzerinde kişi yaralandı. Ülke genelinde 1200'den fazla gösterici gözaltına alındı.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada ise İmran Han'ın tutuklanmasının ardından başlayan protestolarda yaşanan şiddete işaret edilerek, 9 Mayıs'ın "kara bir sayfa" olarak anılacağı belirtildi.

Açıklamada, protestocuların orduya ait kurumları hedef aldığı ve gösterilerde silahlı kuvvetler karşıtı sloganlar attığı vurgulanarak, kimsenin hukuku kendi eline almasına müsaade edilmeyeceği vurgulandı.

Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) liderlerinin bir taraftan orduyu methettiği ancak diğer yandan destekçilerini silahlı kuvvetlere karşı kışkırttığı aktarılan açıklamada, bunun "iki yüzlülük" olduğu belirtildi.

Açıklamada, silahlı kuvvetlere, güvenlik güçlerine ve kamu mallarına saldırıların sürmesi halinde protestoculara şiddetli misillemeyle karşılık verileceği uyarısında bulunulurken, bunun sorumluluğunun ülkeyi iç savaşa sürüklemek isteyen gruba ait olacağı kaydedildi.

239 milyon dolarlık yolsuzluk suçlaması

Geçen haziranda koalisyon hükümeti, Han ve eşinin Pakistan'ın önemli emlak zenginlerinden Malik Riaz'dan bir eğitim enstitüsü inşa etmek üzere milyarlarca rupi değerinde arazi aldıklarını iddia etti.

Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB), Han'ın PTI hükümetinin Riaz ile bir anlaşma yaptığını ve bu anlaşmanın ulusal hazineyi 239 milyon dolardan fazla zarara uğrattığını belirtiyor.

Aralık 2019'da Riaz, "kirli para" ile ilgili bir soruşturma kapsamında aralarında 239 milyon dolar değerinde mülklerin de bulunduğu mal varlığını Birleşik Krallık Ulusal Suç Ajansına teslim etmeyi kabul etti.

Pakistan İçişleri Bakanı Rana Sanaullah ise İngiliz yetkililerin kara para aklamayla bağlantılı olarak Pakistan'a 239 milyon doları iade ettiğini ancak Han'ın parayı ulusal hazinede tutmak yerine Riaz'a verdiğini dile getirmişti.

NAB kararıyla tutuklama

Han hakkındaki tutuklama kararı, Ulusal Mali Sorumluluk Bürosu (NAB) tarafından verilmişti.

Söz konusu gelişme, Han'ın üst düzey istihbarat yetkilisini, kendisine yönelik suikastın arkasında olmakla suçlamasının ardından gelmişti.

Pakistan ordusu, dün, eski Başbakan İmran Han'ın kendisine yönelik suikastın arkasında üst düzey bir istihbarat yetkilisinin olduğuna yönelik iddialarını "sorumsuzca ve asılsız" olarak nitelendirmişti.

Han, koalisyon hükümeti erken seçim ilan etmediği gerekçesiyle 28 Ekim 2022'de Lahor'dan İslamabad'a yürüyüş başlatmıştı.

Vezirabad'da 3 Kasım 2022'de konvoyuna ateş açılması sonucu Han, iki bacağından yaralanmıştı. Saldırıda bir kişi ölmüş, 13 kişi yaralanmıştı.

Pakistan'da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan'da İmran Han tutuklanması protestoları can kaybıyla sonuçlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement