"Paul Eluard ve Nazım Hikmet'in Şiirlerinde Renklerin Dili" Konferansı - Son Dakika
Yerel

"Paul Eluard ve Nazım Hikmet'in Şiirlerinde Renklerin Dili" Konferansı

Adıyaman Üniversitesinde, "Paul Eluard ve Nazım Hikmet'in Şiirlerinde Renklerin Dili" Konulu Konferans Düzenlendi.

23.02.2011 18:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adıyaman Üniversitesinde, "Paul Eluard ve Nazım Hikmet'in Şiirlerinde Renklerin Dili" konulu konferans düzenlendi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Medine Sivri, Eğitim Fakültesi Mustafa Vehbi Koç konferans Salonundaki konferansta, çağdaş dünya edebiyatının önemli yapı taşlarından olan Paul Eluard ve Nazım Hikmet'in yaşamsal damarlarını besleyen ve yaşam felsefelerini şekillendiren en önemli etmenlerin umut, özgürlük, direnç, insan aşkı ve bu aşkın somutlaşıp anlam bulduğu kadın aşkı olduğunu söyledi.

Renklerin her iki şairde de şiirin merkezinde yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Medine Sivri, şöyle konuştu:

"İki şairde temel olarak birkaç diyalektik hareket noktası belirlenmiştir. Işık- ışıksızlık, görmek-körlük, var olmak- yok olmak, renk- renksizlik, dönüşümsel olarak düşsel-gerçek ilişkisi, insan ve doğa sevgisi ve tahribi, dünyayı ve yaşamı anlamlı-anlamsız kılma çabası, paylaşım- bencillik, üretme-sömürme, özgürlük-tutsaklık, bilinç-bilinçsizlik, eylem-eylemsizlik, durağanlık-hareketlilik gibi ikili ya da çoklu ilişki renkler açısından da son derece anlamlıdır.

Onlar için rengin, güzel duygusal ve varlık bilimsel açıdan derin anlamları ve kökleri vardır. Simgeselliği sayesinde çok önemli bir güce dönüşür. Evreni algılama ve algılatma noktasında birincil görev renklerle düşünmektir. Her şeye son derece duyarlı olan bu iki şair için elbette algıyı belirleyen ve anlamlandıran renklerin kaçınılmaz bir önemi vardır. Çünkü renkler onlar için her şeyi duyarlı, gerçek ve gerekli kılar.?

- ADIYAMAN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Paul Eluard ve Nazım Hikmet'in Şiirlerinde Renklerin Dili' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement