Patronlar, Elemanları İŞKUR'a Yönlendirip Sigorta Primini Devlete Yüklüyor - Son Dakika
Ekonomi

Patronlar, Elemanları İŞKUR'a Yönlendirip Sigorta Primini Devlete Yüklüyor

Kötü niyetli patronlar, istihdam teşviklerini de vurgun kapısına çevirdi. Anlaştığı elemanı İŞKUR'a yönlendirip işe alarak sigorta primini devlete yüklerken, asgari ücretle gerçek maaş arasındaki fark da cebe atılıyor.

22.09.2017 08:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümetin istihdamı artırmak için işverene verdiği sigorta prim desteği, kötü niyetli patronlar için yeni vurgun kapısı oldu. İstihdam desteğinden faydalanmak için İŞKUR üzerinden eleman alan açgözlü patronlar, hem devleti soyuyor hem de çalışanını sömürüyor. İşe almak için anlaştığı personeli İŞKUR'a yönlendirerek işe alımı kurum üzerinden gerçekleştiren bazı patronlar, bu yöntemle bir taşla iki kuş vuruyor.

ÖNCE İŞKUR'A YÖNLENDİRME

"Bu kadar da olmaz" dedirten sistem şöyle işliyor: Bir işveren personel alımı için ilana çıkıyor. Başvuru yapan çalışanla maaş pazarlığı yapılıyor. Maaşlar ortalama 800 ile 1.000 TL arasında değişiyor. Bunu kabul eden çalışan İŞKUR'a yönlendiriliyor. Çalışan İŞKUR üzerinden şirkete alınıyor. Böylece işveren çalışan için ödemesi gereken yaklaşık 700 TL'lik sigorta primini de teşvikten yararlanarak devlete yıkıyor. Çalışanın da bordroda maaşı bin 400 TL olarak gösteriliyor. Ancak maaş kartı çalışanın eline hiç geçmiyor. Şirketin muhasebecisi ya da patron maaşı bankadan çekip çalışana anlaştığı oranı veriyor.

BİN 100 TL CEBE GİRİYOR

Bir çalışan 1.000 TL üzerinden anlaştıysa kalan 400 lira patronun cebine giriyor. 700 TL'lik sigorta primi de dahil edildiğinde patron bu yolla 1.100 lirayı cebine atmış oluyor. Tekstil atölyeleri, sürücü kursları, kreşler, oteller, gıda firmaları, marketler dahil birçok küçük şirketin bunu sistematik hale getirdiği, kabul etmeyen çalışanı da işten attığı belirtiliyor.

İTİRAZ EDEN ATILIYOR

Sürücü kursunda eğitmen olarak çalışan A. G., sektörde ortalama maaşların bin TL olduğunu söyledi. Bu maaşı kabul etmeyenin iş bulmayacağını belirten G., "Patronlar arasında bir koordinasyon var" dedi. Merter'de bir tekstil atölyesinde çalışan H. K. de, "Bin 200 TL'ye çalışıyorum. Kalan 200 lirayı patrona veriyoruz" diye konuştu. Bir kreşte eğitmen olarak çalışan Ş. K. ise bin TL aldığını söyledi. K., "Geçen şubatta sigortaya alındım. Bordromda asgari ücret görünüyor ancak bu şekilde çalışmıyorum. Bankamatik kartını direkt kreşe verdim" şeklinde konuştu.

VURGUN ÇARKI BÖYLE İŞLİYOR

İşveren personel alımı için ilan veriyor.
Başvuru yapan çalışanla asgari ücretin altında bir rakamla anlaşılıyor.
Maaşı kabul eden çalışan İŞKUR'a yönlendiriliyor.
Eleman İŞKUR üzerinden işe alınıyor.
Böylece 700 liralık sigorta primi devlete yükleniyor.
Çalışanın maaşı bordroda bin 400 TL olarak gösteriliyor.
Fakat maaş kartı çalışana verilmiyor.
Bin 400 TL bankadan çekilip aradaki fark tekrar patrona veriliyor.

İŞVEREN TEŞVİKTEN MEN EDİLİR

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, böyle sorunlar yaşayan çalışanların durumu SGK'ya şikâyet etmesi gerektiğini söyledi. Sabah Gazetesi Sosyal Güvenlik Yazarı Faruk Erdem de, yapılan işlemin usulsüzlük olduğunu ve İş Kanunu'na 102. Maddesine göre idari para cezası olduğunu söyledi. Erdem, "Bu usulsüzlüğün tespit edilmesinin ardından öncelikle işveren teşvikten men edilir" diye konuştu.

İŞ KOÇLARI 3 MİLYON GENÇLE GÖRÜŞTÜ

Hükümet gençlere kariyer fırsatı yaratmak, öğrencilere meslek seçiminde destek için önemli bir çalışmaya daha imza attı. İş koçları yaklaşık 3 milyon gençle yüz yüze görüşürken, Türkiye İş Kurumu öğrencilere, 250 meslekle ilgili 8 kitap hazırladı. Meslek Bilgi Bankası öğrenciler, veliler, iş ve meslek danışmanları, rehber öğretmenlere rehberlik sürecinde destek verecek. Kitaplarda adli bilişim mühendisliği, cevher hazırlama mühendisliği, hafıza arttırma cerrahlığı gibi meslekler dikkat çekiyor.

8 AYDA 717 BİN KİŞİ İŞKUR'LA İŞE YERLEŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Adana AK Parti Adana İl Kadın Kolları tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Kadınlar Konuşuyor' toplantısında kadınlarla buluştu. Kadınların iş hayatında daha aktif olmalarını sağlamak için mesai harcadıklarını belirten Bakan Sarıeroğlu, "İşgücüne katılım oranı yüzde 33'lere ulaştı. İŞKUR tarafından 8 ayda 717 bin işe yerleştirmemiz oldu" dedi. (Sabah)

Patronlar, Elemanları İŞKUR\'a Yönlendirip Sigorta Primini Devlete Yüklüyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Patronlar, Elemanları İŞKUR'a Yönlendirip Sigorta Primini Devlete Yüklüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor
    15:35 Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yeşilhisar'da içme suyu yatırımını sürdürüyor

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Yeşilhisar ilçesinde yeni yerleşim yerleri için 6 milyon 850 bin lira maliyet ile içme suyu yatırımının devam ettiğini açıkladı. Büyükkılıç, altyapı yatırımlarının şehrin geleceğini sağlıklı bir şekilde taşımak için hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

  • Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi
    15:35 Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi

    31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler sonrasıyla ilgili ekonomik anlamda çok sayıda iddia ortaya atılırken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Sigaraya 1-10 Nisan tarihleri arasında 10 TL'lik dev bir zam geleceği iddia edildi.

  • Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı
    15:32 Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı

    Adana'nın 9 ilçesinde yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi' kapsamında, 64 üreticiye 2 bin 200 dekar tarım arazisi için 22 ton hibe destekli soya tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, dağıtım programında yaptığı konuşmada, Adana'daki üreticinin üreterek 85 milyonu doyurma gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı ve desteklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtti.


Advertisement