Paraguay: Türkiye'nin öncülüğünde yapılan tahıl anlaşması ve Rusya-Ukrayna arabuluculuğu çok önemli - Son Dakika
Güncel

Paraguay: Türkiye'nin öncülüğünde yapılan tahıl anlaşması ve Rusya-Ukrayna arabuluculuğu çok önemli

Paraguay: Türkiye\'nin öncülüğünde yapılan tahıl anlaşması ve Rusya-Ukrayna arabuluculuğu çok önemli

Paraguay-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Derlis Maidana, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle sağlanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuk rolünün çok önemli olduğunu belirterek "Bu anlamda Afrika'ya da ulaşacak...

03.02.2023 11:06  Güncelleme: 11:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Paraguay- Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Derlis Maidana, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle sağlanan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ve Türkiye'nin Rusya- Ukrayna arasındaki arabuluculuk rolünün çok önemli olduğunu belirterek "Bu anlamda Afrika'ya da ulaşacak olan tahılların çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu, barış ve insanlık adına çok önemli bir çalışma." dedi.

Türkiye'ye birkaç günlük ziyaret gerçekleştiren Maidana ve Paraguay Temsilciler Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Angel Mariano Paniagua, buradaki temaslarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Paraguay-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Maidana, Türk milletvekillerinin haziranda Paraguay'a yaptığı ziyareti takiben bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Maidana, ilk olarak Türkiye-Paraguay Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Yücel Menekşe ile bir araya geldiklerini, turizm ve eğitim alanlarındaki potansiyel ihtiyaçlar üzerine konuştuklarını dile getirdi.

Kapadokya'yı ziyaret ettiklerini ve Türkiye yemeklerini tattıklarını kaydeden Maidana, daha sonra Ankara'da Anıtkabir'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktıklarını söyledi.

Maidana, "Bugün özgür ve gelişmiş bir ülke olan Türkiye'nin başarısını kutluyorum." dedi.

Daha sonra TBMM'de Türkiye-Paraguay Dostluk Grubuyla bir toplantı yaptıklarını ve fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden Maidana, ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un kendilerini kabul ettiğini ifade etti.

"Paraguay'a direkt uçuş fırsatlarından bahsettik"

Maidana, TBMM Başkanı Şentop'un Türkiye'nin Güney Amerika'da yaptığı yatırımlar konusunda kendilerini bilgilendirdiğini belirterek " Türk Hava Yolları'nın ilk olarak kargo, sonra da yolcu olmak üzere Paraguay'a direkt uçuş fırsatlarından bahsettik." dedi.

Maidana, Şentop'u Paraguay'a davet ettiklerini aktardı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil ile de görüşme yaptıklarını kaydeden Maidana, "Paraguay'daki etin Türkiye'de satılabilmesi için hangi gerekliliklerin olduğunu ve neler yapılabileceğini kendisiyle görüştük. Küçükbaş hayvan, mısır, pirinç alanında Paraguay ile Türkiye arasında nasıl bir ticaret yapabileceğimizi konuştuk." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Maidana, Nevşehir'de kendilerini Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel'in dostane bir şekilde karşıladığını belirterek bir iş kahvaltısı yaptıklarını ve valilik binasını ziyaret ettiklerini söyledi.

Maidana, bu yıl iki ülkede de seçimler olduğuna dikkati çekerek seçimlerden sonra da hızlı bir şekilde çalışmalarına devam edeceklerini dile getirdi.

"(Cumhurbaşkanı) Erdoğan öncülüğünde yapılan tahıl anlaşması ve arabuluculuk çok önemli"

İki ülke halklarının birbirini daha yakından tanıması için neler yapılabileceğine ilişkin Maidana, "Sadece turizm anlamında değil, gastronomi, eğitim ve sağlık alanında da çalışmalar yürütülebilir. (Paraguaylı) 6 öğrencinin burada eğitim aldığını biliyorum." dedi.

Maidana, Türkiye-Paraguay Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Menekşe ve Paraguay Temsilciler Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Angel Paniagua ile ilişkileri geliştirmek adına ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirterek "Bu tarz iletişimlerin iki ülke adına çok iyi olduğunu biliyoruz ve daha da gelişeceğine inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Rusya-Ukrayna arasındaki arabulucu rolü ve Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sağlanmasındaki çabalarına da değinen Maidana, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan öncülüğünde yapılan bu tahıl anlaşması ve arabuluculuk çok önemli bir şey. Tüm ülkeler olarak kendilerini alkışlıyoruz. Çünkü barışı sağlamaya yönelik bir çaba içeriyor. Bu anlamda Afrika'ya da ulaşacak olan tahılların çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu, barış ve insanlık adına çok önemli bir çalışma." diye konuştu.

"Türkiye ile yoğunlaştığımız yeni projeler mevcut"

Paraguay Temsilciler Meclisi Birinci Başkan Yardımcısı Paniagua da misafirperverlikleri için Türk milletine teşekkür ederek Türk halkının, kendilerini çok iyi karşıladıklarını söyledi.

Bu ziyaretin ikili ilişkilere olumlu etkisine dikkati çeken Paniagua, "Bu ziyaretin Türkiye-Paraguay arasındaki dostluğu geliştireceğinden eminim. Türkiye devletine olan ilgimizi sizlere göstermek ve iki ülke arasındaki ilişkileri kalıcı hale getirmek, sağlamlaştırmak adına burada olduğumuzu söylemek istiyorum. Türkiye ile yoğunlaştığımız yeni projeler mevcut." dedi.

Paniagua, Paraguay'ın Ankara Büyükelçisi Ceferino Valdez'in çalışmalarından dolayı Paraguay'ın Türkiye'de çok iyi bir şekilde temsil edildiğini belirterek "(Bu ziyaretin) Paraguay-Türkiye arasında daha güçlü bir kardeşliğin başlangıç noktası olduğunu söylemek istiyorum." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Paraguay: Türkiye'nin öncülüğünde yapılan tahıl anlaşması ve Rusya-Ukrayna arabuluculuğu çok önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karaman'da arazi anlaşmazlığından çıkan kavgada şüpheli tutuklandı
    12:48 Karaman'da arazi anlaşmazlığından çıkan kavgada şüpheli tutuklandı

    Karaman'ın Lale köyünde arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan tartışmada İ.Ü., akrabası A.Ü.'yü silahla yaraladıktan sonra kaçtı. Jandarma ekipleri tarafından yakalanan İ.Ü. tutuklandı. Yaralanan A.Ü.'nün hayati tehlikesi bulunmamaktadır.

  • Başkan Ahmet Akın, sürpriz evlilik teklifine denk geldi
    12:47 Başkan Ahmet Akın, sürpriz evlilik teklifine denk geldi

    Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, seçim çalışmaları sırasında Kepsut'un Hotaşlar Mahallesi'nde yapılan sürpriz evlilik teklifine denk geldi ve çiftin nikahını kıydı.

  • Antalya'da elektrikli bisikletle otomobil çarpıştı: 1 yaralı
    12:41 Antalya'da elektrikli bisikletle otomobil çarpıştı: 1 yaralı

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde meydana gelen kazada, elektrikli bisiklet ile otomobil çarpıştı ve 1 kişi yaralandı. Kazanın anı güvenlik kamerasına yansıdı. Yaralı sürücü hastaneye kaldırıldı.

  • Muğla'da Romantik Evlilik Teklifi
    12:40 Muğla'da Romantik Evlilik Teklifi

    Muhsin Emir ve Buse Demirci, Datça Kumluk Plajında meşaleler eşliğinde sürpriz evlilik teklifi yaparak bir buçuk yıllık arkadaşlıklarını resmiyete döktü. Buse Demirci, erkek arkadaşının sürpriz teklifine şaşkınlıkla karşılık verirken, Muhsin Emir ise Buse'nin hayatını değiştirdiğini ve en güzel kadını bulduğunu söyledi.

  • Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli
    12:40 Zonguldak'ta Mali Müşavirlere Enflasyon Düzeltmesi İçin Ücret Ödenmeli

    Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Kahveci, bu işlemlerin mali müşavirlere ek iş yükü getirdiğini ve emeklerinin karşılığını almaları gerektiğini belirtti.


Advertisement