Pembe Festival, Habercilerin Oturumu ile Sona Erdi - İstanbul - Son Dakika
Güncel

Pembe Festival, Habercilerin Oturumu ile Sona Erdi - İstanbul

Meme Sağlığı Derneği'nin (MEMEDER), "Meme Kanseri Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde düzenlediği Pembe Festival, habercilerin katıldığı panel ile sona erdi.

07.10.2018 23:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meme Sağlığı Derneği'nin (MEMEDER), "Meme Kanseri Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nde düzenlediği Pembe Festival, habercilerin katıldığı panel ile sona erdi.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen, meme kanseri tanısı almış hastaları ve hasta yakınlarını bir araya getiren Pembe Festival'in son gününde haberciler, medyada ve sosyal medyada meme sağlığını konuştu.

Anadolu Ajansı Pazarlama ve Satış Direktörlüğü çalışanı ve eski sağlık programı sunucusu Berda Özdiktaş moderatörlüğünde düzenlenen oturumda Türkiye gazetesi editörü Ziyneti Kocabıyık, Milliyet gazetesi editörü Tülin Açıkbaş, TGRT Haber muhabiri Özay Erad ve blog yazarı Esra Ertuğrul, konunun medyadaki işlenirliği ve doğru haber sürecine giden yolda yaşanan sıkıntıları masaya yatırdı.

Berda Özdiktaş, özellikle meme sağlığı ile ilgili haberlerde "meme" ve göğüs" arasındaki tanım karmaşasından yaşanan sorunlara işaret ederek, "Biz bu konuda bir dönem inanılmaz sorun yaşadık, göğüs hangi organdır, meme hangi organdır anlatamadık." dedi.

Gelinen noktada kısmen de olsa bu sorunların aşıldığına dikkati çeken Özdiktaş, eskiye nazaran bu konuda önemli yol alındığını söyledi.

Özay Erad da meme sağlığı ile ilgili doktorları takip ettiklerini dile getirerek, şunları anlattı:

"O haberleri yapmak benim için çok zor, onları yapamıyorum. Meme ve göğüs arasında gidip gelirken, biz görüntüyü sağlık anlamında koyuyoruz ama herkes onu yanlış algılıyor. Hadi gel onu ekrana koy. Bu çok zor. Animasyon görüntüler kullanıyoruz ama animasyonla doktorun dediğini anlatmak da çok zor oluyor. Tv muhabiri olarak çok zor, veremiyoruz. Benim bir tv muhabiri olarak elim kolum bağlı. Doktorların verdiği bilgileri ancak sokağa çıkarak ya da anonslarla verebiliyorum, bununla sınırlıyım."

Meme kanseri denildiğinde sadece kadınlar üzerine yoğunlaşıldığının altını çizen Erad, "Erkeklerde aslında daha tehlikeliymiş çünkü meme kanseri ile birlikte prostat kanseri de başlıyormuş. Aslında onların daha çok ilgi göstermesi lazım. Hep kadın odaklı gidiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Erad, konuşmasında sağlıkla ilgili haber yaparken, konunun uzmanına ulaşmakta zorlandıklarını, bununla ilgili sürecin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

-"Kendi kendini elle muayene, bu hastalıkta çok önemli"

Türkiye gazetesi editörü Ziyneti Kocabıyık ise gazetelerin de "göğüs-meme" kavramlarını kullanma ve meme kanseri haberlerinde rahat görsel kullanamamak konusunda televizyonlarla aynı durumda olduğuna işaret ederek, yanlış algılamalardan dolayı görsel kullanımı konusunda yaşadıkları zorluklara değindi.

"Kendi kendini elle muayene, bu hastalıkta çok önemli. Bunu görsel olarak insanların eline ulaştırmamız gerekiyor ama asla böyle bir ne animasyonunu, ne çizimini ne de gerçek fotoğrafını kullanamıyoruz." diyen Kocabıyık, meme-göğüs konusunda terim karmaşasını kendilerinin de yaşadığını aktardı.

Televizyon ve gazetelerin dışında sosyal medyada durumun daha özgür olduğunu bildiren blog yazarı Esra Ertuğrul, sosyal medyada genellikle yabancı fotoğraflar kullandıklarını bildirdi.

Diğer medya organlarına nazaran sosyal medyada daha rahat şekilde söylemlerde bulunduklarını ifade eden Ertuğrul, kavram kargaşalarından oluşan sıkıntıların çözümü için sosyal medyanın daha rahat bir platform olduğunu söyledi.

Milliyet gazetesi editörü Tülin Açıkbaş da zamanla kavram kargaşasından yaşadıkları sorunları aştıklarının altını çizerek, süreci uğraştırıcı olarak nitelendirdi.

"Farkındalık kısmını festivale çevirmek için yola çıktık"

Etkinliğe ilişkin AA muhabirine bilgi veren MEMEDER Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Büyükgönenç, festivali geçen sene yapmaya başladıklarını anımsatarak, ekim ayında bu konuda dünyanın her yerinde farklı etkinlikler yapıldığını aktardı.

Etkinlikler süresince "kanser", "teşhis", "erken tanı" gibi kelimelerin çok fazla kullanılması dolayısıyla hasta ve hasta yakınlarında moral bozukluğu oluştuğuna dikkati çeken Büyükgönenç, toplumdaki algıyı değiştirmek ve farkındalık kısmını festivale çevirmek için yola çıktıklarını söyledi.

Ülkü Büyükgönenç, "Kanser eşittir dünyanın sonu gibi algılanmasın diye bir algı yaratmak istedik. Festival süresince bilimsel bilgiler verdik, yanı sıra eğlenceli içerikler hazırladık, moral verecek yeni bilgiler veriyoruz. Rol modellerimizi konuşturduk, arada müzik dinletilerimiz oldu. Hastane eşittir, kanser eşittir hüzün havasını dağıtmak istedik. Bu yolda yürüyoruz." ifadelerini kullandı.

MEMEDER'in ücretsiz tarama yaptığını anımsatan Büyükgönenç, bu çalışmaların vatandaşlara daha fazla ulaşması, erken teşhis edebilme imkanlarına ulaşabilmesi için bağış ve sponsorun önemine dikkati çekerek, "Bir kadına kanser gelecekse, bunun içinde kötünün iyisi meme kanseri. Meme kanserinin erken teşhisiyle yüzde 99 sağ kalım şansı var." dedi.

Pembe Festival, Habercilerin Oturumu ile Sona Erdi - İstanbul
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pembe Festival, Habercilerin Oturumu ile Sona Erdi - İstanbul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale Cephesi'nde görev yapan gazinin torunu, savaş anılarını bağışladı
    11:46 Çanakkale Cephesi'nde görev yapan gazinin torunu, savaş anılarını bağışladı

    Çanakkale Cephesi'nde sıhhiye çavuşu olarak görev yapan gazi Ömer Harmanda'nın torunu emekli öğretmen, dedesinin savaş anılarını yazdığı üç kitabının gelirini Mehmetçik Vakfına ve depremzedelere bağışladı. Burdur'da yaşayan 64 yaşındaki Neriman Şimşek Mıhladız, dedesinin cephedeki anılarından ilham alarak 'Pelit Ekmeği', 'Mısır Ekmeği' ve 'Buğday Ekmeği' adını verdiği üç roman yazdı.

  • Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor
    11:45 Balya'da Kadın İstihdamına Destek: Doğal ve Organik Ürünler Üretiliyor

    Balıkesir'in Balya ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) desteğiyle kurulan kooperatif, doğal ve organik ürünler üreterek kadın istihdamına katkı sağlıyor. Dörtyol Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin hayata geçirdiği proje kapsamında atıl bir bina restore edilerek üretim ve satış ofisi olarak kullanılmaya başlandı. Üretim yapan çiftçilere ve kadınlara eğitimler verilerek birçok ürünün pazarlanmasına başlandı. Ayrıca bölgede yetişen ve yüksek gelir sağlayan badalan fasulyesi için çalışmalara başlandı. Bu projelerle kadınlar hem üretim yaparak hem de diğer kadınlara örnek oluyor.

  • Çorum'da Uyuşturucu Nakli Yapan 2 Kişi Yakalandı
    11:44 Çorum'da Uyuşturucu Nakli Yapan 2 Kişi Yakalandı

    Çorum'da uyuşturucu nakli yaptığı belirlenen 2 kişi polis ekiplerince yakalandı. Zanlılara ait araçta yapılan aramada 2 kilogram sentetik uyuşturucu ele geçirildi. Vali Zülkif Dağlı, operasyonu gerçekleştiren polisleri tebrik etti.

  • Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada
    11:44 Erzurum, Faydalı Model Başvurularında 14. Sırada

    TÜRKPATENT'in Şubat ayı verilerine göre Erzurum, bu yılın ilk iki ayında toplamda 2 faydalı model başvurusu gerçekleştirdi. İl, bölge illeri içinde Elazığ'ın ardından 2., ülke genelinde ise 14. sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesi'nden ise sadece 4 il faydalı model başvurusu yaptı.

  • Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, şehit aileleri ve gaziler için iftar programına katıldı
    11:44 Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, şehit aileleri ve gaziler için iftar programına katıldı

    Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya, 3'üncü Komando Tugay Komutanlığı'nda düzenlenen iftar programında şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Kızılkaya, birlik ve dayanışma mesajları vererek, şehitlere ve gazilere minnet borçlu olduklarını belirtti. Programa, askeri ve sivil yetkililer, şehit yakınları ve gaziler katıldı.

  • Çakarlı konvoyla gündeme gelen muhtardan açıklama: 'Araçlar bana ait değil'
    11:43 Çakarlı konvoyla gündeme gelen muhtardan açıklama: 'Araçlar bana ait değil'

    Pendik Velibaba Mahallesi Muhtarı Şükrü Aydemir, çakarlı lüks araçlarla yaptığı konvoyla gündeme gelmesi üzerine açıklama yaptı. Aydemir, çakarlı araçların kendisine ait olmadığını ve bununla ilgili olarak zor durumda bırakılmak istendiğini belirtti. Muhtar, hizmetleriyle anılmak istediğini vurguladı.

  • Piraziz ilçesinde hapis cezası bulunan kişi yakalandı
    11:41 Piraziz ilçesinde hapis cezası bulunan kişi yakalandı

    Giresun'un Piraziz ilçesinde dolandırıcılık suçundan 3 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan E.Y, Jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. E.Y, jandarma ve adliyedeki işlemlerinin ardından Espiye L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na sevk edildi.

  • Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi
    11:41 Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi

    Afyonkarahisar'da polis tarafından yakalanan 9 düzensiz göçmen, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde işlemleri tamamlandıktan sonra İzmir Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmeleri bekleniyor.

  • Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde iftar düzenledi
    11:41 Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde iftar düzenledi

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde düzenlenen iftarda belediye başkanlığı görevini kutsal ve mübarek bir nöbet olarak gördüğünü söyleyerek, bu görevi kendisine veren Muratpaşalılara teşekkür etti.

  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor
    11:40 Kayseri Büyükşehir Belediyesi Develi ilçesine 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı yapıyor

    Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Develi ilçesinde sürekli artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 9 milyon 882 bin liralık altyapı yatırımı gerçekleştiriyor. Bu yatırım kapsamında Zile Mahallesi'nde kanalizasyon hatları, foseptik yapısı, doğal arıtma tesisi ve deşarj hattı yapım çalışmaları yapılmaktadır. Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ilçelerdeki altyapıyı revize ederek daha modern bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini belirtti ve yatırımların hız kesmeden devam edeceğini vurguladı.


Advertisement