Pakistan'daki Hükümet Karşıtı Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Pakistan'daki Hükümet Karşıtı Gösteriler

Pakistan\'daki Hükümet Karşıtı Gösteriler

Gösteriler devam ediyor Kalkınma ve Planlama Bakanı İkbal: "İmran Han ve Tahir ul Kadri'ye seslenmek istiyorum.

04.09.2014 16:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan'da 14 Ağustos'ta Başbakan Navaz Şerif'in istifası talebi ile başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor.

Pakistan Halk Hareketi (PAT) ve Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) birlikte yürüttüğü gösterilerde polisle çatışmasız 3. gün geride kalırken, eylemciler bakanlık binaları  ve parlamentonun bulunduğu kırmızı bölgeyi terk etmiyor.

Göstericiler geceleri, kırmızı bölge içerisindeki farklı noktalara kurdukları çadırlarda ve yeşil alanlarda geçirirken, bazı eylemciler parlamento binasının yan tarafındaki çeşmede yıkanıyor.

Alandaki eylemcilerin büyük çoğunluğunu PAT taraftarları oluştururken, İmran Han'ın lideri olduğu PTI partisinin destekçilerinin sayılarının gittikçe azaldığı gözleniyor. Han'ın konuşmalarını yaptığı akşam saatlerinde kırmızı bölgeye gelen, aralarında kadınların da bulunduğu bazı PTI taraftarları, daha sonra evlerine dönüyor. Tahir-ul Kadri'nin lideri olduğu PAT taraftarlarının tamamı ise alanda kalıyor.

Son iki gündür İslamabad'da etkili olan sağanak yağış, alandaki göstericilerin sayısının azalmasına neden oluyor. On binlerce kişinin katılımı ile başlayan gösteriler, kadın ve çocuklar dahil şu anda yaklaşık 4000 kişinin desteği ile devam ediyor.

30 Ağustos gecesi demir parmaklıkları kırarak girdikleri parlamento bahçesindeki çadırlarını söken eylemciler, bahçeyi boşaltıyor.

-"Demokrasi savaşını kaybetmeyeceğiz"-

Öte yandan meclis oturumunda konuşan Kalkınma ve Planlama Bakanı İhsan İkbal, PAT lideri Tahir-ul Kadri'nin çelik zırhlı konteynerde kalmasına atıfta bulunarak, "Dünya kadife devrimi, turuncu devrimi gördü ama hiç konteyner devrimi görmedi" dedi.

Pakistan'ın gösteriler nedeniyle düşürüldüğü durumun şaka gibi olduğunu belirten İkbal, "Protestocular bizi Ukrayna, Libya ve Kenya ile karşılaştırılır hale getirdi. Düşmanlarımızın bizi yıkmak için harcadığı para kadar bu göstericiler de para harcıyor. Eğer Pakistan hükümeti birkaç muhalif gösteri ile yıkılacaksa bu, ülkenin demokratik olmadığının göstergesi olur. Buradan İmran Han ve Tahir-ul Kadri'ye seslenmek istiyorum. O meydanlarda 100 yıl otursanız bile demokratik yollarla seçilmiş hükümeti deviremeyeceksiniz. Biz geçmişte savaş kaybettik ancak demokrasi savaşını kaybetmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Tahir-ul Kadri ve İmran Han'ın hükümet ile müzakereleri sürdürmek için meclisteki muhalefet partileri üyeleri tarafından oluşturulan 7 kişilik heyet ise görüşmelerini sürdürüyor. Başında Cemaat-i İslami lideri Siraj-ul Hak ve Pakistan Halk Partisi liderlerinden Rahman Malik'in olduğu heyet, Tahir-ul Kadri ile görüştü. İmran Han'ın da hazır bulunduğu görüşmede pozitif ilerleme sağlansa da gösterilerin bitirilmesine dair sonuç çıkmadı.

Meclis yarın, devam eden hükümet karşıtı protestoları görüşmek üzere toplanacak.

30 Ağustos gecesi Pakistan Halk Hareketi lideri Tahir-ul Kadri'nin, taraftarlarına, Başbakanlık Ofisi'ne yürüme çağrısı yapmasının ardından göstericiler ile polis arasında çatışmalar başlamıştı. Olaylarda üç kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 500 kişi yaralandı.

İmran Han, Mayıs 2013'teki genel seçimlerde hile yapıldığını iddia etmiş, tüm yasal girişimlerinin sonuçsuz kaldığını açıklamıştı. Han ve destekçileri, bunun üzerine Başbakan Navaz Şerif ve seçim komisyonunun istifası talebiyle Lahor'dan İslamabad'a yürümüştü.

Devrim yapma iddiasıyla haziranda ülkeye dönerek hükümetin istifasını isteyen PAT lideri Tahir-ul Kadri de yürüyüşe ve muhalif gösterilere destek vermişti. - İslamabad

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan'daki Hükümet Karşıtı Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement