Papa'dan Barış İçin Dua İsteyip, Diyarbakır'a Davet Ettiler - Son Dakika
Güncel

Papa'dan Barış İçin Dua İsteyip, Diyarbakır'a Davet Ettiler

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi eski Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş'ın başkanlık ettiği, her din ve etnik kimlikten kişileri bünyesinde barındıran Kırklar Meclisi heyeti, Papa Franciscus ile Vatikan'daki ayinden sonra görüştü.

19.05.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi eski Belediye Başkanı BDP'li Abdullah Demirbaş'ın başkanlık ettiği, her din ve etnik kimlikten kişileri bünyesinde barındıran Kırklar Meclisi heyeti, Papa Franciscus ile Vatikan'daki ayinden sonra görüştü. Ayine katılan binlerce kişiyi selamlayan ve iki kez "Diyarbakır'dan gelen heyeti selamlıyorum" diyen Papa Franciscus, ayinden sonra kendisini protokolde bekleyen Diyarbakır heyetinin yanına giderek yakından ilgilendi. Demirbaş, Papa'dan barış sürecinin devamı için dua etmesini istediklerini belirterek, "Bize 'Allah sizinle olsun. Çabalarınız önemli' dedi. Papa'yı ayrıca Diyarbakır'a da davet ettik. Davetimizi kabul edip gelirse çok seviniriz" diye konuştu.

Diyarbakır'dan ilk kez bir heyet Vatikan'da bir Papa'yı ziyaret etti. Bölgede ilk kez çok dilli belediyeciliği başlatmasıyla tanınan Sur İlçesi'nin eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, oluşturduğu ve her din ve etnik kimlikten kişilerin yer aldığı Kırklar Meclisi heyeti ile Vatikan'da Katoliklerin ruhani lideri Papa I. Franciscus'u ziyaret için geçen yıl randevu talebinde bulundu. Papa'nın randevu talebini kabul etmesi üzerine Abdullah Demirbaş, Ortadoğu'nun en büyük Ermeni Kilisesi olarak bilinen Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Süryani Meryem Ana Kilisesi Başkanı Can Şakarer, Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykut, Din Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DİAY-DER) Başkanı Zahit Çiftkuran, Bokark Şeyhi Nakşi Sayar, 1925 Kürt isyanının lideri Şeyh Said'in torunu Muhammed Akar ve Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Osman'la birlikte geçen hafta Vatikan'a gitti.

PAPA, DİYARBAKIR HEYETİNİ İKİ KEZ SELAMLADI

Demirbaş ve Kırklar Meclisi heyeti, Vatikan'da Papa tarafından haftalık olarak yapılan Çarşamba günkü ayini protokolde kendilerine ayrılan yerden izledi. Ayine katılan on binlerce kişiyi selamlayan, Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında yaşamını yitirenler için dua eden Papa Franciscus, Diyarbakır'dan gelen heyeti de unutmadı. Onbinlerce kişiyi selamlarken iki kez, "Diyarbakır'dan gelen heyeti selamlıyorum" diyen Franciscus, ayin bittikten sonra ise protokole giderek kendisini bekleyen Kırklar Meclisi heyeti ile görüştü. Abdullah Demirbaş'ın ellerini tutarak "Hoşgeldiniz" diyen Franciscus'a Demirbaş Kırklar Meclisi'nin çalışmalarını, amacını anlatan İngilizce- Türkçe kitap, Cizreli olan ve Sibernetik alanın ilk kurucusu kabul edilen fizikçi, robot ustası İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El Cezeri'nin yaptığı robotları gösteren bir kitabı ile Diyarbakır'da Kürt motifleriyle dokunan bir kilim hediye etti.

BARIŞ İÇİN DUA İSTEDİLER, DİYARBAKIR'A DAVET ETTİLER

Papa Franciscus ile yaklaşık 10 dakika görüştüklerini kaydeden Abdullah Demirbaş, Papa'dan Türkiye'deki barış sürecinin devam etmesi için dua etmesini istediklerini belirterek aralarında geçen diyalogu şu şekilde anlattı:

"Görüşmemizde ilk olarak Türkiye'de barış sürecinin sağlıklı bir şekilde sürebilmesi, insanların artık ölmemesi için dua etmesini istedik. Farklı inançların, kültürlerin bir arada yaşaması için oluşturduğumuz Kırklar Meclisi'nin çok önemli bir model olduğunu, gerek Türkiye ve gerekse Ortadoğu barışında önemli bir model olacağını dile getirdik.  Görüşmemizde ayrıca tarihi Diyarbakır Surlarının UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine alınabilmesi için yardımcı olmasını diledik. Görüşmemizde sözlü olarak ifade ettiğimiz konuların detayının yer aldığı bir mektubu da kendisine verdik. Bizi ilgiyle dinleyen Papa'yı kentimizi görmesi için de ayrıca Diyarbakır'a da davet ettik. Papa ise 'Allah sizinle olsun. Çabalarınız çok önemli' dedi. Papa Diyarbakır'a gelirse çok seviniriz."

Demirbaş, Papa ile görüşmelerinin ardından, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy'u da ziyaret ederek görüştüklerini söyledi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Papa'dan Barış İçin Dua İsteyip, Diyarbakır'a Davet Ettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • vatandaş anka: neden olmasın adamlar yıllartdır memkette bedava incil dağıtıyor,buda yetmedi gibi birde elçiler papaya ricada bulunmuş,ey kırklardağını betonlaştıran katiller,,bukalamunlar 1 0 Yanıtla
  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement