Paris Büyükelçisi Burcuoğlu: Önümüzdeki Süre Çok Önemli - Son Dakika
Güncel

Paris Büyükelçisi Burcuoğlu: Önümüzdeki Süre Çok Önemli

Paris Büyükelçisi Burcuoğlu: Önümüzdeki Süre Çok Önemli

Sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Ulusal Meclis'te geçmesi ardından Türkiye'ye dönen Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu Senato gündemine gelmesi beklenen yasa teklifi ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Paris'te görevine başladı.

10.01.2012 10:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sözde Ermeni soykırım yasa tasarısının Ulusal Meclis'te geçmesi ardından Türkiye'ye dönen Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu Senato gündemine gelmesi beklenen yasa teklifi ile ilgili temaslarda bulunmak üzere Paris'te görevine başladı. Geçen cumartesi günü göreve dönen Burcuoğlu, "Görevimiz önümüzdeki kısa dönemde bu manasız yararsız, gereksiz ve fevkalade sakıncalı teklifin senato bünyesinde dondurulmasını sağlamak" dedi.

Büyükelçi Burcuğlu, önümüzdeki sürecin çok önemli olduğunu, bugün Senato ve Meclis'in açıldığını hatırlattı. Paris Büyükelçisi Tahsin Burcoğlu, parlamentonun iki kanadının 22 Şubat'a kadar çalıştıktan sonra tekrar tatile gireceğini bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Parlamentonun yeniden açılması cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası temmuz ayını bulacak. Onun için önümüzdeki süre çok önemli bir süre. Buradaki süreçte gerekli teşebbüsleri yapmak üzere Paris'e döneceğim daha önce açıklanmıştı. Açıklanmış olduğundan hem Fransız makamlarının hem de buradaki vatandaşlarımızın bilgisi var. Baştan beri bu süreçte bizzat yapmam gereken girişimler olacak ise, o girişimleri gerçekleştirmek üzere dönmem baştan beri bir anlamda söz konusu idi. Hükümetimizin talimatı da bu istikamette tecelli etti."

Burcuoğlu, büyükelçilikte son gelişmeleri değerlendirdilerini, bu günden itibaren Fransa Senatosu nezninde senato başkanlık divanı, senatoda grubu bulunan partilerin gurup yönetimleri nezninde gerekli girişimlerde bulunacaklarını kaydederek şöyle dedi:

"Senato başkan yardımcısı senatörle Sosyalist parti mensubu etkili bir senatörle görüşeceğiz. Eski senato başkanından ve Senato'da diğer önde gelen hem muhalefet hem de iktidar kanadından senatörlerle görüşmek için randevular istedim. Çarşamba günü Sosyalist Parti'nin Senato grubuna davet üzerine katılacağım. Öğlende Senato'da bir grup teşkil eden 17 senatörün yer aldığı grubun çalışma yemeğini kabul ettim, senatörleri aydınlatmaya çalışacağım. İlk önceliğimiz 22 şubata kadar olan süreçte tartışılmasını ele alınmasını önleyebilmek. Bunu başarırsak mesele bir anlamda en azından uzun bir süre için halledilmiş olacak. Bunu sağlayamazsak, hükümetinde talebi üzerine ele alınacaksa bunun reddedilmesini sağlamak. Senatoda Türkiye'nin dostu olan senatörler var. Bir anlamda talihsizliğimiz bu Türkiye'nin dostu olan senatörlerin desteklerini sadece bize ifade etmeleri halbuki biz onların Fransız medyasına kamu oyuna yönelik olarak görüşlerini de açıklamalarını bekliyoruz. Hem de senatoya gelmesi halinde senatoda söz alarak teklif aleyhine ve oylamaya da katılarak reddedilmesini sağlamalarını bekliyoruz. Çok fazla bir tahminde bulunma imkanımız yok. Bizim görevimiz Büyükelçilik ve Başkonsolosluklarımızın kendi görev bölgelerindeki çalışmaları önümüzdeki kısa dönemde bu manasız yararsız, gereksiz ve fevkalade sakıncalı teklifin bir şekilde senato bünyesinde dondurulmasını sağlamak."

"UMARIM SENATO'DA SAĞDUYU HAKİM OLUR"

Büyükelçi Burcuoğlu, yasanın ne zaman gündeme alınacağı konusunda bir tahmin olduğunu bildirirken Senato başkanlık divanının bu konuda bir karar vermesi ve teklifi Senato Kanunlar Komisyonu'na sevk etmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:

"Kanunlar Komisyonu bir raportör belirleyecek, Raportör raporunu verecek ve Meclis'te bir ara ele alınacak. Hükümetin beklentisi 24-26 Ocak tarihleri arasında bir günde senatoda tartıştırmak. Önemli olan şimdi Senatoda çoğunluk sola geçti. Sosyalist Partinin kendi içinde bir teklifi olduğu için Sosyalist Parti kendi teklifi için nasıl bir karar verecek bilemiyoruz. Sosyalist partinin teklifi bir anlamda 4 mayısta Senato'da büyük bir çoğunlukla reddedilen teklifle aynı istikamette. Çarşamba sabahı Sosyalist grupla yapacağımız görüşmede belki bu konuda bizde bir işaret almış olacağız. Eğer sosyalist parti kendi teklifinde ısrar eder ve onu oylatmaya getirir ise bu uzun bir prosedür olur. Meclisteki tecrübemiz küçük bir grubun teklif müzakeresine katıldığı ve şu yada bu şekilde oy kullandığı şeklindeydi. Senatoda böyle mi olur, olmaz mı, daha büyük bir katılım olur mu ? Bunların hepsini yapacağımız temaslar sonrasında anlamaya çalışacağız. 11 Ocakta Sosyalist Parti Grubuna bu konudaki samimi fikirlerimizi ve bunun yanlışlığı, haksızlığı ve Türkiye Fransa ilişkilerinde yol açabileceği hasarlar ve buradaki vatandaşlarımız açısından yaratacağı rahatsızlıkları hakkında çok samimi görüşlerimizi herkesin anlayacağı bir dilde o gruba izah edeceğiz. Umarım o grupta Senato'da sağduyu hakim olur. Çok sakıncalı olacak böyle bir yanlışlıktan dönme imkanı bulunur."

"2008 yılı Kasım ayında Avrupa Birliği bir çerçeve kararı aldığı zaman bu çerçeve kararında da 'soykırım' lafı yok. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı konusunda Fransa buna bir rezerv koymuş ve biz o rezervi alkışlamıştık. Böyle bir tanıma ve uygulama için 'Her halükarda bir uluslararası mahkeme kararı şart' ya da 'İnsanlığa karşı suçun işlendiği yerin mahkemesinin bu yönde bir kararının olması gerektiğini' söylemişlerdi. Bizd e bu Fransız çekincesinin fevkalade doğru bir olduğunu değerlendirip diğer AB ülkelerinde Fransızlar gibi bu yönde çekince koymaya davet etmiştik. Nitekim bazıları buna benzer çekinceler koydu. Bazıları iç hukuklarına aktarma konusunda bir şey yapmadı ve 'Bizim mevzuatımız bu tür şeyleri kapsıyor' dediler. Fransa'nın 2008'de çerçeve kararı kabulünü takiben koyduğu rezervden çark edip, vazgeçip bu kez bütün AB'yi bağlamaya kalkacak bir teşebbüste bulunmasını ve bunun benimsenmesine ben açıkça ihtimal vermiyorum. Meclisten geçen teklifin aldığı şekil Avrupa çerçeve kararına bir şekilde hukuki bağı tamamen kopmuş durumda. O rezervlerde uluslar arası mahkeme kararı derken bu sefer sadece kanunla tanınmış ifadesi var. Bu kanunla tanınmış deyince iki tane soykırım var Fransa'nın tanımladığı bir tanesi Yahudi soykırımı bir tanesi de sözde Ermeni soykırımı. Fransa'nın böyle bir maceraya kalkışacağına doğrusu ben inanmak istemiyorum. Bu Türkiye ile yeni bir cephe açmak anlamına gelir. Fransız yönetimini böyle bir yola tevesül edeceğini beklemek fazla gerçekçi olmaz. Ama sonun da buna baş vururlarsa bu Türkiye'ye karşı hasmane bir davranış tutum olur. Tabiatıyla Türkiye'de buna gerekli tepkiyi gösterir."

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, tasarının yasalaşması halinde bundan en büyük zararı Fransa'daki Türkler vatandaşların göreceklerini, tasarının ele alınacağı gün senato ve Meclis önünde yaptıkları gösteriden daha kalabalık daha görkemli tepkilerini dile getirecekleri gösteri hazırlığı yaptıklarını anlattı. Paris, Lyon ve Türkiye başkonsolosluklarının bulunduğu bölgelerdeki Türk toplumunun giderek örgütlendiğini, seslerini duyurduklarını vurgulayan Burcuoğlu, "Türkler, şimdiye kadar göstermediği ya da gösteremediği faaliyetleri 22 Aralık'ta gösterdi. Söz konusu yasanın yasalaşması halinde bundan en büyük zararı buradaki vatandaşlarımız görecek. Onların tepkileri cezai yaptırımlara konu olacaktır. Vatandaşlarımızın hassasiyetini fevkalade önemli görüyorum. Vatandaşlarımızın Böyle Türkiye'yi,Türk milletini karalayan böyle bir teşebbüs karşında hareketsiz kalmayacaklarına gönülden inanıyorum. 22 Aralıkta kalmadılar Senato'da görüşme olursa o görüşmede de de kalmayacaklar diye düşünüyorum" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Paris Büyükelçisi Burcuoğlu: Önümüzdeki Süre Çok Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement