Parlat ve Sat - Son Dakika
Spor

Parlat ve Sat

Parlat ve Sat

Fenerbahçe Teknik Direktörü Cocu'nun, hayatını futbol yönlendiriyor o da gençlerin geleceklerini şekillendiriyor.

25.06.2018 02:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CELAL UMUT EREN

Barcelona'daki futbolculuk döneminde Johan Cruyff'tan etkilenen ancak kendine özgü bir futbol tarzı geliştiren Phillip Cocu, Georginio Wijnaldum, Memphis Depay ve Jeffrey Bruma'yı ön plana çıkardı, kısa sürede üçünden 65.5 milyon euro kazandırdı.

Fenerbahçe'de Ali Koç ve Damien Comolli tarafından göreve getirilen yeni teknik direktör Phillip Cocu, iki özelliğiyle öne çıkıyor. Futbolculuk döneminden bu yana futbola düşkünlüğü olan Cocu, teknik adamlık sürecinde de birçok konuda tüm detayları ele alıyor. Adeta tüm hayat düzenini futbola göre kuran Hollandalı çalıştırıcı taktiksel konular ve genç yıldızların yetiştirilmesi konusunda her zaman planlar yapıyor.

ÇİFT YÖNLÜ SİSTEM

Cocu, Hollanda Milli Takımı'nda antrenörlük yaptığı 2010 da dahil olmak üzere, esas olarak PSV günlerinde taktiksel konulara çok kafa yordu. Defans ve atak olarak futbolu düşünen Hollandalı çalıştırıcı, çift yönlü bir takımın hayalini kuruyor. Barcelona'da oynadığı günlerden bu yana Johan Cruyff'tan etkilenen Cocu, Cruyff'un ortaya koyduğu idealin aynısından ziyade kendine özgü bir düşünce taşıyor. Ayrıca Barça'dan takım arkadaşı Pep Guardiola başta olmak üzere Frank de Boer ve Guus Hiddink gibi önemli isimlerle her zaman taktik konular üzerine tartışan Cocu'nun kariyeri boyunca kullandığı sistemler; 4-2-3-1, 4-3-3, 4-5-1 ve 3-4-2-1 olarak öne çıkıyor.

GENÇLİĞE YATIRIM

Cocu'nun en büyük iki konusu; defans oyuncularının aynı anda hareket etmesi, birbirine yakın olması, bir disiplin kurulması, orta sahada her oyuncun çift yönlü olması ve güçlü santrfor tipleri.

Phillip Cocu'nun teknik direktörlüğünde en fazla değindiği konulardan biri de genç oyuncuların yetişmesi.. Özellikle PSV'de beraber çalıştığı yardımcısı Chris Van der Weerden bu konuda en büyük destekçisi konumunda. Cocu'nun bugüne kadar gençler konusunda kullandığı yöntemlerde; disiplin, kaptan yapıp sorumluluk vermesi, bir öğretmen gibi pozisyon öğretip analiz yapması ve bire bir ilgilenmesi..

Bruma farkı!

Phillip Cocu'nun genç ve sorunlu futbolcuları yeniden kazandırma yönteminin bir diğer örneği de Jeffrey Bruma oldu. Chelsea'de büyük umutlarla parlayan ancak başarısız olan Bruma'yı PSV'ye 2016'da 3.5 milyon euroya alan Cocu, sadece 1 sene içerisinde genç stoperi ayağa kaldırıp, yıldızlaştırdı. Bruma, Cocu ile yakaladığı çıkış sonrası tam 11.5 milyon euroya Almanya'nın Wolfsburg takımına satıldı.

Depay'ı çıkardı

PSV'de Cocu'nun bir diğer parlattığı genç oyuncu Memphis Depay oldu. Özellikle 2014-15 sezonunda 22 gol atan Depay, daha sonra Manchester United'a 34 milyon euroya satılmıştı. Depay zor bir karakter olmasına karşın saha içinde özgürlük tanıyıp, sorumluluk veren Cocu, oyuncusunun gelişmesine ön ayak oldu. Depay'ın bonservisi Ruud Van Nistelrooy'u da geçerek kulüp tarihinin en yüksek bonservis bedellerinden oldu.

23 yaşında kaptan!

Phillip Cocu'nun genç oyunculara ilgisi ve yetiştirme tarzı dikkat çekiyor.

PSV döneminde de öne çıkan ilk isim, Georginio Wijnaldum... Kendisi de eski bir orta saha oyuncusu olan Cocu, bu mevkiide olan gençlere daha bir hassas bakıyor. Orta saha oyuncularının çift yönlü olmasını isteyen Cocu, şu anda Liverpool'da oynayan Wijnaldum'la PSV'de çalışırken, oyuncusuna henüz 23 yaşında kaptanlık vermiş, videolar üzerinden adeta pas ve şut atmayı gösterip, desteklemişti.

Daha sonra Wijnaldum, Newcastle United'a 20 milyon euroya satıldı.

]

]

]

Kaynak: Skorer

Son Dakika Spor Parlat ve Sat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı
    16:34 EBYÜ Öğrencileri Almanya'da Tarihi Bir Başarıya İmza Attı

    Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olan Bengisu Erçetin ve lisansüstü öğrencisi Nazlıcan İnci, Almanya'da düzenlenen 2024 Avrupa Badminton Şampiyonası'nda çift kadınlarda bronz madalya kazanarak ilgili branşta tarihteki ilk madalyayı elde ettiler. Rektör Levent, öğrencilerin bu büyük başarısını kutlayarak, ülkemiz ve EBYÜ adına gurur verici bir başarı olduğunu belirtti ve başarıların devamını diledi.

  • Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor
    16:28 Mersin'de düzenlenecek Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası başlıyor

    Mersin'de düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nın ilk yarışları yarın yapılacak. Yenişehir Belediyesi ve Türkiye Triatlon Federasyonu iş birliğiyle organize edilen bu önemli etkinlikler, kentin renkli bir atmosfer kazanmasını sağlayacak. Organizasyona 29 ülkeden 140'ı yabancı olmak üzere toplam 380 sporcu katılacak.

  • Türkiye Kano Federasyonu'nun Rafting Bölgesel Eğitim ve Gelişim Kampları Samsun'da Başladı
    16:20 Türkiye Kano Federasyonu'nun Rafting Bölgesel Eğitim ve Gelişim Kampları Samsun'da Başladı

    Türkiye Kano Federasyonu tarafından düzenlenen 'Rafting Bölgesel Eğitim ve Gelişim Kampları' Samsun'da başladı. 9 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kamplarda 70 sporcuya eğitim veriliyor.

  • Trabzonspor, Kayserispor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    16:19 Trabzonspor, Kayserispor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında yarın deplasmanda Mondihome Kayserispor ile yapacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ndeki antrenmanın ilk bölümünde dinamik ısınma gerçekleştirildi. Bordo-mavili futbolcular, antrenmanın son bölümünde taktiksel ağırlıklı çalıştı. Takım, akşam saatlerinde özel uçakla Kayseri'ye hareket edecek.

  • 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak
    16:15 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası Samsun'dan Start Alacak

    Vezirköprü ilçesinde düzenlenecek olan 2024 Türkiye Offroad Şampiyonası için hazırlık toplantısı Samsun Valisi Orhan Tavlı'nın başkanlığında gerçekleştirildi. Şampiyona, 7 yarıştan oluşacak ve ilk ayağı Vezirköprü'de düzenlenecek. Şampiyonaya 38 farklı ilden 2 bin kişilik bir grup katılacak. Şampiyona, 14'üncü kez Vezirköprü'de düzenlenerek binlerce sporseveri bir araya getirecek.

  • Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenecek Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı'na 5 ülkeden 85 sporcu katılacak
    16:04 Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenecek Sky To Sea Enduro Dağ Bisikleti Yarışı'na 5 ülkeden 85 sporcu katılacak

    Tahtalı Dağı'nın karlı zirvesinde düzenlenecek yarışta sporcular, 34 kilometrelik parkuru plaja kurulacak rampadan denize atlayışla tamamlayacak. Türkiye, Rusya, Norveç, Romanya ve Gürcistan'dan sporcuların mücadele edeceği yarış, Kemer bölgesinin bisiklet turizmi altyapısını ve coğrafyasını ön plana çıkarmak amacıyla düzenleniyor.


Advertisement