Papa, Büyükanne ve Büyükbabalarla Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Papa, Büyükanne ve Büyükbabalarla Bir Araya Geldi

Papa, Büyükanne ve Büyükbabalarla Bir Araya Geldi

Hıristiyan Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, 30 bine yakın büyükanne ve büyükbabayla bir araya geldi.

28.09.2014 19:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hıristiyan Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, 30 bine yakın büyükanne ve büyükbabayla bir araya geldi. Etkinliğe, geçen sene aldığı görevinden feragat etme kararıyla şaşırtan Emerit Papa 16. Benediktus da katıldı.

Papa Francesco, İtalya'da, aile içindeki ve toplumdaki rolünün önemini vurgulamak için her yıl 2 Ekim'de kutlanan Büyükanneler, Büyükbabalar Günü (Festa dei Nonni) öncesi, 20 ülkeden gelen binlerce yaşlı, onların çocukları ve torunları ile bir araya geldi.

Konuşmaların yapıldığı, şarkıların söylendiği ve duaların edildiği, Vatikan'ın sembolü Aziz Petrus Meydanı'ndaki etkinlikte Emerit Papa 16. Benediktus da yer aldı. Yaşlılığını ve buna bağlı olarak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek, Kutsal Makam'daki görevini geçen yıl Şubat ayında bırakmış olan Benediktus'un yürüme güçlüğü çektiği dikkat çekti.

Papa Francesco, kendisinden birkaç dakika önce meydana gelen selefinin yanına giderek, ona sarıldı ve daha sonra omzundan tutarak sandalyesine oturmasına yardımcı oldu.

Etkinlikte, "Dedeler arasındaki ilk dede" olarak lanse edilen Benediktus, halefinin isteği üzerine istifasının ardından Vatikan toprakları içinde yaşamaya başlamıştı. İki din adamı, selefleri 2. Jean Paul ve 23. Jean'ın aziz ilan edilmesi töreninde, ilk kez halka açık bir ayinde bir araya gelmişti.

"YAŞLILARI ISKARTAYA ÇIKARMAK, GERÇEK BİR ÖTENAZİDİR"

Papa Francesco, meydandakilere hitaben yaptığı konuşmada, yaşlıların toplumdaki önemini vurgulayarak, "Yaşlılara şiddet uygulamak, bebeklere yapılan gibi insanlık dışı bir şeydir. Tanrı sizi hiçbir zaman terk etmez. O'nun yardımıyla yaşadığınız toplumun ve bizim hafızamız olmaya devam edeceksiniz" diye konuştu.

Papa, hafızası olmayan bir toplumun, geleceği de olmayacağını vurgulayarak, "Aile yaşamının en güzel yanlarından birisi, bir çocuğun büyükanne ve büyükbabası tarafından okşanmasıdır" dedi.

"Ne çok zaman yaşlıları, terk etme tutumuyla ıskartaya çıkarıyorlar ki bu gerçekten bir ötenazidir" diye sözlerini sürdüren Papa, "Çocukları ve işi olmayan gençleri de ıskartaya çıkartıyor, merkezinde para tanrısı olan dengeli bir ekonomik sistemi sağlamak bahanesiyle yaşlıları bir kenara atıyorlar. Hepimiz, bu zehirli ıskarta kültürüne karşı durmalıyız" diye konuştu.

PAPA: BENEDİKTUS, AKİL BİR DEDE

Huzurevlerini cezaevine benzeten Papa, "Cezaevi gibi olmayan huzurevlerinin, başımızın üzerinde yeri var. Huzurevleri, yaşlıların unutulduğu ve gizlendiği yerler olamaz" dedi.

Papa, 16. Benediktus'un Vatikan'da yaşamayı kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "Çünkü onun buradaki varlığı, akil bir dedeye sahip olmak gibi. Ona bundan dolayı teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

IŞİD'İN ZULMÜNDEN KAÇAN YAŞLI BİR ÇİFT DE VARDI

Katılımcılar arasında, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün zulmünden kaçan Iraklı Hristiyan bir çift de vardı. Biri 68, diğeri 74 yaşındaki, 10 çocuklu, 12 torun sahibi Mubarek ve Aneesa isimli çift, gördükleri zulmü anlatan kısa bir konuşma yaptı. Papa daha sonra onları öpüp selamlayarak, "Bu kardeşlerime, inanç tanıklıkları için teşekkür ediyorum. Onlar büyük Kilise ailesi tarafından her zaman hatırlanacak" dedi.

İrlanda'da huzurevlerinde yaşayan bazı yaşlılar da Papa'nın huzurunda birer konuşma yaptı.

Etkinlik boyunca Andrea Bocelli ve Cludio Baglioni gibi sanatçılar da şarkılar söyledi. - Vatikan

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Papa, Büyükanne ve Büyükbabalarla Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement