'Perakende Günleri' Sektöre Işık Tutuyor - Son Dakika
Güncel

'Perakende Günleri' Sektöre Işık Tutuyor

Perakende Günleri'14'te dünyada ve Türkiye'de fikirleri, iş yapış biçimleri ve başarılarıyla fark yaratan isimlerin sahne aldığı oturumlar sektör temsilcilerinin büyük ilgisini çekiyor.

27.11.2014 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk perakende sektörüne çalışmalarıyla yön veren Soysal tarafından gerçekleştirilen Perakende Günleri'14 ilk gün oturumlarıyla devam ediyor. Fikirleri, hayata geçirdikleri ve başarı hikayeleriyle Dünyada ve Türkiye'de perakende sektörüne yön veren isimlerin sahne aldığı oturumlar sektör temsilcileri tarafından ilgiyle izleniyor. Perakende Günleri'14'ün ilk gün oturumlarında Alhokair Group CEO'su Simon Marshall, Suudi Arabistan'dan Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya Orta Asya, Kafkaslar, Balkan Ülkeleri, İspanya, Portekiz'den Amerika Birleşik Devletleri'ne uzanan bir perakende başarı öyküsünü katılımcılarla paylaştı. Marshall konuşmasında şirket olarak global pazarda 500 bin m²'den fazla perakende alanı ve dünya çapında 12 binden fazla çalışana sahip olduklarını söyleyerek, 6 milyar doları aşan piyasa değerine, 80 uluslararası marka portföyüne ulaştıklarını belirtti. Marshall, her gün 2 mağaza açtıklarına ve 4 seçkin marka yatırımlarının olduğunu ifade etti.

Marshall, "Türkiye'deki markalar ile son 3-4 yıldır yakın temastayız. Türkiye'de, modern, kaliteli, küçük ama potansiyeli büyük olan çok marka var. Bugün Türkiye'de toplam ciromuz 120 milyon dolar, bunu 400 milyon dolara çıkarmayı planlıyoruz. Örneğin; Flormar'ı 6, US POLO'yu 4 ülkede açtık. Türkiye'de iş yaptığımız en büyük isim LC Waikiki, Sudi Arabistan'da da mağaza açtık, daha da büyüyecek" dedi.

Perakende Günleri'14'te ekonomiden teknolojiye, rekabetten inovasyona geleceğin analizini yapan Prof. Stephane Garelli, "Yarının dünyasını anlayabilmemiz için ekonomiye bakmak gerekiyor. Gayrisafi milli hasıla büyüyor. Eskiden yüzde 5'ler düzeyinde büyüyen Türkiye yüzde 2,1 büyüme gösterdi. Çin'in büyüme oranı fena değil, Japonya ise kötü durumda. ABD yüzde 2.3'ü yakaladı." dedi. Perakende Günleri resmi iletişim sponsoru Turkcell'in sponsorluğunda gerçekleşen oturumda en önemli zorluğun oyunun kurallarını tayin etmek olduğunu belirten Garelli, "2008 yılına kadar ekonomide iniş çıkışlar olur ancak düzelirdi. Ama sonrasında dünya değişti. Aynı grafiğe tersten bakmak lazım. Büyüme yavaşladı. Dünya ekonomileri böyle devam edecek." açıklamasında bulundu.

Şirket birleşme ve satınalmaların son dönemde yüzde 50 artış gösterdiğini belirten Garelli, yatırım düzeylerinin 2008'in altında olduğunu söyledi. Garelli, ekonomide yerel gelir kaynaklarının önem kazandığının ve döviz rezervlerinin güçlendiğinin altını çizerek "Döviz açısından rezervlere baktığımızda Çin ilk sırada yer alırken Türkiye'nin 132 milyon dolar rezervi bulunuyor" dedi.

Aile şirketlerinin sayısı ve öneminin artacağını vurgulan Garelli; ABD, Asya ve Afrika'da nüfusun artarken Avrupa'da azalacağını söyledi. Garelli, kaya gazı kullanımıyla enerji maliyetlerinin düşeceğini ve böylelikle 2020'de ABD'nin Suudi Arabistan kadar petrol, Rusya kadar doğalgaz üretebileceğini ifade etti.

Perakende Günleri'nin resmi iletişim sponsorluğunu üstlenen Turkcell'in Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş konuşmasında Stephen Garelli'nin ekonomi ve rekabette bir otorite olduğuna dikkat çekti. Kocabaş; "Stéphane Garelli, dünyanın önde gelen işletme okullarından IMD'de profesör ve IMD Dünya Rekabet Merkezi'nin kurucusu. Kendisinin çok önemli bir tespitini paylaşmak istiyorum. Bugün rekabet; mağaza, fabrika ya da depodaki ürün gibi sahip olduğun somut şeylerden marka, müşteri bağlılığı ve sahip olduğun bilgi gibi elle tutulamayan daha soyut kaynaklara doğru kayıyor. Yani tonlarca mala sahip olmanın avantajlı olduğu dönemden bilginin çok daha önemli olduğu bir döneme geçiyoruz. Bir başka ifade ile rekabet bilgi ekonomisine doğru kayıyor.

Evet bilginin çok önemli olduğu dünyamızda, şirketlerin başarılı olabilmeleri için bilgiyi gerçek zamanlı toplayıp gerçek zamanlı işleyip gerçek zamanlı kullanması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü müşterimiz artık gerçek zamanlı. Bilgiye gerçek zamanlı erişiyorlar. Şirketlerimiz de Bilgi Ekonomisinde gerçek zamanlı çalışmalı. Biz Turkcell olarak buna Gerçek Zamanlı İşletme vizyonu diyoruz. Bu vizyona ulaşmak için ise bir sloganımız var.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Perakende Günleri' Sektöre Işık Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement