Papa Franciscus'un Sultanahmet Camisi Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Papa Franciscus'un Sultanahmet Camisi Ziyareti

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Sultanahmet Camisi'ne yaptığı ziyarette İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile dua etti İl Müftüsü Yaran, ziyaret anısına Papa Franciscus'a lale motifli çini tabak hediye etti, Papa ise Yaran ve yanındaki yetkililere, üzerinde resminin bulunduğu özel bastırılmış gümüş madalya verdi.

29.11.2014 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Sultanahmet Camisi'ne yaptığı ziyarette, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran ile dua etti.

Ankara'daki temaslarının ardından sabah saatlerinde İstanbul'a gelen Papa Franciscus ve beraberindeki heyet, Atatürk Havalimanı'ndan Sultananmet Camisi'ne geçti. Sultanahmet Meydanı'na Gülhane'den gelen Franciscus ve beraberindeki heyet, caminin C kapısında, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve cami imamlarından oluşan heyet tarafından karşılandı.

Müftü Yaran, Sultanahmet Camisi avlusunda, Papa Franciscus'a, yapının mimarisine ilişkin bilgi verdi.

Papa Franciscus, sandalyeye oturup ayakkabılarını çıkardıktan sonra camiye girdi.  Burada ise Franciscus'u, Fatih Müftüsü İrfan Üstündağ, cami imamları Hasan Kara ve İshak Kızılarslan karşıladı.

İstanbul Müftüsü Yaran, caminin tarihi ve çinileri hakkında Franciscus'a bilgi vererek, şunları söyledi:

"Bu çiniler İznik ve Kütahya'da üretilip zamanında oradan getirilmiş. Bu camide 21 binden fazla çini var. 50'den fazla kompozisyon var. Sütunlarda başka yerlerde Kur'an'dan ayetler var. En tepedeki ayet tam ortada, 'semaları, gökleri ve yeri Allah tutuyor' yani bir nevi kubbede gök gibi, buranın seması. Oraya bu ayeti yazmışlar. Diğer ayet de 'Allah göklerin ve yerin nurudur, ışığıdır' şeklindedir."

İslami dini hakkında da Papa Franciscus'a kısa bilgi veren Yaran, "Namazda en önemli unsur secde olduğu için, secdede doğrudan yere yapılacağından camilerimize ayakkabısız giriyoruz" dedi.

Papa Franciscus ve Rahmi Yaran, daha sonra mihrabın önünde durarak, bir süre sohbet etti. Mihrapla ilgili bilgi veren Yaran, üzerinde Kur'an'dan ayetler olduğunu, bazı bölümlerde de Hz. Meryem ve Hz. İsa'nın anlatıldığını söyledi.

Yaran, mihrabın üzerinde yazılı olan Ali İmran Suresi'nin 37, 38 ve 39. ayetlerini de anlattı.

Mihrabın bir ibadet mekanı olduğunu belirten Yaran, minberle ilgili olarak da Papa Franciscus'u bilgilendirdi. Yaran, Nahl Suresi'nin 90. ayetinin mealini aktardı ve bunun her cuma namazından sonra cemaate okunduğunu kaydetti.

"Çok şiirsel bir parça"

Papa Franciscus da bunun üzerine, ayette geçen cümleyi çok beğendiğini belirterek, "Bu çok güzel, şiirsel bir parça. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Cuma günleri ve bayram günleri Sultanahmet Camisi'nin tamamen dolduğunu aktaran Yaran, "Buradan güzel mesajlar verilir. Her hafta en son bir ayet okunur. 'Allah adaleti emreder, iyiliği emreder, akrabaya vermeyi, yardım etmeyi emreder. Çirkinliği yasaklar, İslam'a uymayan konuları yasaklar, taşkınlığı, azgınlığı yasaklar. Sizden de buna uymanız beklenir.' Buraya kadarı ayettir" diye konuştu.

Yaran, konuşmasının ardından "Teşekkür ediyorum bu güzel ziyaret için. Bu ziyaretin verimli geçmesini, dünyanın huzuruna katkıda bulunmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

-Birlikte dua ettiler

Daha sonra Papa Franciscus, Rahmi Yaran'a dua etmek istediğini söyledi. Bunun üzerine Yaran ve Franciscus, birlikte mihraba çıktı. Yaran, bu sırada görüntü almaya çalışan gazetecileri, "Dua edenin önünde durulmaz" diyerek uyardı. Dua süresince Franciscus'un ellerinin bağlı olduğu görüldü. İl Müftüsü Yaran'ın ise duanın sonunda bağlı olan ellerini açtığı gözlendi.

Yaran, dua sonunda "Allah kabul etsin" dedi.

-Franciscus'a çini tabak hediye edildi

Rahmi Yaran, ziyaret anısına Papa Franciscus'a lale motifli çini bir tabak hediye ederken, "Lale çiçeği, Türkiye'de çok ünlü bir çiçek. İslam açısından da Allah'ı sembolize eder. Bunun için ortak bir sembol sayılabilir" ifadelerini kullandı. Papa Franciscus hediye için ise "Son derece güzel bir parça" dedi.

Franciscus da Yaran ve diğer yetkililere, üzerinde resminin bulunduğu özel bastırılmış gümüş madalya verdi. Hediyenin, Franciscus'un ikinci yıl resmi madalyası olduğu öğrenildi.

Papa Franciscus'un, Sultanahmet Camisi'nden etkilendiğini belirterek, "insanı dua ortamına çektiğini, yapı olarak insanları duaya hazırladığını" söylediği öğrenildi.

Franciscus'un Sultanahmet Camisi ziyareti, 25 dakika sürdü.

Ziyaret sırasında yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Sultanahmet Meydanı'nı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı helikopterler de havadan denetledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Papa Franciscus'un Sultanahmet Camisi Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement