Pera Müzesi'nde Devam Eden Serginin Son Günleri - Son Dakika
Güncel

Pera Müzesi'nde Devam Eden Serginin Son Günleri

Pera Müzesi'nde Yıldız Moran "Zamansız Fotoğraflar" ve Sophia Vari'nin Türkiye'deki ilk sergisi "Sophia Vari Heykeller ve Resimler" sergilerini görmek için son günler.

13.01.2014 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pera Müzesi'nde devam eden Türk fotoğrafının "mektepli" ilk kadın fotoğrafçısı Yıldız Moran "Zamansız Fotoğraflar" ve Akdenizli bir Sanatçı; Sophia Vari'nin Türkiye'deki ilk sergisi Sophia Vari Heykeller ve Resimler sergilerini görmek için son günler

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde 9 Ekim 2013 tarihinde açılan "Sophia Vari, Heykeller ve Resimler" sergisi ile 27 Kasım 2013 tarihinde açılan "Yıldız Moran, Zamansız Fotoğraflar" sergisini görmek için son günler.

Edebiyatçı bir ailede yetişen, ünlü fotoğrafçı John Vickers'ın öğrencisi olan, Robert Kolej'in ardından İngiltere'de eğitim gören Yıldız Moran, dönemin fotoğrafçılarına göre genç yaşında edindiği tecrübesini, doğa, yaşam ve insan fotoğrafları ile birleştirmiş. 1953 yılında Cambridge Trinity College'da açtığı ilk kişisel sergisini İstanbul, Ankara, Londra ve Edinburgh sergileri izleyen, Anadolu'ya yaptığı gezilerle kalkınma dönemindeki Cumhuriyet Türkiyesi'nin değişik yüzünü kendine özgü bir yaklaşımla fotoğraflayan Moran, fotoğrafta yaptığı devrime karşın gizli kalmış bir sanatçı olarak nitelendiriliyor.

Büyük bir tutkuyla başladığı fotoğraf kariyerini yaşamındaki bir başka tutku olan ünlü şair Özdemir Asaf'la evliliğinin ardından sonlandıran ancak kısa kariyerine önemli ve farklı yapıtlar sığdıran Yıldız Moran, ışığı büyük bir ustalıkla kullanarak elde ettiği teknik başarısının ötesinde; ruhunu, aklını, kalbini yani kendini de katarak görüntünün izini derinleştirebilmiş bir fotoğrafçıdır.

Öte yandan Pera Müzesi'nin iki katına yayılan, Marisa Oporesa ve Maria Topal küratörlüğünde iki senede hazırlanan "Sophia Vari, Heykeller ve Resimler" sergisinde sanatçının bronz, heykel ve gümüş gibi malzemelerden yaptığı 27 heykelinin yanı sıra 32 resmi sergileniyor.

Her iki sergi de, 19 Ocak 2014 tarihine kadar Pera Müzesi'nde ziyarete açık kalacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Pera Müzesi'nde Devam Eden Serginin Son Günleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement