Papa Francesco "Fakir Bir Kilise İstediğim İçin Bu İsmi Seçtim - Son Dakika
Dünya

Papa Francesco "Fakir Bir Kilise İstediğim İçin Bu İsmi Seçtim

Papa Francesco "Fakir Bir Kilise İstediğim İçin Bu İsmi Seçtim

Çarşamba günü Katoliklerin 266'ncı ruhani lideri olarak seçilen Papa Francesco, Vatikan'da gazetecilerle bir araya geldiği sırada havari ismi olarak neden Francesco'yu seçtiğini açıkladı.

16.03.2013 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çarşamba günü Katoliklerin 266'ncı ruhani lideri olarak seçilen Papa Francesco, Vatikan'da gazetecilerle bir araya geldiği sırada havari ismi olarak neden Francesco'yu seçtiğini açıkladı.

Papa, "Aziz Francesco'dan dolayı seçtim bunu. Çünkü yoksullar için fakir bir kilise istiyorum" dedi. Papalık ilanına ilişkin resmi ayine Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın katılacağı belirtildi. 1300 yıldır Avrupa kıtasının dışından ve Latin Amerika'dan ilk kez seçilme özelliği taşıyan Papa Francesco, 3 bine yakın gazeteci ile bir araya geldi. Vatikan'daki 6'ncı Paolo Salonu'ndaki buluşmada, Papa'nın konuşması sık sık alkışlarla kesilirken, bazı gazetecilerin duygulanarak ağladığı gözlendi.

CİZVİTLERİN İNTİKAMI İÇİN CLEMENT ADINI ÖNERMİŞLER

Cizvit tarikatından gelen ve bunun gereği olarak kilisenin şaşaadan uzak, sade olması gerektiğini savunan Papa Francesco, havari ismini seçme hikayesinin perde arkasını şöyle anlattı:

"Konklav sırasında (Papalık seçimi), San Paolo eski başpiskoposu Kardinal Humes'le yakın oturuyorduk. Oyların 3'te 2'sinden fazlasını aldığımı görünce Humes bana, 'Fakirleri unutma' diye fısıldadı. Birçoğu bana, gerçekten bir reformcu olacaksam 'Adriano', ya da İsa'nın Askerleri (Cizvit) tarikatını fesheden 14. Clement'ten intikam almak için Clement adını almam gerektiğini söyledi. Ancak ben, fakirliğin ve barışın sembolü olan Assisili Aziz Francesco'nun adını almayı uygun buldum. Papa 14. Clement 1773 yılında, Cizvit tarikatının feshedildiğini ve dünyanın her yerinde Roma kilisesi tarafından onlara tanınmış olan tüm hak ve ayrıcalıkların kaldırıldığını ilan etmişti. Francesco adının, Cizvit tarikatının kurucularından Francesco Saverio'dan gelmiş olabileceği de tahmin ediliyordu.

GAZETECİLERE ÖZEL TEŞEKKÜR

16. Benediktus'un, görevinden feragat edeceğini açıkladığı 11 Şubat'tan itibaren Vatikan'da çalışan gazetecilere özel olarak teşekkür eden Papa Francesco gülümseyerek, "Gerçekten çalıştınız. Sizin rolünüz, çağdaş gerçekliği aktarmak adına gerçekten önemli vurgusunu da yaptı.

SELEFİYLE TARİHİ BULUŞMA

Önümüzdeki günlere ilişkin ajandası da açıklanan çiçeği burnunda Papa, Pazar sabahı ilk kez geleneksel Angelus Duası'nı gerçekleştirecek. Papa, Pazartesi günü Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'le görüşecek, önümüzdeki Cumartesi günü ise selefi 16. Benediktus'la öğlen yemeğinde bir araya gelecek. Buluşma, 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevi bırakmasının ardından 2 aylığına yerleştiği Castel Gandolfo kasabasındaki Papalık yazlık konutunda olacak. 598 yıl sonra ilk kez, selef ve halef Papa bir araya geleceği için bu buluşma tarihi bir öneme sahip.

TÜRKİYE'DEN BOZDAĞ KATILACAK

Papa Francesco'nun Papalığı ise, salı günü Aziz Petrus Meydanı'nda çok sayıda devlet temsilcisi, diplomat, misyon şefleri ile yüz binlerce kişinin katılmasının beklendiği ayinle resmen ilan edilecek. Ayine, Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın katılacağı belirtildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Papa Francesco 'Fakir Bir Kilise İstediğim İçin Bu İsmi Seçtim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement