Pakistan Üçlü Zirvesinde Terör Mesajı - Son Dakika
Güncel

Pakistan Üçlü Zirvesinde Terör Mesajı

Pakistan Üçlü Zirvesinde Terör Mesajı

Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesinin ilk gününün sonunda düzenlen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Terörizm ve radikal akımlarla mücadele hepimizin ortak sorumluluğudur." dedi.

01.11.2011 20:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÜÇLÜ ZİRVEDEN RABBANİ SUİKASTI İÇİN KOMİSYON KARARI ÇIKTI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül:

"Terörizm ve radikal akımlarla mücadele hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu sorunla mücadelede bölge ülkelerinden birinin başarısızlığı diğerlerini de etkileyecektir Bir başka deyişle bölgesel sorunların çözümü için bölgesel işbirliği şarttır. Bugün imzalanan protokollerin bu işbirliğini güçlendireceğine inanıyoruz"

"Bugünkü zirvenin en önemli neticelerinden biri Burhaneddin Rabbani' nin hayatını kaybetmesine neden olan olay için Pakistan ve Afgan makamları arasında işbirliği mekanizması kurulmasına karar verilmiştir. Bu işbirliğinin iki ülke arasında güven artırıcı bir unsur olacağına inanıyorum. Yenilikçi fikirler ve tavsiyelerin hazırlanması için iki ülkenin katıldığı bir komisyon hazırlanmasına karar verildi. Türkiye bu sürece katkı vermeyi kararlaştırmıştır "

Türkiye - Pakistan - Afganistan üçlü zirvesinin ilk gününün sonunda bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afanistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile üç ülkenin İçişleri ve Dışişleri bakanlarıyla MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve diğer yetkililer katıldı.

ORTAK ANLAŞMALARA İMZA ATILDI

Basın toplantısı öncesi Türkiye Merkez Bankası ile Pakistan Merkez Bankası Yasin Enver arasında Türk lirası ile Pakistan rubisi döviz takası anlaşması imzalandı. Ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Afganistan İçişleri Bakanı Bismillah Han Muhammedi ile Pakistan İçişleri Bakanı Rahman Malik arasında Türkiye - Afgan - Pakistan eğitim işbirliği anlaşması imzalandı. Son olarak Türkiye - Afganistan - Pakistan ortak tatbikat ve eğitim kursları işbirliği anlaşması ise, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Afganistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Şer Muhammed Karimi ile Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Eşvek Pervez Kayani tarafından imzalandı.

"BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ KONUŞTUK "

Protokollerin imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir konuşma yaptı. Gül, üç ülkenin terör konusunda çok acılar çektiğini belirtti.Gül, " Bugünkü zirve öncesinde Sayın Cumhurbaşkanlarıyla ayrı ayrı bölgesel ve uluslararası konularda akşam yemeğinde biraraya geldik. İçişleri bakanlarımızla dışişleri bakanlarımız, istihbarat teşkilatlarımız da biraraya geldi. Karşılıklı geniş bir şekilde her konuyu konuştular. Başta uluslararası güvenlik olmak üzere bölgenin güvenliğini konuştuk " diye konuştu. Cumhurbaşkanı Gül, kısıtlı toplantıda ise, birçok hassas konunun gündeme geldiğini belirterek, "İstihbarat teşkilatları başkanları da bu toplantıya katıldılar. Onlar da kendi aralarındaki görüşmeler hakkında bizleri bilgilendirdiler. Güvenlik ve diğer istihbaratla ilgili toplantıların yanında bu toplantılarda ekonomik konular da ihmal edilmedi Özel sektör biraraya getiriliyor Bu toplantıda İstanbul ve İslamabad arasındaki tren seferleriyle ilgili bilgi verildi. Bununla ilgili bir şirket kuruldu. 16 gün olan süreyi 10 güne indirme konusunda çalışmalar var.Bu konudaki çalışmalar hakkında zirveye bilgiler sunuldu" dedi.

"RABBANİ SUİKASTI İÇİN KOMİSYON KURULACAK"

Gül, zirvenin en önemli neticelerinden birinin Taliban tarafından bir suikast sonucu öldürülen Afganistan'ın eski Cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani'nin öldürülmesiyle ilgili olduğunu kaydetti. Gül, "Bugünkü zirvenin en önemli neticelerinden biri Burhaneddin Rabbani' nin hayatını kaybetmesine neden olan olay için Pakistan ve Afgan makamları arasında işbirliği mekanizması kurulmasına karar verilmiştir. Bu işbirliğinin iki ülke arasında güven artırıcı bir unsur olacağına inanıyorum. Yenilikçi fikirler ve tavsiyelerin hazırlanması için iki ülkenin katıldığı bir komisyon hazırlanmasına karar verildi. Türkiye bu sürece katkı vermeyi kararlaştırmıştır. Bu anlayışla bu komisyon çeşitli programlar hazırlayacak ve biz onları takip edeceğiz. Böylece bölgesel işbirliğini oluşturan güven ve işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır" dedi.

GÜL'DEN TERÖR MESAJI

Cumhurbaşkanı Gül, suikaste kurban giden Rabbani'nin durumundan yola çıkarak terörizm konusuna da değindi. Gül, " Terörizm ve radikal akımlarla mücadele hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu sorunla mücadelede bölge ülkelerinden birinin başarısızlığı diğerlerini de etkileyecektir Bir başka deyişle bölgesel sorunların çözümü için bölgesel işbirliği şarttır. Bugün imzalanan protokollerin bu işbirliğini güçlendireceğine inanıyoruz. Beş yılda altıncı toplantının ortaya çıkarttığı işbirliği sinerjisini ispatlamıştır. Bu sürecin en önemli getirisi bölgemizdeki işbirliği ve güvenin geliştirilmesidir. Bu sadece cumhurbaşkanları arasında değil kurumlarımız arasındaki müşterek çalışma ikliminin geliştirilmesi açısından da önemlidir "dedi.

AFGANİSTAN VE PAKİSTAN CUMHURBAŞKANLARINDAN DEPREM TAZİYESİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasının ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de bir konuşma yaptı. Karzai, konuşmasının başında Van'da yaşanan deprem konusuyla ilgili taziyelerini iletti. Karzai, " Türkiye'de meydana gelen depremden sonra hepinize başsağlığı diliyoruz. Acınızı paylaşıyoruz. Türkiye tabii ki bu depremin mağdurlarıyla ilgilenecek güce sahiptir. Etkilnenlerin bir an önce eski durumlarına kavuşmalarını diliyoruz" dedi. Karzai konuşmasında Pakistanla işbirliğini geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Yepyeni bir mekanizma ortaya çıkıyor. Bunun sonuç vermesini umut ediyoruz. Her iki ülke de terörizmden son derece olumsuz etkilenmektedir.Türkiye Pakistan ve Afganistan'ın işbirliği yapması çok önemli. Ortak işbirlikleriyle radikallik ve terörizmle mücadele etmeyi düşünüyoruz. Türkiye gibi bir dostumuzun yanımızda olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz " dedi. Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari de Van'da yaşanan depremle ilgili taziye dileklerini ileterek, " Biz elimizden gelen desteği vereceğiz.Fakat değerli kardeşim bana ifade ettiler her türlü acil duruma hazırlıklı olduklarını söylediler. Herhangi bir ihtiyaç durumunda hiç şüpheniz olmasın Pakistan her zaman yanınızda olacaktır " diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN İNİSİYATİFİ SAYESİNDE İSTİKRAR VE BARIŞA DAHA YAKINIZ"

Ardından üç Cumhurbaşkanı gazetecilerin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Gül, Rabbani suikastının araştırılması için oluşturulacak mekanizmanın nasıl işleyeceği sorusuna yanıt verdi. Gül, " Bununla ilgili bir mekanizma kuruldu. Buna istihbarat teşkilatları geniş bir biçimde görüştüler. Hepimiz ortak bir anlayışa vardık. Bunun kendi adlarına nasıl hareket edeceğine onlar karar verecek. Ortak bir anlayış geliştirdik" dedi. Bir gazetecinin barış çalışmalarının nasıl devam edeceği konusundaki bir soruya ise, Afganistan Cumhurbaşkanı Zerdari, "Bölgemizdeki durum oldukça karmaşık. NATO geçtiğimiz on yıldır bölgemizde. Bu kadar kolay olsaydı bu sorunu çözerdiler " dedi. Pakistan Cumhurbaşkanı Karzai ise, " Bölgemizde teröristlerin korunması hem Afgan hem de Pakistan güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Özelikle geçtiğimiz 30 yıl içinde iki taraf da muzdarip olmuştur. Terörün engel olduğunu görmekteyiz. Biz daha iyi yaşama şartları istiyoruz ama terör hep engel olmuştur. Afganistan her zaman aktif davrandı 64 yıldır yaşanan ilişkiler bu geçtiğimiz geçen 10 yılki ilişkiler gibi yoğun olmamıştır. Türkiye'nin inisiyatifi sayesinde istikrar ve barışa daha fazla yaklaşıyoruz " dedi. Karzai bundan sonraki süreçte Talibanla ile nasıl bir ilişki kuracakları sorusuna da yanıt verdi. Karzai, Rabbani suikastine kadar Talibanla görüştüklerini dile getirdi. Karzai, "Cumhurbaşkanı Rabbani'nin suikastine kadar biz büyük bir kendini adamışlıkla Taliban liderleriyle görüşme çabalarına girmiştik. Aynı zamanda paralel ve etkin bir ilişkiyi de Pakistanlı kardeşlerimizle devam ettiriyorduk.Biz ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorduk ta ki Taliban'dan bir elçi olarak geldiği söylenen kişi bir intihar bombacısı çıkana kadar. Biz Taliban ile konuşmayı durdurduk. Biz çok yara aldık çok acı duyduk. Barış isteğimiz var belki yanlış anlaşılıyor veya yanlış kullanılıyor " dedi.

"TABİİ Kİ BARIŞ SÜRECİ DEVAM EDECEK "

Cumhurbaşkanı Gül, Taliban'ın Afganistan ve Pakistan arasındaki barış görüşmelerinde nerede olduğu sorusuna da yanıt verdi. Gül, "İki ülkenin birbirine ne kadar bağımlı olduğunu herkesin bilmesi gerekir ve neticede bu problemlerin aşılması için dışarıdan ne kadar yardımcı olursa olsun iki ülkenin samimi ve etkin işbirliğiyle aşılacaktır. Bunu unutmamak gerekir. Bugün gelinen noktaya baktığımızda biraz önce Cumhurbaşkanlarının söylediği herşey açık. Herşey büyük bir samimiyetle konuşuldu. Birbirine güvenmek çok önemli. Bu konuda çok önemli gelişmelerin olduğuna inanıyorum. Tabii ki barış süreci devam edecek. Zaten Burhannedin Rabbani'ye yapılan suikast bu barış sürecini engellemekle ilgiliydi. Bu süreç devam edecektir. Bununla ilgili zaten Afganistan'ın pokitikası da gayet açıktır " dedi. Üç Cumhurbaşkanı basın toplantısının sonunda, gazetecilere poz vermeyi de unutmadı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Pakistan Üçlü Zirvesinde Terör Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement