Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif Açıklaması

Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimlerden AK Parti'nin zaferle çıkmasının, Türkiye'de belirsizlik ortamına son verdiğini söyledi.

08.12.2015 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif, 1 Kasım'da yapılan erken genel seçimlerden AK Parti'nin zaferle çıkmasının, Türkiye'de belirsizlik ortamına son verdiğini söyledi.

Şahbaz Şerif, AA muhabiriyle yaptığı özel söyleşide, iki dost ülke olan Türkiye ve Pakistan arasındaki ilişkilerinin yüzlerce yıl öncesine dayandığına dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu seçim zaferinden ötürü bizzat kutlamak için Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti.

Haziran ayındaki genel seçimlerin ardından Türkiye'de belirsizlik ortamının yaşandığını, bunun kardeş Pakistan halkını da endişelendirdiğini ifade eden Şerif, AK Parti'nin Türk seçmenlerin çoğunluğunun oylarıyla tek başına iktidara gelmesiyle bu belirsizliğin son bulduğunu kaydetti.

Türkiye'deki temaslarında terör, ticaret ve Türk şirketlerin Pakistan'daki yatırım alanları hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Şerif, son dönemde Ankara, Paris ve Beyrut'ta düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadıklarını dile getirdi.

Muhammed Şahbaz Şerif, terörizm tehdidine karşı hep birlikte yakın çalışma içinde olunması gerektiğine işaret ederek, Türk halkına ve hükümetine, Pakistan'a bu alanda verdiği destekten ötürü minnettar olduğunu söyledi.

Türkiye ve Pakistan arasında karşılıklı ticaret hacminin 1 milyar doların altında seyretmesinin her iki taraf için de mahcubiyet verici bir konu olduğunu ve bunun 10 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ifade eden Şerif, "Aramızdaki ticaret hacmi, dostluğumuzu ve kardeşliğimizi yansıtmıyor" diye konuştu.

Pakistan'da ve Pencap'ta Türk şirketlerinin faaliyet göstermesinden duyulan memnuniyeti de dile getiren Şerif, görüşmeleri sırasında başta enerji olmak üzere ülkesinde çeşitli sektörlere yatırım yapılması çağrısında bulunduğunu söyledi ve "Gözlerinizi kapatıp bu bölgeye yatırım yapabilirsiniz. Yanılmazsınız. Yatırımınız, Pakistan hükümetinin garantisi altındadır" dedi.

Türkiye'nin yol ve altyapı hizmetleri ile endüstri ve tarım sektörlerinde büyük tecrübeye sahip olduğuna vurgu yapan Şerif, üç hafta önce Lahor'da düzenlenen bir yatırım konferansı sırasında çok sayıda Türk şirketiyle ikili anlaşmalar yapıldığını söyledi.

Pencap Eyaleti Başbakanı Şerif, Erdoğan, Davutoğlu ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a Lahor'a metro sisteminin getirilmesine verdikleri destekten ötürü teşekkür ederek, "Türk liderlerin bu paha biçilmez desteğinin, Pakistan'da halkın yararına olan bu projelerin geliştirilmesinde bana çok yardımcı olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Taliban ve Afgan hükümeti arasındaki görüşmeler

Şerif, Pakistan'ın, Afganistan hükümetiyle Taliban arasındaki görüşmelerdeki mevcut rolünün ne olduğuna ilişkin soruya, "Afganistan bizim komşumuzdur. Afganistan için iyi olan Pakistan için de iyidir" yanıtını verdi.

Bölgede barışın tesis edilmesi, Afganistan, Hindistan ve İran ile etkileşim içinde hareket edilmesinin gerektiğinin altını çizen Şerif, "Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani'ye, Pakistan'ın Afganistan'da barış sürecini teşvik etmeye hazır olduğunu söyledik. Çünkü Afganistan'da huzur olursa, Pakistan da barış içinde olacaktır. İşler kötüye giderse, hepimiz acı çekeriz" dedi.

Şerif, son 10 yılın, bölgede çekilen acılara örnek oluşturabileceğini belirterek, Taliban ile Afgan hükümeti arasında Murree'de yapılan görüşmeleri ayarladıklarını, ikinci tur görüşmelerin arifesinde Kabil hükümetinin, Taliban lideri Molla Ömer'in öldüğünü duyurduğunu, bu nedenle ikinci turun hayata geçirilemediğini, öte yandan hala barış süreci için rol oynamaya hazır olduklarını söyledi.

İslamabad'da yapılacak "İstanbul'un Kalbi" konferansına, Afganlı ve Pakistanlı yetkililerin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılacağına dikkat çeken Şerif, konferansın barış sürecinin ilerletilmesi için bir fırsat olabileceğini kaydetti. Şerif aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na dünyanın bu bölgesinde barışa önemli katkılarından ve desteklerinden ötürü de teşekkür etti.

Hindistan ile Bangkok'taki güvenlik görüşmeleri

Pencap Eyaleti Başbakanı Şerif, Hindistan ile son dönemde ilişkilerin normalleşmesi yönünde atılan adımları da değerlendirdi.

Pakistan ve Hindistan milli güvenlik danışmanlarının Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir araya geldiğini hatırlatan Şerif, görüşmede, terörizm, su ve Keşmir meseleleri gibi askıdaki sorunlara, tartışarak çözüm bulunması için taraflar arasında görüşmelerin yapılmasının gerekliliği konusunda hemfikir olduklarını kaydetti.

Şerif, "Umarım gelecek her iki ülke içinde için de çok iyi olur. Çünkü gerilimi, daha fazla savaşı kaldıramayız. Bu sadece yıkım, işsizlik ve yoksulluk getirir. Masaya oturmalı, müzakere etmeli ve sorunlara çözüm bulmalıyız. Bu konuda kararlı ve umutluyuz" yorumunu yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Muhammed Şahbaz Şerif Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı
    23:27 Karşıyaka Taraftarları Yıkılan Stadyumun Yeniden Yapılması İçin Miting Yaptı

    İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir araya gelen taraftarlar, 10 yıl önce yıkılan stadyumun yeniden yapılması için miting düzenledi. Taraftarlar, Karşıyaka İlçe Stadı ve Yalı Tesisleri arazisinde bir araya gelerek meşale yaktı ve çeşitli sloganlar attı. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı İlker Ergüllü, taraftarın yıllardır yapılmayan Karşıyaka Stadı için yaptığı etkinliğe kulüp yönetimi olarak destek verdiklerini belirtti. Etkinliğe siyasi parti adayları ve kulüp yöneticileri de katıldı.

  • Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır
    23:27 Yeniden Refah Partisi Kurucular Kurulu Üyesi Yücel Mollaismailoğlu: Cumhur İttifakı'nın Desteklendiği Açıklanmalıdır

    Yücel Mollaismailoğlu, Milli Görüş'ün geleceği için Cumhur İttifakı'nda yer almanın önemine vurgu yaparak, destek çağrısı yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin milli savunma sanayisi alanında kaydettiği gelişmeleri ve partilerinin tutarlılığını vurguladı.

  • Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi
    23:25 Mersin Devlet Opera ve Balesi, 'Evita Müzikali'ni prömiyerini gerçekleştirdi

    Mersin Devlet Opera ve Balesi, Tim Rice'ın librettosunu yazdığı, Andrew Lloyd Webber'in müzikleri ile hazırlanan 'Evita Müzikali'nin prömiyerini Mersin Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi. Müzikalin rejisörlüğünü Caner Akın üstlenirken, orkestra şefliğini Aytuğ Ülgen ve Orkhan Hashimov yaptı. Eserde dekor tasarımı Özlem Topuz, kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz ve koreograf tasarımı Emre Karaca imzası taşıyor. Müzikalde, eski Arjantin devlet başkanlarından Juan Peron'un eşi Eva Peron'un hayatı anlatıldı. Prömiyere, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk de katıldı.

  • Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor
    23:25 Karşıyaka Taraftarı Stadyumunu Geri İstiyor

    Karşıyaka taraftarı, yıllar önce yıkılan stadyumlarını geri istemek için Türkiye'nin ilk taraftar mitingini düzenledi. Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı ve diğer sporcular, camia ve taraftarlar, yeni stadyum için destek istedi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur
    23:24 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşundur

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a sıkılan kurşunun Türkiye'ye, adalete ve hukuka sıkılan kurşun olduğunu belirterek, "Bundan sonraki hakim ve savcılarımız, yargı mensuplarımız şehidimizin emanetine sahip çıkma noktasında hep beraber mücadelemizi...

  • Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu
    23:24 Kastamonu'da Camiye Giden Vatandaşlar Tarafından İnşaat Alanında Erkek Cesedi Bulundu

    Kastamonu'nun Kuzeykent Mahallesi'nde yatsı namazı için camiye giden vatandaşlar, inşaat alanında bir erkek cesedi buldu. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yapılan incelemeler sonucunda cesedin İsmail Konukçu'ya ait olduğu ve baş bölgesinden darbe aldığı tespit edildi. İsmail Konukçu'nun intihar ettiği şüphesi üzerinde duruluyor.

  • Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
    23:23 Gaziantep'te kamyonetle çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti

    Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde Cemal Sönmez (62) idaresindeki motosiklet ile Kadir K. (29) yönetimindeki kamyonet çarpıştı. Motosiklet sürücüsü olay yerinde hayatını kaybederken, kamyonet sürücüsü gözaltına alındı.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.


Advertisement