Pekünlü Davasında CHP Protestosu - Son Dakika
Güncel

Pekünlü Davasında CHP Protestosu

Pekünlü Davasında CHP Protestosu

Türbanlı öğrencilerin şikayeti üzerine “Öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Ege Üniversitesi Profesörü Renan Pekünlü’nün duruşmasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partiden ihraç edilen Prof. Dr. Kantarlı tarafından protesto edildi.

05.02.2015 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türbanlı öğrencilerin şikayeti üzerine "Öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan Ege Üniversitesi Profesörü Renan Pekünlü'nün duruşmasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, partiden ihraç edilen Prof. Dr. Kantarlı tarafından protesto edildi.

Ege Üniversitesi'nde, türbanlı öğrencilerin şikayeti üzerine "Öğrenim özgürlüğünü engellediği" gerekçesiyle aldığı 2 yıl 1 aylık cezası Yargıtay tarafından onanan ve cezaevine giren Prof. Dr. Rennan Pekünlü, aynı gerekçeyle açılan bir başka dava için bir kez daha hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesinde, Pekünlü için toplanan siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, kendisine destek verdi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde görev yaptığı dönemde, türbanlı öğrencilerin, derse girmesine izin vermeyip eğitim haklarını engellediği gerekçesiyle, Prof. Dr. Rennan Pekünlü, için dava açıldı. Bu davadan aldığı 2 yıl bir aylık cezanın Yargıtay tarafından da onanması üzerine, dava devam ederken kendi isteğiyle emekliye ayrılan Pekünlü, cezasının infazı için 27 Kasım 2014 Perşembe günü, Foça Açık Cezaevi'ne girdi. Prof. Dr. Rennan Pekünlü aynı şekilde eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle, farklı öğrencilerin başvurusuyla açılan ikinci dava için de hakim karşısına çıktı. 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma öncesinde, Renan Pekünlü'ye destek için adliye önünde protesto gösterisi düzenlendi. Yaklaşık 500 kişinin toplandığı kalabalığa, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP İzmir milletvekilleri Musa Çam, Alaattin Yüksel, İşçi partisi Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray, Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı Çağdaş Cengiz, Cumhuriyet Kadınları Derneği Başkanı Canan Arıtman da destek verdi.

CHP GERGİNLİĞİ

Davayı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan konuşmasını yapmak üzereyken CHP İzmir İl Başkanlığı, İl Disiplin Kurulu tarafından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na hakaret ettiği iddiasıyla partiden ihraç edilen Prof. Dr. Kayhan Kantarlı'dan tepki geldi. Kantarlı, "Sizin burada konuşmaya hakkınız yok" sözleri ile Tezcan'ı protesto etti. İkili arasından süren kısa süreli diyaloğun ardından Tezcan konuşmasına devam etti.

"PARALELLE MÜCADELEDE KARARLIYSA DESTEK VERSİN"

Duruşma öncesi açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan şunları söyledi:

"Yurttaşlar bu noktada çok duyarlı, Rennan Pekünlü önemli bir bilim insanı. Gericiliği, çağ dışı bir anlayışla cezaevine konuldu. Ceza hukukunun özel olarak operasyonel olarak belli mahkemeler tarafından yorumlanıp planlı bir mahkumiyetin parçasıdır, Rennan Hoca'nın cezaevinde olması. Türkiye'de aydınlara hukukunun laikliğin egemen olması için tepki duyması lazım. Türkiye'nin her yerinde tepki geliyor. Bu davanın kabulü mümkün değil. Belli kümelenmiş anlayışın karanlık anlayışın hükmü verdikten sonra, aynı karanlık uzantıların Yargıtay'daki uzantıları da onadı. Aslında özgürlükten mahrum edilen Rennan Pekünlü değil, mahkum edilen Türkiye'nin laik çağdaşlık yapısı mahkumu edildi. Hangi mahkemeler kurulursa kurulsun, Türkiye'yi, çağdaş Atatürkçü modernleşmeyi temsil eden anlayış mahkum edildi. Ancak bunlar Türkiye'de aydınları durdurmaya, yetmeyecektir. Parlamentonun üzerine görevler düşüyor. Yasa teklifi verdik. Eğer hükümet her fırsatta söylediği paralel yapıyla mücadelede kararlıysa buna destek vermesi lazım. "

DURUŞMA 7 MAYIS'A ERTELENDİ

Pekünlü'nün avukatı Murat Fatih Ülkü mahkemenin 7 Mayıs 2015 tarihine ertelendiğini açıkladı. Ülkü, "Buradaki yurttaşlar başta olmak üzere hiçbirimiz hukuki güvenlik içerisinde değiliz. Bir astronomi profesörü ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti, Anayasa hükümlerini uygulamak istediği için cezaevine gönderdi. Yani Anayasa hükümlerine güvenen bir profesör cezaevindeyse bizler güvenlik içerisinde olabilir miyiz? Aydınlanma mücadelesi er ya da geç kazanılacak yeter ki biz mücadeleden vazgeçmeyelim" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Pekünlü Davasında CHP Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Avukat Ramazan Demir, Şırnak'ta taşımalı seçmen olduğunu düşündüğü kişilere 'Konuş sen nerelisin?' diyerek tepki gösteren Süleyman Salğucak'a soruşturma açıldığını duyurdu. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.

  • Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı
    20:27 Osmanlı'nın sembolü Süleyman Han Camii yeniden ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii, restore edildikten sonra yeniden ibadete açıldı. 2 bin 700 yıllık Van Kalesi, hala görkemiyle ayakta duruyor ve cami bu tarihi yapıyı tamamlıyor. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, şehrin imar ve inşa edilmesi için yapılan çalışmaların vatandaşların huzuru ve refahı için olduğunu belirtti ve Van'ın kültür ve turizmine büyük değer katacak olan bu restorasyonların devam edeceğini söyledi.

  • 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı
    20:24 484. Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali Programı Tanıtıldı

    Manisa'da düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nin programı tanıtıldı. Festival, 23 Nisan'da başlayacak ve çeşitli etkinliklerle 28 Nisan'da sona erecek. Festivalde konserler, paneller, sergiler ve mesir saçımı gibi etkinlikler yer alacak.

  • Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı
    20:23 Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda İ.O. ve M.Y. isimli 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramasında ruhsatsız tabanca, 60 fişek ve kurusıkı tabanca ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

  • Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişe İzmir Kadın Platformu destek verdi
    20:22 Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişe İzmir Kadın Platformu destek verdi

    Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişin 44'üncü gününde, İzmir Kadın Platformu üyeleri destek için fabrika önünde toplandı. Platform adına açıklama yapan Nuray Öztürk'ün konuşması, Öz Gıda-İş Genel Başkanı Halil Çukutli tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve hükümeti eleştirdiği gerekçesiyle engellenmeye çalışıldı.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek
    20:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile İstanbul'da görüşecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile yarın İstanbul'da bir araya gelecek. Görüşmede Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin hazırlıkları, ekonomik ilişkiler ve bölgesel gelişmeler ele alınacak. Ticaret hacminde 15 milyar dolar hedefi bulunuyor ve Türk yatırımcılar tarafından Mısır'da 100 binden fazla kişi istihdam ediliyor. Ankara, iki ülkenin çıkarlarının giderek birleştiği görüşünde.

  • Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı
    20:22 Trabzon'da Gençler İçin Gazetecilik Eğitimi Tamamlandı

    Trabzon'da düzenlenen Gençler İçin Gazetecilik eğitim programı sona erdi. 65 öğrenciye gazetecilik, hikaye anlatıcılığı, saha yapımcılığı ve mobil gazetecilik konularında dersler verildi. Eğitim sonunda öğrencilerin çektikleri videolar puanlandı ve birinci olan gruplara ödül ve sertifikaları verildi.


Advertisement