Papa, Covid aşılarının patentinden feragat edilmesini istedi: 'Bireycilik terk edilmeli' - Son Dakika
Dünya
BBC

Papa, Covid aşılarının patentinden feragat edilmesini istedi: 'Bireycilik terk edilmeli'

Papa, Covid aşılarının patentinden feragat edilmesini istedi: \'Bireycilik terk edilmeli\'

Pandemiyle küresel mücadele için Covid-19 aşılarının patent haklarından feragat edilmesi çağrılarına Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco da destek verdi.

08.05.2021 18:03  Güncelleme: 18:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pandemiyle küresel mücadele için Covid-19 aşılarının patent haklarından feragat edilmesi çağrılarına Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco da destek verdi.

Papa, aşıların fikri mülkiyet hakkının askıya alınarak "bireyciliğin terk edilmesi ve ortak menfaatin desteklenmesi" çağrısı yaptı.

Papa Francesco, aşıların dünya çapında dağıtımına destek amacıyla düzenlenen "Vax Live: Dünyayı Yeniden Birleştirme Konseri" isimli etkinlik için bir video mesajı yolladı.

Arjantinli Papa Francesco İspanyolca yaptığı konuşmada, "aşıya evrensel erişimin garanti edilmesi ve fikri mülkiyet haklarının geçici olarak askıya alınması için adalet duygusuyla hareket edilmesini" istedi.

'Bireycilik virüsü'

"Bireycilik virüsünün bizi başkalarının acılarına duyarsız kıldığını" söyleyen Papa, "Size yalvarıyorum, en savunmasız durumda olanları unutmayın" dedi.

Papa, piyasa ve fikri mülkiyet kanunlarının insanlığın sağlığının önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Hafta içinde ABD yönetiminin Covid-19 aşıları için fikri mülkiyet hakkı istisnası getirilmesine destek vermesi üzerine bu konudaki tartışmalar güçlenmişti.

Aşıların patent hakkının kaldırılmasını talep edenler, pandemiyle dünya çapında mücadele edilebilmesi ve salgın krizinin etkin biçimde sonlandırılması için bunun gerekli olduğunu savunuyor. İlaç üreticileri ise patent korumasının kaldırılmasının bu etkiyi yaratmayacağını öne sürüyor.

ABD'nin kararının ardından Fransa ve İtalya gibi bazı Avrupa ülkeleri de Covid aşılarının fikri mülkiyet haklarının askıya alınmasına destek vermiş, Almanya ise buna karşı çıkmıştı.

Papa Francesco, daha önce de aşıların paylaşımıyla ilgili çağrılarda bulunmuş, geçen ayki Paskalya mesajında da bu konuya değinmişti. Papa Paskalya mesajında, "aşı enternasyonalizmi" sağlanması ve "özellikle de en yoksul ülkelerle aşıların paylaşılması" için tüm uluslararası topluma çağrı yapmıştı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Papa, Covid aşılarının patentinden feragat edilmesini istedi: 'Bireycilik terk edilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık açıklarında yakalanan 131 düzensiz göçmen hakkında işlem başlatıldı
    13:57 Ayvalık açıklarında yakalanan 131 düzensiz göçmen hakkında işlem başlatıldı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yakalanan 131 düzensiz göçmen hakkında işlem başlatıldı. Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen gruplar, Ayvalık açıklarında 3 lastik botla Midilli Adası'na doğru seyrediyordu. TCSG-61 ve KB-115 ekipleri tarafından yakalanan düzensiz göçmenler, Ayvalık ilçesinde bulunan Cunda Adası'na getirildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı görevlileri tarafından insani yardımlar yapılan göçmenler, İl Göç İdaresi'ne teslim edilecek.

  • Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü
    13:50 Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü

    Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'de çıkan tüm yangınlar Pazartesi günü saat 21.56 itibarıyla söndürüldü. Jinning ilçesi orman ve çayır yangınlarını önleme merkezinden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı olmadığı ve yangının nedeninin araştırıldığı belirtildi. Yangın Cuma günü Erjie kasabasının Diantou köyünde başlamıştı.

  • Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi
    13:49 Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi

    Çin'in Nanjing kentinde yapılması planlanan tren garı için önerilen tasarım, internet kullanıcıları tarafından hijyenik pede benzetildi. Yetkililer, tasarımın erik çiçeklerinden ilham aldığını söylese de, sosyal medya platformlarında milyonlarca kez görüntülenen başlık, tasarımın hijyenik pede benzediği yorumlarıyla dikkat çekti. Garın inşası tahminen 20 milyar yuana mal olacak ve daha önce Çin'de bazı mimari tasarımlar da benzer şekilde dikkat çekmişti.

BBC

Advertisement