Peru'da Fujimori İçin Çıkarılan Affa Protestolar - Son Dakika
Dünya
BBC

Peru'da Fujimori İçin Çıkarılan Affa Protestolar

Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski'nin insan hakları ihlalleri ve yolsuzluk suçları nedeniyle 25 yıl hapse mahkum edilen ülkenin eski devlet başkanı Alberto Fujimori için af çıkarma kararına tepkiler büyüyor.

26.12.2017 08:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnsan hakları ihlalleri ve yolsuzluk suçları nedeniyle 25 yıl hapse mahkum edilen eski Peru devlet başkanı Alberto Fujimori için af çıkarılmasına yönelik tepkiler büyüyor. Peru'nun başkenti Lima'da sokağa çıkan binlerce protestocuya polis, biber gazı ile müdahale etti.

Protestocular, Fujimori için 'insani af' çıkaran Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski'ye istifa çağrısı yaptı.

Pedro Pablo Kuczynski, af karşılığında iktidarda kalmasına yardım etmesi için Fujimori ile anlaşma yapmakla suçlanıyor. Kuczynski ise, 79 yaşındaki Fujimori'nin sağlık sorunları nedeniyle affedildiğini söylüyor.

Eski Peru devlet başkanı Fujimori iktidarda olduğu 1990-2000 döneminde sebep olduğu insan hakları ihlalleri ve katliamlar gerekçe gösterilerek 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Fujimori, ülkedeki sol örgütlere karşı uyguladığı sert uygulamalar nedeniyle tepki toplamıştı.

Pazar günü cezaevinden çıkarılan Fujimori, düşük tansiyon ve kalp ritim bozukluğu tedavisi için hastaneye kaldırıldı.

Lima'da karara tepki gösteren binlerce protestocu Fujimori'nin tedavi gördüğü hastaneye yürümek istedi ancak polis müdahale etti. Bunun üzerine protestocular ve polis arasında gerginlik yaşandı.

Fujimori'nin destekçileri ise, hastanenin önüne gelerek eski devlet başkanının affedilmesini kutladı.

Reuters'a konuşan ismini vermek istemeyen bir protestocu, affın yasadışı bir şekilde çıkarıldığını, Fujimori hakkındaki sağlık raporunun sahte olduğunu öne sürdü.

Peru'da Fujimori İçin Çıkarılan Affa Protestolar

Kuczynski'nin kabinesindeki bakanlar Vicente Zeballos ve Alberto de Belaunde ise, af kararına tepki göstererek istifa dilekçesi verdi.

Perşembe günü Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin liderliğindeki muhafazakar Popüler Güç (FP) partisi, Perşembe günü Kuczynski'yi bir yolsuzluk skandalına karışmakla itham ederek Meclis'te soruşturma açılması için önerge vermişti.

Fujimori'nin oğlu Kenji ise duruma müdahale ederek, Meclis'te yapılacak oylama öncesi FP içindeki oyları böldü. Kuczynski de oylama sonucunda koltuğunu sağlama aldı.

Peru'daki muhalifler, Kuczynski'nin af kararının ülkeye 'ihanet' olduğunu söyledi.

Sol muhalefetten siyasetçi Veronika Mendoza, Kuczynski'yi soruşturmadan paçayı kurtarabilmek için Fujimori'nin destekçileriyle gizli anlaşma yapmakla suçladı.

Peru\'da Fujimori İçin Çıkarılan Affa Protestolar
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Peru'da Fujimori İçin Çıkarılan Affa Protestolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı
    12:33 Erzincan'da maden sahasında heyelan: Bir işçinin daha naaşına ulaşıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden sahası heyelanında toprak altında kalan 9 işçiden birinin daha naaşına ulaşıldığını bildirdi. Arama çalışmaları devam ederken, daha önce de bir işçinin cenazesine ulaşılmıştı.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, deprem sonrası yapılan saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi
    11:46 Saldırı sonrası kamera karşısına geçen Reisi "İran, İsrail'e gücünü gösterdi" demekle yetindi

    İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bugün kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Reisi'nin misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapması umulurken beklenen olmadı. Cuma namazı öncesinde açıklamalarda bulunan Reisi ''İran, İsrail'e gücünü gösterdi'' demekle yetindi.

  • Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası
    11:21 Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı? Uzay kurumu sözcüsünden bomba İHA iddiası

    İsrail'in İran'a yönelik 3 drone ile gerçekleştirdiği misilleme saldırısıyla ilgili ortaya atılan bir iddia büyük ses getirdi. İran Uzay Kurumu Sözcüsü Hüseyin Dalirian, İran'a yapılan saldırıda kullanılan İHA'ların kısa menzilli olduğunu belirterek, bu İHA'ların İran içerisinden havalanmış olabileceğini aktardı. Dalirian'ın açıklaması akıllara "Saldırıyı İran'daki casuslar mı yaptı?" sorusunu getirdi.

BBC

Advertisement