Pamukkale'ye Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Güncel

Pamukkale'ye Ziyaretçi Akını

Pamukkale\'ye Ziyaretçi Akını

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale'yi yılın ilk 6 ayında, 722 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

16.07.2013 11:30  Güncelleme: 11:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Pamukkale'yi 2013 yılının 6 ayında 722 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Şifalı suları ve bu suyun oluşturduğu görsel zenginlikle, ziyaretçi sayısını her geçen gün artıran Pamukkale'yi haziran ayında 146 bin 143 yabancı, 50 bin 853 yerli olmak üzere 196 bin 996 turist ziyaret etti. Yabancı turist sayısında yüzde 18,16, toplam ziyaretçi sayısında yüzde 16,80 oranında artış kaydedildi.

1 Ocak-30 Haziran tarihleri arasında Pamukkale'yi 168 bin 190 yerli, 553 bin 631 yabancı olmak üzere toplam 721 bin 821 yerli ve yabancı turist ziyaretçi gezdi. Pamukkale'ye geçen yılın haziran ayında 168 bin 666, ilk 6 ayında ise 658 bin 524 yerli ve yabancı turist gelmişti.

Antik dönemde termal sağlık merkezi olan Pamukkale'deki Antik Havuz, travertenlerin yanı sıra turistlerin uğrak yerlerinde biri. Yaz aylarında günlük ortalama 2 bin kişinin girdiği Antik Havuz'a bu yılın ilk 6 ayında toplam 114 bin 428 turist girdi. Geçen yıl ilk altı ayda antik havuza 89 bin 322 turist girerken, bu yıl havuza giren turist sayısında yüzde 28,11 artış kayedildi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı turistlerin Denizli'yi pek duymasalar da UNESCO dünya miras listesindeki Pamukkale'nin, herkesin hatırladığı, çok önemli arkeolojik ve doğal sit alanı olduğunu belirtti.

Pamukkale dolayısıyla Denizli'nin de Türkiye'de en çok turistin çeken 4. il olduğunu ifade eden Oklu, şöyle konuştu:

"Pamukkale'ye yılda 1 milyon 600 bin-1 milyon 700 bin ziyaretçi geliyor. Antalya, Muğla, İzmir hattından, Anadolu turlarından organizasyonlarla Pamukkale'ye 1,5 milyonun üzerinde ciddi bir turist akışı var. Her sene artan oranda ziyaretçi geliyor. Özellikle bu sene haziran ayında geçtiğimiz yılın haziran ayına göre yüzde 20 daha fazla turist geldi. Pamukkale'ye beyazlığı veren jeotermal suyun çıktığı antik havuz, bir cazibe bölgesi oldu. 'Kleopatra havuzu' olarak geçen bu havuza, yabancı turistlerin, özellikle Rusların yoğun ilgisi var. Turizm acenteleri, konuklarının rağbet ettiği antik havuz tercihlerini karşılamak üzere paket programlar alıyorlar."

Kleopatra havuzuna rağbet

Kleopatra havuzuna girenlerin teninin beyazladığı, güzellik geldiği yönünde bir yaklaşımın bulunduğunu bildiren Oklu, şöyle devam etti:

"Bu su diğer termal sular gibi değil, çok özel, çok önemli bir su. Zaten şu an yıllık 300 bin kişi bu havuza giriyor. Bu suyun içinde 2 saat yüzdükten sonra teninin renginin açıldığını, müthiş bir tedavi etkisinin olduğunu herkes görüyor. Bugüne kadar havuzumuza gelen herkes muhteşem bir termal tedavi alanı olduğu, insana şifa verdiği noktasında hemfikir. Ayrıca İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zeki Karagülle hocamızın da Pamukkale'nin sularıyla ilgili hazırladığı raporda ve burasıyla ilgili hazırlanan diğer raporlarda, termal suların sindirim sistemi, romatizma, eklem rahatsızlıkları, cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği yer alıyor. Bu su Türkiye'de içilebilir nitelikte temiz bir termal su. O su sayesinde yılılk 1 milyon 650 bin turist bundan dolayı buraya geliyor."

Pamukkale'nin turist ağırlamada her geçen yıl daha iyiye gittiğine işaret eden Oklu, "Ören yerinin içinin düzenlenmesi, tiyatronun restorasyonu, nekropol bölgesinde, St. Philippe kilisesine giden yolda, üç dört yerde birden yoğun çalışmalar devam ediyor. Hamam bazilikanın güçlendirme işlemleri yapılacak. Tabi rehberlerimiz de Pamukkale'de devam eden bu restonasyonların olduğu yerleri turistlere göstermek istiyor. İşte 'Cehennem Kapısı bulundu' deyince buraları turist grupları gezmeye başladı. Pamukkale'deki önemli yerlerin kazı ve restorasyonu tamamlandıktan sonra yabancı turistlerin cazibesi daha da artacak" dedi.

Ülkeye gelen turist sayısının artması ile ekonomiye de ciddi katkısının olacağını vurgulayan Oklu, "İlimiz olarak hedefimiz Türkiye'ye gelen turistlerden 5 milyonunu Denizli'ye çekmek, 500 milyon avroluk bir turizm geliri elde etmek. Yollardaki çalışmalar tamamlanıp ulaşımdaki konforun artması, turistlerin ören yerinde rahat etmesi, ihtiyaçlarının karşılanması önemli. Ülkemize bazı aylarda gelen turist sayısında azalma olmasına rağmen Pamukkale'yi tercihte hiçbir azalma olmadı. Önümüzdeki süreçte daha iyi olacak" diye konuştu.

Kleopatra havuzu

Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın da yüzdüğü rivayet edilen Kleopatra havuzu, antik dönemde termal sağlık merkezi olan Pamukkale'de meydana gelen depremde portik sütunların yıkılmasıyla, antik kalıntılar içerisinde oluşmuş bir havuz. Roma döneminden kalma havuzdaki su, insan vücut ısısı sıcaklığına yakın olup yaz kış su sıcaklığı 36 derece. Pamukkale'ye beyazlığı veren bu termal sudan saniyede 450 litre çıkıyor. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pamukkale'ye Ziyaretçi Akını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement