Pakistan'dan Van'a 1 Milyon Dolar Deprem Yardımı - Son Dakika
Yerel

Pakistan'dan Van'a 1 Milyon Dolar Deprem Yardımı

Pakistan\'dan Van\'a 1 Milyon Dolar Deprem Yardımı

Kimse Yok mu Derneği'nin, Pakistan'ın Pencap Eyaleti'nin katkılarıyla Van'da yaptıracağı 'Kimse Yok mu Van Eğitim Kompleksi ve Sosyal Tesislerinin temeli törenle atıldı.

27.09.2012 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kimse Yok mu Derneği'nin, Pakistan'ın Pencap Eyaleti'nin katkılarıyla Van'da yaptıracağı 'Kimse Yok mu Van Eğitim Kompleksi ve Sosyal Tesislerinin temeli törenle atıldı.

Kalecik Mevkiinde bulunan tesisin temel atma törenine Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammed Shahbaz Sherif, Van Valisi Münir Karaloğlu, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Kimse Yok mu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Öztürk'ün yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kimse Yok mu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Öztürk, 2010 yılı Ağustos ayında Pakistan'da meydana gelen sel felaketi sonrasında bölgeye ilk giden yardım kuruluşlarından biri olduklarını hatırlattı. Geçtiğimiz yıl Van'da meydana gelen depremlerde destek veren ilk ülkelerden birinin Pakistan olduğunu dile getiren Öztürk, "Çünkü Türkiye ve Pakistan tarihten bugüne birbirini kardeş olarak gören iki ülkedir" ifadelerini kullandı.

Bu kompleks iki ülkenin dostluğunun nişanesi olacaktır

Van Valisi Münir Karaloğlu da geçtiğimiz yıl Van'da meydana gelen iki depremde maddi ve manevi can kaybının yaşandığını söyledi. Kaybedilen maddi varlıkların yerine yenilerinin yapıldığını aktaran Karaloğlu, "11 aydır hummalı bir şekilde Van'ı ayağa kaldırma, halkın yaralarını sarmak için çalışıyoruz. Dost milletlerle birlikte çalışıyoruz. Pakistan halkı ile Türk halkı bir birini karşılıksız seven iki ülke olarak bilinir öyle inanırız.

Pakistan'da bir deprem, bir sel felaketi olduğunda biz onu ta yüreğimizde hissedip millet olarak, devlet olarak Pakistan'ın yardımına koşarız. Van depreminde gördük ki biz ne hissediyorsak Pakistan halkı da onu hissediyor. Bu kompleks iki ülkenin dostluğunun nişanesi olacaktır. Bu eser burada durdukça Pakistan ve Türk halkının dostluğu ve kardeşliği de hep görülüp bilinecektir.

YAŞADIĞIMIZ FELAKETLERDE MADDİ VE MANEVİ OLARAK HALİMİZE İLK SORAN TÜRKLER OLDU

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı

Muhammad Shahbaz Sherif, sevinç ve acıyı birlikte yaşadığını belirtti. Depremden hayatını kaybedenler için duyduğu üzüntüyü dile getiren Shahbaz Sherif "Bunların ailelerini ziyaret etmek isterdim. Ölenlere rahmet, kalanlara da sabırlar diliyorum. Gelirken yolda yıkılan binalar gördüm. Sevincim ise yüzlerce, binlerce ailenin çok güzel rahat ortamlarda yaşayabileceği dairelere gördüm. Tabi bunun mimarı olan Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum ve sayın valime Van halkına yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Bizim yaptığımız yardımlar Türklerin yaptığı yardımlar kadar büyük değil. Bizler ilk Van'da deprem olduğunu duyduğumuz andan itibaren acaba ne yapabiliriz diye birkaç gün içerisinde iki uçak dolusu yardımı ve 1 milyon doları hemen gönderdik. Pakistan Bakanları, yöneticileri ile bir araya gelerek yaptığımız toplantıda 1 milyon dolarlık bir yardım yapılmasını planladık. Bu 1 milyon dolarlık yardımın 750 bin dolarlık ilk çekini buradaki tesisin yapımı için getirdik. Her ne kadar verilen ve alınan meblağların tutarı önem arz etmese de ben bir kez daha üzerine basmak istiyorum ki 2005 yılında yaşadığımız depremde, hem maddi hem de manevi ilk halimizi hatırımızı soran, ilk defa oraya ulaşan Türkler oldu. Hepinizin malumu 2010 yılında yaşadığımız selde 15 milyon kişi evsiz kaldı, yine bu felakete de yine ilk Türkler koştu. Benim hayatımda gördüğüm en ilginç ve heyecanlandıran olay da Türk iş adamlarının Kurban Bayramı'nı Pakistan'da geçirmeleriydi. Kurbanlarını kesmek için ailesini, eşini, çocuğun Ankara'da bırakıp bayramlarını bizle geçirmeleri hiç unutamayacağım bir andır. Önemli olan Pakistan'ın Türkiye olan sevgisidir. Türkiye'nin bu paraya da ihtiyacı yoktur. Ama önemli olan bu gibi üzücü günlerde yanınızda olmaktır" dedi.

"KARŞILIKLI SEVGİ SON 3-4 YILDIR MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI"

Pakistan Türkiye dostluğunun kuruluşundan bu yana devam ettiğini vurgulayan Shahbaz Sherif sözlerini şöyle sürdürdü;

"Karşılıklı sevgi son 3-4 yıldır ticari anlamda da meyvelerini vermektedir. Ümit ediyorum ki bu kardeşliğimiz birbirimize olan sevgimizi artarak yanına ticareti alarak artacaktır. Ben şunu açıkça söylemek istiyorum iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde en büyük rolü Recep Tayyip Erdoğan oynamıştır. Ona da buradan teşekkür ediyorum."

Başbakan Shahbaz Sherif konuşmasının sonlarında temel atma töreninde bulunan katılımcılara birlikte hep bir ağızdan 'Yaşasın Pakistan-Türkiye dostluğu' şeklinde slogan attı.

Yapılan konuşmaların ardından Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammad Shahbaz Sherif, Kimse Yok mu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Öztürk'e 750 bin dolarlık hediye çekini verdi. Öztürk de Shahbaz Sherif yardımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Daha sonra dualar eşliğinde Kimse Yok mu Van Eğitim Kompleksi ve Sosyal Tesislerinin temeli atıldı. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Pakistan'dan Van'a 1 Milyon Dolar Deprem Yardımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement