Pamuk, Türkiye-Polonya İlişkileri Konferansına Katıldı - Son Dakika
Yerel

Pamuk, Türkiye-Polonya İlişkileri Konferansına Katıldı

Pamuk, Türkiye-Polonya İlişkileri Konferansına Katıldı

Türk Tarih Kurumu ve Varşova Üniversitesi tarafından ortaklaşa olarak yapılan Uluslararası Türkiye-Polonya İlişkileri Konferansı Varşova’da yapıldı.

15.06.2014 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Tarih Kurumu ve Varşova Üniversitesi tarafından ortaklaşa olarak yapılan Uluslararası Türkiye- Polonya İlişkileri Konferansı Varşova'da yapıldı.

Varşova'da düzenlenen konferansa; Polonya Büyükelçisi Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Türk Tarih Kurumu Başkanı Metin Hülagü, Varşova Üniversitesi Tarih Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dariusz Kolodziejczyk, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı. Çok sayıda izleyicinin takip ettiği konferans iki gün sürdü.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, konferansın ikinci gününde "II. Kuzey Savaşı'nda Osmanlı - Lehistan İlişkileri Üzerine Bazı Gözlemler" isimli bildirisini sundu. Tarihi süreç içerisinde Osmanlı - Lehistan (Polonya) ilişkilerine değinerek 17. yüzyılda Osmanlıların Polonya'nın toprak bütünlüğünü korumak gayesiyle yaptığı Erdel harekatını görsel materyaller eşliğinde anlattı. Pamuk, konferansa katılanlara ilgi çekici bilgiler verdi.

Pamuk konuşmasında, şu ifadelerin altını çizdi: "Doğu Avrupa coğrafyasında acımasız bir mücadelenin devam ettiği 1655-1660 yılları arasında Polonya topraklarına karşı üç koldan askeri harekatın yapıldığı, Polonya kralının dahi ülkesini terk etmek zorunda kaldığı bu süreçte Osmanlılar oldukça metanetli hareket ederek güçlü yanında değil mazlumun yanında yer aldı."

Polonyalılar tarafından da dikkatle dinlenen Pamuk, verdiği bilgilerle hayli merak uyandırdı ve büyük bir ilgiyle takip edildi.

Konferansın kapanışında geleneksel olarak gerçekleştirilen değerlendirme konuşması için Türkiye'yi temsilen Pamuk yeniden kürsüye davet edildi. Pamuk, Çelebi Mehmed döneminde itibaren başlayarak günümüze kadar gelen ilişkileri ve konferansa katılanların verdikleri bilgilerin genel bir değerlendirmesini yaptı. Pamuk verdiği güncel bilgilerle salondaki yerli ve yabancı katılımcıların takdirini kazandı.

Konferans sonrası açıklama yapan Pamuk, konferansın verimli geçtiğini söyledi. Polonya ile güçlü ilişkilerin olduğunu belirten Pamuk, toplantı ile ilgili değerlendirmede bulundu. Polonya ile ilişkilerin yaklaşık 600 yıldır olduğunu kaydeden Pamuk, Varşova'daki toplantıda ilişkilerin masaya yatırıldığını belirtti. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Pamuk, Türkiye-Polonya İlişkileri Konferansına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement