Parkinson'da Beyin Pili Tedavisi Hastanın Yaşam Kalitesinde Etkili Oluyor - Son Dakika
Sağlık

Parkinson'da Beyin Pili Tedavisi Hastanın Yaşam Kalitesinde Etkili Oluyor

Parkinson'da beyin pili tedavisi hastanın yaşam kalitesinde etkili oluyorKONYA - Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr.

23.01.2019 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Parkinson'da beyin pili tedavisi hastanın yaşam kalitesinde etkili oluyor

KONYA - Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Elif Akpınar, ileri düzeydeki Parkinson hastalarını ilaçlara olan bağımlılıktan kurtarmak ve hastanın günlük yaşantısına daha kolay bir şekilde devam edebilmesi için beyin pili tedavisinin oldukça etkili bir yöntem olduğunu belirtti.

Medicana Konya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Elif Akpınar, Parkinson hastalığı hakkında bilgi verdi. Hastalığın, beyinde dopamin salgılayan hücreler olan kara çekirdeklerde hücre kaybına bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Akpınar, hastalarda dopamin salgılanmasında azalma olduğunu, buna bağlı olarak hareketlerde bozulma, hareketlerde yavaşlama, mimiklerde azalma, para sayar tarzda tek tarafta ortaya çıkan dinlenme halinde olan titremeler ortaya çıktığını dile getirdi.

" Türkiye'de yaklaşık 130 bin civarı Parkinson hastasının olduğu düşünülüyor"

İleri dönem ilaçtan fayda görmeyen ve ilaç yan etkilerinin fazla olduğu Parkinson hastalarında beyin pili tedavisi uyguladıklarına değinen Yrd. Doç. Dr. Akpınar, "Beyin pili tedavisinde, beyinde oluşan çekirdeklerin içine iki tane elektrot yerleştirilip, iki taraflı, buradan elektrik enerjisi veriliyor. ve bu ameliyat uyanık olarak yapılıyor. Hasta uyanıkken hedef belirleyip, çekirdeklerin içine elektrot koyup sonradan bunları kablolarla köprücük kemiğinin üzerine yerleştirdiğimiz bir jeneratöre bağlıyoruz ve biz bunu dışarıdan ayarlayabiliyoruz. Bu jeneratör hastanın belirtilerine göre bizim ayarladığımız dozda elektrik enerjisi vererek o çekirdekleri uyarıyor. Toplumda oldukça sık görülen bir hastalık. Türkiye'de yaklaşık 130 bin civarı Parkinson hastasının olduğu düşünülüyor. İleri dönem Parkinson hastalarında ileri bir iş gücü kaybı olduğu için artık ilaçtan fayda görmeyen hastalarda uygulayabileceğimiz bir yöntem" dedi.

"Diğer cerrahi yöntemler gibi geri dönüşümü olmayan bir yöntem değil"

Hastanın cilt altına, köprücük kemiğinin üzerine yerleştirdikleri pilin üzerine magnetli bir ayarlayıcı, bir cihaz koyarak kendilerinin hastanın semptomlarına, belirtilerine ve tepkilerine göre buradan verilecek olan elektrik enerjisinin hem voltajını ayarlayabildiklerini hem de frekansını ayarlayabildiklerini vurgulayan Akpınar, "Neden güzel bir yöntem? Çünkü, diğer cerrahi yöntemler gibi geri dönüşümü olmayan bir yöntem değil. Hastalara hiçbir zarar vermiyor. Lokal anesteziyle uygulanıyor, genel anestezi almıyor ve biz operasyon esnasında bu hastayla konuşarak, muayene ederek geri dönüşümünü alabiliyoruz" şeklinde konuştu.

"Bu ameliyatı yapmaktaki amacımız ilaç bağımlılığını ortadan kaldırmak"

Ameliyatı yapmaktaki amaçlarının sürekli ilaç kullanımını ve ilaç yan etkilerini ortadan kaldırmak olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Elif Akpınar, "İlk etapta ilaçlarına devam ediyorlar hastalar. Biz yavaş yavaş, hastayı mesela ilk operasyondan 15 gün sonra çağırıp, pilini açıyoruz. Pilini açtıktan sonra aralıklı olarak kontrol ederek ayarlamayı yapıyoruz. Hastaların titremesi, yürümesi, hareketlerindeki katılık düzeliyor ve günlük hayata dönmeleri sağlanıyor. İlaca bağımlı bir hayattan kurtarmış oluyoruz onları" ifadelerini kullandı.

Parkinson\'da Beyin Pili Tedavisi Hastanın Yaşam Kalitesinde Etkili Oluyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Parkinson'da Beyin Pili Tedavisi Hastanın Yaşam Kalitesinde Etkili Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
    07:43 Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı

    Dün yeni filmi Mavi Mağara'nın provalarına başlamaya hazırlanan oyuncu Kerem Bürsin, koronvirüse yakalandı. Oyuncunun tedavisi başlarken prova da ileri bir tarihe alındı.

  • Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?
    05:45 Bipolar bozukluk nedir ve neden Van Gogh ile ilişkilendiriliyor?

    Ünlü Hollandalı ressam Vincent van Gogh'un bipolar bozuklukla ilişkilendirilmesi ve sağlık sorunlarıyla ilgili yapılan araştırmalar. Van Gogh'un mektupları ve sanatında bulunan ipuçlarına dayanarak, bipolar bozukluk ve depresyon geçirdiği tespit edildi. Uzmanlar, Van Gogh'un hayatta olsaydı teşhis konulabileceğini ve daha iyi bir tedavi alabileceğini belirtiyor.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor
    20:23 Trabzon'da Aile Sağlığı Merkezleri ve 112 Acil Sağlık Hizmet Binaları İnşa Ediliyor

    Trabzon'un Maçka, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde aile sağlığı merkezleri ile 112 acil sağlık hizmet binalarının inşası devam ediyor. Maçka ilçesindeki inşaatın 15 Nisan'da tamamlanması planlanırken, Akçaabat ilçesindeki iki aile sağlığı merkezi ve acil sağlık hizmetleri binasının tamamlanmasıyla kısa sürede hizmete başlayacağı belirtildi. Çarşıbaşı ilçesinde ise Yavuz Aile Sağlığı Merkezi binasının tamamlanma tarihi 26 Nisan olarak açıklandı.


Advertisement