Pera Film'de Aklım Nerede?Sinemada Psikiyatri - Son Dakika
Güncel

Pera Film'de Aklım Nerede?Sinemada Psikiyatri

Pera Film\'de Aklım Nerede?Sinemada Psikiyatri

Sonbahar sezonunu Silahlara Veda programıyla açan Pera Film, 14 – 26 Eylül tarihleri arasında sezona Aklım Nerede? Sinemada Psikiyatri programı ile devam ediyor.

10.09.2013 08:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Where is My Mind?

Psychiatry in Cinema

14 – 26 Eylül 2013

Sonbahar sezonunu Silahlara Veda programıyla açan Pera Film, 14 – 26 Eylül 2013 tarihleri arasında sezona Aklım Nerede? Sinemada Psikiyatri programı ile devam ediyor. Medikal iletişim konusunda uzman 121 Medikal ve Life is Film prodüksiyon şirketi işbirliğiyle, Janssen ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu desteğiyle düzenlenen programda zihinsel hastalıkları ve ruhsal sağlık sorunlarını çeşitli şekillerde ele alan filmler; kimi ruhsal bozukluklara tanı koymak için gerekli unsurların tespit edilmesi, doktor-hasta ilişkisi ve psikoterapi hakkında eğitim alan psikiyatri asistan hekimlerini, psikiyatrinin farklı alanlarında eğitmek için kullanılabiliyor.

Aklım Nerede? başlığını Amerikalı alternatif rock müziği grubu Pixies'in aynı ismi taşıyan şarkısından ilham alıyor. Pixies'in çalışmaları, "Tevrat şiddeti, ensest, zihinsel hastalıklar, teşhircilik üzerine, garip, bilinç akışı şarkı sözleri koleksiyonu ve bu sözlere eşlik eden güçlü gitar, şiddetli bas ve aralıksız davul, ortaya hem aşındırıcı hem de melodik bir tarz" olarak da tanımlanabilir. Aynı şekilde, programa seçilen filmler de, insan zihni, hissetme, düşünme ve davranış biçimlerini, hem şiddetli hem de sakin yönleri ile yakalıyor.

Program, The Master, Körlük, Tek Başına Bir Adam, İçinde Yaşadığım Deri, Babadan Oğula, Masumiyetin İntiharı ve Melankoli olmak üzere yedi filmden oluşuyor. Sinema tarihinin başından itibaren, psikiyatristler filmlerin cazibesini ve gücünü anlamak için izliyor ve araştırıyorlar. Sinemacılar da psikiyatriye ilgi duydukları gibi bu gizemli dünyayı filmlerinde sık sık işliyorlar. Hem filmler hem de psikiyatri, insan düşüncesi, duygular ve davranışlara odaklanırken, bu iki konu arasında bir ilişki kurmamak imkansız. Program süresince gösterilecek birkaç film, psikiyatrist ve sinema eleştirmenlerini, filmlerin estetik değerlerinin yanı sıra tıbbi özelliklerini tartışmak ve incelemek üzere söyleşiye davet ediyor.

Program kapsamında Konferans ve Söyleşiler

14 Eylül Cumartesi

15:00 Söyleşi: Doç. Dr. Haldun Soygür & Kutlukhan Kutlu

19:00 Konferans: Dücane Cündioğlu "Sinemada Psikiyatri"

15 Eylül Pazar

16:00 Söyleşi: Prof. Dr. Cengiz Güleç

21 Eylül Cumartesi

15:00 Söyleşi: Prof. Dr. Mert Savrun

18:00 Söyleşi: Prof. Dr. Vedat Şar

22 Eylül Pazar

16:00 Söyleşi: Prof. Dr. M. Zihni Sungur

Konferans ve söyleşiler ücretsizdir.

Şizofreni Dernekleri Federasyonu Özel Gösterimi

Bir Dans Tanrısının Gün Batımı: Vaslav Nijinsky

14 Eylül Cumartesi, 11:00

Hazırlayan: Doç. Dr. Haldun Soygür, 2011, 60'

Dahi olarak tanınan Rus asıllı bale sanatçısı Vaslav Nijinsky'nin hayatından yola çıkılarak hazırlanan Şizofreni belgeselinde Doç. Dr. Haldun Soygür, hastalık belirtilerini Nijinsky'nin hayatından yola çıkarak anlatıyor. Ülkemizde 700 bine yakın şizofreni vakası olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Soygür, belgeselde Rus balet olmalı Vaslav Nijinsky'nin hayatını ele alıyor. Vaslav Nijinsky'nin, şizofreninin isim babası olan Eugene Bleuler tarafından tanısı konuluyor. 647 hastayı kapsayan gözlemlerini 1908'de yayımlayan Bleuler, şizofreni terimini ilk kez bu incelemesinde kullanıyor. Bleuler, 1911'de Şizofreniler Grubu kitabını yayınlıyor. Şizofreni hastalarının gösterdiği belirtilerin anlatıldığı belgeselde ne gibi durumlarla karşılaşıldığı, tedavisinde nelerin eksik olduğu ve günümüz tedavileri ile karşılaştırılması detaylı şekilde yer alıyor. Rus balesinin dahisi olarak bilinen Nijinsky'nin günlüklerine de değinilerek, edebi yönün ele alınmasının yanı sıra şizofreni hastasının neler hissettiği davranış örnekleri ve dönemin insanları ile birlikte anlatılıyor.

Bu özel gösterim ücretsizdir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Pera Film'de Aklım Nerede?Sinemada Psikiyatri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    13:08 Çayırova Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi, şehit ailelerini ziyaret etti. Çiftçi, esnaf ve vatandaşlarla da bir araya gelerek desteklerini sürdürdü. Şehitlerin ailelerine her zaman yanlarında olduklarını belirten Çiftçi, şehitlerimizin makamlarının yüce, mekanlarının cennet olduğunu ifade etti.

  • Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi
    13:07 Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, 195 şehit için mevlit programı düzenledi

    Kırşehir Şehit Aileleri Derneği, Şehitler Haftası kapsamında 195 şehit için mevlit programı düzenledi. Dernek binasında yapılan programda Kur'an-ı Kerim ve mevlit okundu. Dernek Başkanı Mutlu Kılıçaslan, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, gazilere de şifa diledi.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak
    13:06 ATO Başkanı Gürsel Baran: Enflasyon Mücadelesi Başarıya Ulaşacak

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye'de sürdürülen enflasyon mücadelesinin bir yıl içerisinde başarıya ulaşacağına inandıklarını belirtti. Baran, enflasyon nedeniyle ticaretin her alanında sıkıntı yaşandığını ancak bu sürecin bir yılı geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Ayrıca, hizmet sektörünün ekonominin omurgası olduğunu vurgulayan Baran, hükümete ve ekonomi yönetimine güvendiklerini ve desteklediklerini söyledi.

  • Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi
    13:06 Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi

    Yozgat Valiliği, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda Yozgat'ın Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerine bağlı bazı köylerde hasar oluştuğunu bildirdi. Can kaybı ve yaralanan olmaması sevindirici olarak değerlendirildi. Okullar tatil edildi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Pınarbaşı'nda ziyaretlerde bulundu
    13:05 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Pınarbaşı'nda ziyaretlerde bulundu

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Pınarbaşı ilçesinde çeşitli ziyaretlerde bulundu, vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükkılıç, KAYMEK Sosyal Yaşam Merkezi'ni ziyaret ederek kursiyerlerle sohbet etti. İlçe esnafını ziyaret eden Büyükkılıç, park ve bahçe düzenlemelerini inceledi.

  • Serdivan'da kaydedilen uyuşturucu partisi görüntülerinde yer alan 2 kadın da yakalandı
    13:05 Serdivan'da kaydedilen uyuşturucu partisi görüntülerinde yer alan 2 kadın da yakalandı

    Sakarya'nın Serdivan ilçesinde bir evde kaydedilen ve sosyal medyada paylaşılan uyuşturucu partisi görüntülerinde yer alan 2 kadın da polis tarafından yakalandı. Şahıslar emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı ancak adli işlemleri devam ediyor.

  • Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor
    13:04 Yüksek Hızlı Tren İstanbul-Sivas Seferleri Başlıyor

    Türkiye'nin önemli ulaşım projelerinden biri olan Yüksek Hızlı Tren hattı, Sivas ile İstanbul arasında kesintisiz seyahat imkanı sunacak. Sivas-İstanbul seyahat süresi aktarmasız tren seferleriyle kısalacak.


Advertisement