Paşinyan'dan Dağlık Karabağ itirafı: Zamanında durmaya karar verdik, yoksa her şey daha kötü olacaktı - Son Dakika
Dünya

Paşinyan'dan Dağlık Karabağ itirafı: Zamanında durmaya karar verdik, yoksa her şey daha kötü olacaktı

Azerbaycan ordusunun Şuşa'yı işgalden kurtarmasının ardından "teslim olma" anlaşmasını imzalamak zorunda kalan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, itiraf gibi bir açıklamada bulundu. Paşinyan, "Zamanında durmaya karar verdik yoksa bizim için her şey daha kötü olacaktı" dedi.

10.11.2020 19:10  Güncelleme: 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan ordusu, işgal altında bulunan topraklarını kurtarmak amacıyla 27 Eylül'de başlattığı operasyonda büyük ilerleme kaydederken, Dağlık Karabağ'ın kalbi olarak nitelendirilen Şuşa bölgesinde de kontrolü sağladı. Bu gelişme sonrası iyice köşeye sıkışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, teslim olma belgesini imzaladı.

Anlaşmanın ardından Ermenistan'ın başkenti Erivan'da protestocular Başbakanlık binasını basıp, hükümet aleyhinde sloganlar atarken, Paşinyan'dan yeni bir açıklama geldi.

"BİZİM İÇİN HER ŞEY ÇOK DAHA KÖTÜ OLACAKTI"

Paşinyan, imzaladığı "teslim olma" anlaşmasına ilişkin yaptığı yeni açıklamada, "Zamanında durmaya karar verdik yoksa bizim için her şey daha kötü olacaktı" dedi.

ANLAŞMA METNİ

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan anlaşmanın maddeleri şunlar:

1. Moskova saatine göre 10 Ekim 00.00'dan itibaren Karabağ çatışma bölgesindeki her türlü çatışmada tam bir ateşkes ilan edilir. Daha sonra taraflar olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti işgal altındaki mevkilerinde kalmaya devam edecek.

2. Ağdam bölgesi ve Kazak bölgesinde Ermeni tarafının kontrolündeki topraklar 20 Kasım'a kadar Azerbaycan'a iade edilecektir.

Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru'nda Temas Hattında1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kuruldu.

RUS BARIŞ GÜCÜ 5 YIL BÖLGEDE KALACAK

3. Rus barışı koruma gücü, Ermeni kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır. Barış güçleri, taraflar altı ay önceden ilan etmedikçe önümüzdeki beş yıl için otomatik uzatma olasılığıyla birlikte beş yıl bu bölgede kalacaklar.

4. Verimlilik ve kontrol amacıyla taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanması için bir ateşkes merkezi kurulacaktır.

Ermenistan, Kelbecer'ı 15 Kasım'a kadar, Laçın bölgesini 1 Aralık'a kadar Ermenistan'la bağlantı sağlayacak biçimde Azerbaycan'a devredecektir.

ŞUŞA AZERBAYCAN'DA KALACAK

5. Şuşa Azerbaycan'da kalacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak bölgeyi Azerbaycan'a iade eder.

3 yıl içinde, barış güçlerinin bu yolu kontrol etmek üzere daha fazla konuşlandırılması için Hankendi'yi Ermenistan'a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

6. Ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler Dağlık Karabağ'a ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kontrolündeki komşu bölgelere geri dönecektir.

7. Savaş esirleri değiştirilir ve diğer tutuklular değiştirilir.

ULAŞIM BAĞLANTISINI RUSYA SAĞLAYACAK

8. Bölgedeki tüm ekonomik bağlantılar ve ulaşım bağlantıları engellenmiştir. Ermenistan, Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları sağlayacaktır. Bu taşıma bağlantısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (RF FSB) sınır servisi tarafından denetlenecektir.

9. Taraflara göre Nahçıvan ile Azerbaycan'ın batı bölgelerini birbirine bağlamak için bir ulaşım yolu inşa edilecektir.

Paşinyan\'dan Dağlık Karabağ itirafı: Zamanında durmaya karar verdik, yoksa her şey daha kötü olacaktı

Son Dakika Dünya Paşinyan'dan Dağlık Karabağ itirafı: Zamanında durmaya karar verdik, yoksa her şey daha kötü olacaktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (12)

  • vatandaş: hankendiyi ermeniztana baglamak nedir anlayan varsa banada anlatsın bu nasıl anlaşma zaten 1 haftaya teslim olacaklardı 14 0 Yanıtla
  • AZ : neden son noktaya kadar gidemiyoruz. yine mi araya büyük abiler girdi. yeni bir kıbrıs kılçığı atacaklar boğazımıza. 9 0 Yanıtla
  • Divan: Bitirin bu Ermenileri bitirin onlar zaman kazaak için ateş kes yaptılar yarın bir gün kuvvet toplarlarsa yine saldırırlar bunlar insan olamazlar 6 0 Yanıtla
  • Divan: Ermeniler bitiyordu neden durdunuz can Azerbaycan 6 0 Yanıtla
  • Bozo: Dünyada en zor şey Türk olmaktır bütün dünya ile savaşırsın. Çok daha zoru ise Türk olmamaktır Türk'lerle savaşırsın. Adamı böyle süt dökmüş kediye çevirirler. 2 1 Yanıtla
  • karabagin tamami alinmadiktan sonra çöp.: yetersiz 3 0 Yanıtla
  • muro: nahcıvandan azerbaycana baglantı yolu inşaa edilecek. ve bu yoldan geçen türk kamyonlarını rusya mı kontrol edecek. nahcıvandan geçen yolun kontrolü rusyamı kontrol edecek. 0 2 Yanıtla
  • Riyat ozcan: Rusya durduttu, baska ne olabilir. 1 1 Yanıtla
  • Yine aynı oyun: İşgal altındaki tüm topraklar 10 gün içinde zaten kurtarılacaktı neden böyle imzalandı 2 0 Yanıtla
  • Urfali: Benim aklım pek ermez ama bence Barış daima savaştan iyidir. Netice bu iki devlet yıllardır komşu ve ski soviyet ülkesi. Her ne kadar zit gibi görünseler de sonuna dek savasamazlar. Sanırım biz ve Suriye gibiler. Neyse iyi dostluklar kavgayla başlarmış. Dilerim bu saatten sonra 1 insanım hile burnu kanamaz. Ölüm acıdır savaş felakettir. Kazananı yoktur. 0 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı
    23:08 İzmir Karaburun açıklarında 45 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bir lastik botta 3'ü çocuk toplamda 45 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.

  • Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi
    22:36 Trump'ın duruşmasının yapıldığı mahkemenin önünde bir kişi kendini ateşe verdi

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi "sus payı" davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi.

  • TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor
    21:58 TİKA, Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Macaristan, Bosna Hersek ve Arnavutluk'ta çalışmalarını sürdürüyor. TİKA, Budapeşte'de "Geçmişten Günümüze Türk-Macar İlişkileri" konulu sempozyum düzenledi. Bosna Hersek emniyet mensuplarına "Yolsuzlukla Mücadele Eğitimi" verildi. Arnavutluk'ta "Osmanlı'da Göriceli İki Önemli Şahsiyet: İmrahor İlyas Bey ve Koçi Bey Sempozyumu" düzenlendi.

  • ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı
    21:52 ABD'de Trump'ın yargılandığı dava önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı tarihi 'sus payı' davasının görüldüğü mahkeme binasının önünde bir kişi kendini yaktı. Görgü tanıkları, ABD'nin New York kentinde havaya broşürler atan bir erkeğin bir tenekeden kendisini yakıta buladığını ve ateşe verdiğini anlattı. Olay yerinden sedyeyle götürülen kişinin durumu bilinmiyor. Polis, olay yerini kordon altına alırken, yerde kalan bir sırt çantası ve çantanın kenarında 'şeytan milyarderler' başlıklı bir broşür olduğu belirtildi. Trump'ın suçlu bulunması halinde dört yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.


Advertisement