Fransa'da bir öğretmenin başı kesilerek öldürülmesi sonrası Macron'dan yeni güvenlik kararı - Son Dakika
Dünya
BBC

Fransa'da bir öğretmenin başı kesilerek öldürülmesi sonrası Macron'dan yeni güvenlik kararı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cuma günü Paris yakınlarında Samuel Paty adında bir öğretmenin başının kesilerek öldürülmesinin ardından okullarda güvenlik önlemlerinin artırılacağını açıkladı. Macron, Paty'nin öldürülmesini 'İslamcı bir terör saldırısı' olarak nitelendirmişti.

19.10.2020 11:33  Güncelleme: 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da, derste ifade özgürlüğü konusunu işlerken öğrencilere Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan Muhammed Peygamber karikatürlerini gösteren Samuel Paty'nin öldürülmesi, dün birçok kentte on binlerce kişinin katıldığı eylemlerle protesto edilmişti. Başkent Paris'in merkezindeki Place de la Republique meydanında toplanan kalabalık alkışlarla "Ben öğretmenim" yazılı pankartlar taşımıştı.

SAVUNMA KONSEYİNDEN KARAR ÇIKTI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Savunma Konseyi üyeleriyle bir araya geldi. Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre toplantıda, internet üzerinden "Radikal İslamcı propagandanın izlenmesi ve cumhuriyetçi düzene karşı nefret mesajları paylaşan grup ve bireylere karşı somut adımlar atılması" kararlaştırıldı.

''İNTERNETTE HEDEF GÖSTERİLDİ''

47 yaşındaki Paty'nin karikatürleri görmek istemeyen öğrencilerin dersten çıkabileceğini söylediği, ancak daha sonra bazı velilerin öğretmenin görevden alınması için şikayette bulunduğu belirtildi. Fransız medyası, daha sonra öğretmenin adının ve kişisel bilgilerinin internette paylaşılarak 'hedef gösterildiğini' yazdı.

''ÖLDÜRÜLMESİ İÇİN FETVA VERİLDİ''

Paty'yi öldüren Abdullah A. adlı 18 yaşındaki Moskova doğumlu Çeçenistan asıllı saldırgan aynı gün polis tarafından vurulmuş, olayla ilgili olarak toplam 11 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında Paty'nin okulundaki bir öğrencinin babasının da bulunduğu belirtildi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin,bu kişinin ve gözaltında olan bir vaizin Paty'nin öldürülmesi için fetva verdiklerini söyledi.

ÖLDÜRÜLEN ÖĞRETMEN KİMDİ?

Le Monde gazetesine göre öldürülen Samuel Paty, tarih ve coğrafya öğretmeniydi. Derslerinde ifade özgürlüğü konusunu, Muhammed Peygamber karikatürlerinin yayınlanması örneğiyle işlemiş. Öğretmen, bu karikatürleri görmek istemeyen Müslüman öğrencilerin o sırada sınıftan çıkabileceğini söyledi. Ay başında bazı Müslüman veliler, öğretmenin karikatürleri kullanmasını okul yönetimine şikayet etti.

Karikatürleri yayınladığı için IŞİD tarafından saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Tahammülsüzlük yeni bir eşiğe ulaştı ve ülkemizde uyguladığı terör sonlanacak gibi gözükmüyor" ifadelerini kullandı.

Fransa\'da bir öğretmenin başı kesilerek öldürülmesi sonrası Macron\'dan yeni güvenlik kararı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Fransa'da bir öğretmenin başı kesilerek öldürülmesi sonrası Macron'dan yeni güvenlik kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • kurt: taktik aynı kendileri yapıyorlar müslümanların üzerine atıyolar 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement