Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor - Son Dakika
Ekonomi

Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor

Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor

Film çekiyor ya da albüm yapıyorsanız sağlam bir bütçeniz olmalı.

20.09.2011 03:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Crowdsourcing' ya da 'crowdfounding'; yani halktan bağış toplayarak film, albüm, kitap ya da sanat eseri gibi herhangi bir projeye hayat verme yöntemi... Bu yöntemi kullanarak eserinizi yayına hazır hale getirmeniz ve duyurusunu yapmanız mümkün. Aslında bu, tüm dünyada uzun zamandır uygulanan bir metot ama Türkiye'de yeni yeni yayılıyor. Bu metodu Yeni Aktüel dergisinden Sebla Koçan araştırdı.

İLK ÖRNEK 'EL YAZISI'

Türkiye'de bu metodu ilk uygulayan isim, 45. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Senaryo Geliştirme Ödülü' kazanan yönetmen Ali Vatansever. Bir süredir kısa filmleriyle izleyicinin dikkatini çeken Vatansever; üç yıldan beri ilk uzun metraj filmi 'El Yazısı' için kaynak arayışındaydı. Kendi bütçesi ve sponsor ile istediği bütçeyi yakalayamayan Vatansever, 'crowdsourcing' yöntemiyle topladığı bağışlar sayesinde yeni yılda vizyona girecek filmi için şu sıralar heyecanla gün sayıyor. Ali Vatansever'e göre 'crowdsourcing'i Türkçe'ye kabaca 'kalabalığın gücü' ya da 'imece usulü' olarak çevirmek mümkün. Bu kavramı ilk kez icat eden isim yazar Jeff Howe. Howe, Wired dergisi için yazdığı makalesinde, bu terimin yalnız sinema ve müzik sektöründe yayınlanmaya hazır işler için değil, aklınıza gelebilecek hemen her iş için kullanılabileceğini belirterek özellikle kaynak arayışındaki fikir sahibi genç isimlere ilham verdi.

SOSYAL MEDYA İLE...

Bu yöntemle sosyal medya aslında organik olarak birbirlerine sıkı sıkıya bağlı. Zira 'kalabalığın gücü' en çok Facebook ve Twitter gibi sosyal medya alanlarında hissediliyor. Bir kullanıcı filmle ilgili bir tweet yazdığında ya da albümle ilgili bir videoyu duvarında paylaştığında, takipçileri ve arkadaş listesi içindeki onlarca kullanıcı bu projeden haberdar oluyor ve onlar da söz konusu linkleri kendi çevreleri ile paylaşarak dakikalar içinde filmi çok büyük bir kitleye duyurmuş olabiliyor. Ali Vatansever, 'El Yazısı' filmi için benzer şekilde sosyal medyanın bu gücünden yararlandığını söylüyor: "Filme maddi anlamda destek veren 100 kişi var. Ama 100'den fazla kişi de filme para bağışı yapmadan destek verdi. Arayan insanlara 'Eğer filme yatırabileceğiniz bir 10 dolarınız yoksa, lütfen Facebook'ta filmimizi paylaşın' dedik ve 30 gün içinde 100 binden fazla kullanıcıya ulaştık" diyor. Bağışı yapan tüm isimler internet sitesinde isim isim yazılmış, film yayınlandığında jenerikte de onlara teşekkür edilecek. 'El Yazısı'nın çekimleri Bolu'nun Göynük kasabasında dört haftada bitti. Film, bir Anadolu kasabasında mutluluk arayışındaki insanları konu ediniyor.

#Sayfa#

DÜNYADAN ÖRNEKLER

'Crowdsourcing' yöntemiyle para toplayarak projesine fon arayan kullanıcıların toplandığı iki önemli site var. Bunlardan biri Türkiye'den bağışa da açık olan indiegogo.com, diğeri ise yalnız ABD sınırları içindeki projelere destek sağlayan kickstarter.com. Şu an halihazırda birçok proje hayata geçebilmek için crowdsourcing siteleri üzerinden destek aldı ya da destek bekliyor. Örneğin, uzun zamandır 'Stars, Dreams and Elbow Grease' adındaki ilk albümü için çalışan hip hop'çı Mike Check, ihtiyacı olan 7 bin dolara ulaşmakla kalmadı üzerine 355 dolar da fazladan topladı. Amerikalı tanınmış müzik grubu The Dresden Dolls'un solisti Amanda Palmer da Kanadalı ünlü müzisyen Kim Boekbinder ile birlikte yaptığı 'Such Great Heights' adlı single için fanlarından benzer bir destek aldı. Palmer, aslında 6 bin dolar ile hayat bulacak olan proje için 12 bin dolardan fazla bağış toplandı.

'EL YAZISI'NIN TARİFESİ

10 dolara isminiz filmin internet sitesinde yer alıyor.

25 dolara imzalı posteriniz oluyor.

50 dolara filmin sonunda izleyici bölümünde isminiz yer alıyor.

100 dolara çeşitli hediyeler kazanabiliyorsunuz.

250 dolara tüm ekiple tanışabiliyorsunuz.

500 dolara film setini ziyaret edebiliyorsunuz.

1000 dolara filmde oynayabiliyorsunuz.

5000 dolara filmin yapımcısı olabiliyorsunuz.

BAŞKA NELER VAR?

Türkiye'de 'crowdsourcing' yöntemini kullanarak yapılan ve yayınlanmayı bekleyen başka filmler de var. Yönetmenliğini Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın paylaştığı 'Babamın Sesi' bu filmlerden biri. Yapımcılığını Perişan Film/Özgür Doğan'ın üstlendiği 'Babamın Sesi'nin çekimlerine Mayıs'ta başlandı. Çekimleri biten ve yakında vizyona girecek olan film için bu yöntemle 5 bin 545 dolar toplandı. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde iki ödül de kazanan filme aynı zamanda Kültür Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu da destek veriyor. Ankaralı bir grup gencin önderliğinde çekilmek istenen 'Rüyagezer' filmi için de yine bu yöntemkullanılarak 510 dolar toplandı.

'BABAMIN SESİ'NİN TARİFESİ

10 dolara filmin galasına gidebiliyor ve jenerikte isminizi yazdırabiliyorsunuz.

50-100 dolara DVD, poster, galaya davetiye alıyor ve jenerikte isminizi yazdırabiliyorsunuz.

250 dolara tişört, DVD, poster gibi hediyeler kazanıyorsunuz.

1000 dolara film setini ziyaret edebiliyorsunuz.

5000 dolara filmin jeneriğinde ortak yapımcı olarak adınız geçiyor ve IMDB profili oluşturabiliyorsunuz.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Ekonomi Parayı Bastıran Projeye Destek Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement