Perfüzyon cihazı kullanılarak yapılan nakillerle sağlıklarına kavuştular - Son Dakika
Sağlık

Perfüzyon cihazı kullanılarak yapılan nakillerle sağlıklarına kavuştular

Perfüzyon cihazı kullanılarak yapılan nakillerle sağlıklarına kavuştular

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde Fatih Yurttaş (32) ile Hasan Gökmen (55), beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbrekleriyle sağlığına kavuştu.

29.12.2020 08:47  Güncelleme: 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde Fatih Yurttaş (32) ile Hasan Gökmen (55), beyin ölümü gerçekleşen hastanın böbrekleriyle sağlığına kavuştu. Böbrekler nakledilmeden önce, bağışlanan organların insan vücudundaki gibi çalışmaya devam etmesini sağlayan perfüzyon cihazıyla muhafaza edildi.

ABD ve Avrupa'daki organ naklinde kullanılan perfüzyon cihazı, Türkiye'de ilk kez Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde kullanıldı. Organ Nakli Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan hastadan alınan böbreklerin saklanmasında, organ perfüzyon cihazını kullanarak iki böbreği muhafaza ettiklerini söyledi. Prof. Dr. Aydınlı, "Bunun önemi şudur, organlar sanki vücuttaymış, kalp pompası varmış gibi perfüzyon yapılmakta. Özellikle pandemi döneminde bağışlanan organların hastalara nakledilinceye kadar perfüzyon cihazında kalması önemli. Ayrıca bu cihazlar organların sağlık, takılabilirlik durumunu, ne kadar çalışabilir olduğunu gösterir parametreler de vermekte, bu yönüyle de önemli" dedi.

Prof. Dr. Aydınlı, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nin, bu cihazın kullanımına öncülük etmesinin kendilerini gururlandırdığını ifade etti. Cihazdaki böbreklerin son durumunun göstergeler aracılığıyla takip edebildiklerini aktaran Prof. Dr. Aydınlı, organlar steril şartlarda hastalara nakledilinceye kadar bekletildiğini, perfüzyon cihazlarının organların dışarıda dururken daha az etkilenmesini ve alıcıya daha sağlıklı nakledilmesini sağladığını ifade etti.ORGAN NAKLİ EN İDEAL TEDAVİOrgan naklinin son dönem organ yetmezliğinin en ideal tedavisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Vural Taner Yılmaz ise şöyle konuştu: "Hastalarımız yapılan nakiller sonunda böbrek kardeşi oldu. 10 gün önceki organ bağışı sonrasında alınan böbrekler hastalarımıza nakledildi. Türkiye'de ilk olarak merkezimizde biz başlattık, organ perfüzyon cihazı kullandık. Bu cihazın önemi şudur, normalde kadavrada böbreğin sağ kalım süresini etkileyen en önemli faktör, bağışçıdan organlar çıkarım yapıldıktan hastaya takılana kadar arada geçen süredir. Bu süre ne kadar kısa ise böbreğin ömrü o kadar uzun olur. Bunu daha da iyiye taşımak için merkezimize organ perfüzyon cihazı aldık. Cihazın özelliği şu, organlar cerrahlarımız tarafından çıkarıldıktan hemen sonra perfüzyon cihazına takılıyor. Böbrekler vücutta taşınıyor gibi çalışmaya devam ediyor. Bu arada kansız kaldığı süreden etkilenmiyor. Hastaya takıldığında canlı vericiden takılmış gibi oluyor. İki hastamızdan da aynı tepkiyi aldık. Böbrekleri takar takmaz idrar çıkarmaya başladılar. Böbrek fonksiyonları hızla normale döndü."'CANLIDAN NAKİL YAPARMIŞ GİBİ BÖBREKLERİ NAKLETTİK'Hastalara aynı kadavradan böbrek nakli gerçekleştirdiklerini ifade eden Doç. Dr. Abdullah Kısaoğlu, "Türkiye'de ilk defa yaptığımız bu yöntemle, organ perfüzyon cihazını kullandık. Tabi ki organların kadavradan çıkartıldıktan sonraki bekleme sürecindeki soğuk iskemi, statik soğuk iskemiden etkilendiği kadar organ perfüzyon cihazına koyduğumuzda, burada perfüze ettiğimizde o yönde negatif etkilenme olmuyor. Bu nedenle nakillerin sonuçları daha iyi olmakta. Biz de yaklaşık 8-10 saat kadar organ perfüzyon cihazında her iki hastamız için de tuttuk, perfüze ettik. Daha sonra canlıdan nakil yaparmış gibi alıcılarımıza böbrekleri naklettik. Nakilden sonraki süreçte de eski deneyimlerimize baktığımızda onlarla bariz bir şekilde çok daha erken dönemde kadavra nakillerinde gördüğümüzden farklı olarak erken dönemde idrar çıkışı olduğunu gördük. Canlıdan nakilmiş gibi olduğunu gördük. Şu anda her iki hastamızın da idrar çıkışları, sağlıkları çok iyi, biz de bunun mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.BAĞIŞÇININ MEKANI CENNET OLSUN

Antalya'nın Alanya ilçesinde yaşayan, 2009 yılından bu yana kronik böbrek yetmezliği hastalığı ile mücadele eden, 11 yıl diyalize giren restoran çalışanı Fatih Yurttaş, bağışçı aileye minnet duyduğunu, herkesi organ bağışına davet ettiğini söyledi. Antalya'da yaşayan kronik böbrek hastası terzi Hasan Gökmen ise 10 yıldır diyalize girdiğini, kadavradan nakil olup sağlığına kavuştuğunu ifade etti. Bağışçı aileye teşekkür eden Gökmen, "Organ bağışı yapılan kişinin mekanı cennet olsun" dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Sağlık Perfüzyon cihazı kullanılarak yapılan nakillerle sağlıklarına kavuştular - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek
    17:35 Manisa'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen hastanın organları 5 kişiye nakledilecek

    Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi'nde tedavi gören ve trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın organları, ailesinin bağış kararıyla 5 kişiye nakledilecek. Organ ve Doku Nakil Koordinatörü Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş başkanlığındaki heyet tarafından çıkarılan kalp, sağ ve sol böbrek, karaciğer ve kornealar, İstanbul ve İzmir'de nakil bekleyen hastalara gönderildi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. İsmet Topçu, organ nakli konusunda ailelerin duyarlı olmasının önemine vurgu yaptı.

  • 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü
    16:47 22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, dang ateşine yenik düştü

    22 yaşındaki hamile fenomen Sofia Amorim, Brezilya'da dang ateşi nedeniyle hayatını kaybetti. Hamileliğinin yedi ayındayken çoklu organ yetmezliğinden ölen Sofia'nın ölümü, ailesini, arkadaşlarını ve takipçilerini derin bir üzüntüye boğdu. Dang ateşi vakalarının artışı, Brezilya'daki sağlık yetkililerini endişelendiriyor.

  • Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı
    16:20 Çorum Belediyesi Hayvan Hastanesi Hizmete Açıldı

    Çorum Belediyesi tarafından yapılan Hayvan Hastanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tesis, kedi, köpek ve kanatlılar başta olmak üzere tüm hayvanlara hizmet verecek şekilde tasarlandı.

  • Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı
    16:06 Kastamonu'da bir bebek vefat etti, soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da kurum bakımı altındayken bir bebeğin vefat etmesi üzerine adli ve idari soruşturma açıldığını duyurdu. Bebek, ailesi tarafından Bakanlığa bağlı kuruluşa teslim edildikten sonra sağlık kontrollerinden geçirilmiş ve her türlü sağlık kontrolü titizlikle yapılmıştır. Bebeğin durumunun kötüleşmesi üzerine müdahaleler yapılmış ancak kurtarılamamıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış olup, sürecin yakından takip edileceği belirtilmiştir.

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı
    15:31 Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi. Bebek, ailesinin talebi üzerine bakanlığın kuruluşuna teslim edilmiş ve sağlık kontrolleri titizlikle yapılmıştır. Bebeğin kesin vefat sebebi otopsi sonucuyla belirlenecektir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

  • Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor
    15:26 Ankara Büyükşehir Belediyesi Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi İnşa Ediyor

    Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ahlatlıbel Mahallesi'nde Aile Sağlığı Merkezi inşa ederek hizmet açmayı planlıyor. Aynı anda dört aile hekiminin hizmet verebileceği sağlık tesisinin nisan ayı içinde hizmete başlaması planlanıyor.

  • 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı
    15:07 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı

    Yapışık ikizler Abby ve Brittany Hensel, 2021 yılında ABD'li bir gazi ile evlenmişti. Çocuk sahibi olmak isteyen ikizler ve eşinin düğünde çekilen kareleri ise yıllar sonra ortaya çıktı.


Advertisement