Peşmerge Güçlerine Verilen Eğitimler - Son Dakika
Güncel

Peşmerge Güçlerine Verilen Eğitimler

Peşmerge Güçlerine Verilen Eğitimler

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Irak’ın kuzeyindeki dört farklı bölgede bir yılı aşkın süredir Peşmergelere, meskun mahallerde muharebe, el yapımı patlayıcı (EYP) ve EYP ile mücadele, tanksavar, ağır makineli tüfek, havan, topçuluk, ileri gözetleyicilik ve ilk yardım eğitimleri veriliyor.

05.12.2015 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, Irak'ın kuzeyindeki dört farklı bölgede bir yılı aşkın süredir Peşmergelere, meskun mahallerde muharebe, el yapımı patlayıcı (EYP) ve EYP ile mücadele, tanksavar, ağır makineli tüfek, havan, topçuluk, ileri gözetleyicilik ve ilk yardım eğitimleri veriliyor. Bu güne kadar 2 bin 500'den fazla Peşmerge'ye eğitim verildi.

Peşmerge güçlerine verilen eğitimlerle ilgili bilge veren askeri kaynaklar, 1990'lı yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, PKK ile mücadele eden Kürt Gruplara (Talabani-Barzani) aktif olarak destek sağlandığını hatırlatarak, günümüzde de IŞİD ile mücadele kapsamında Peşmergeye, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin destek vermeye devam ettiğine dikkat çektiler.

IŞİD İLE MÜCADELEDE FAYDA SAĞLIYOR

Son dönemde Irak ve Suriye'de peydahlanan ve çok hızlı bir ilerleme göstererek her iki ülkede de önemli yerler işgal eden IŞİD'le mücadele kapsamında, Peşmergelerce icra edilen operasyonlarda, özellikle meskun mahallerde muharebe ile EYP ve EYP ile mücadele konularında kendilerine verilen eğitimden çok büyük fayda sağlandığının bizzat Peşmerge yetkilileri tarafından beyan edildiği vurgulandı.

BUGÜNE KADAR 2 BİN 500'DEN FAZLA PEŞMERGE'YE IRAK'IN KUZEYİ'NDE EĞİTİM VERİLDİ

Bugüne kadar 2 bin 500'den fazla Peşmergeye, (bunların içinde çok sayıda komuta kademesinde yer alan üst rütbeli personel de bulunuyor) Irak'ın kuzeyinde eğitim verildiği ifade edilerek, "Halen belli eğitim merkezlerinde verilmeye devam edilmektedir.. Ayrıca Peşmergeye belirli seviyede malzeme, teçhizat ve bakım desteği de sağlanmaktadır" denildi.

Bugüne kadarki süreçte Peşmergeye verilen eğitimlerde hedeflenen amaçlara ulaşıldığı ve verilen eğitimlerin çok başarılı olduğu bizzat Peşmerge yetkililerince her platformda dile getirildiğine dikkat çekilerek şöyle denildi:

"IKYB Başbakanı Neçirvan Barzani ve IKYB Peşmerge Bakanı Mustafa Seyit Kadir, Türkiye tarafından verilen eğitimler için şükranlık duyduklarını dile getirmişler ve her fırsatta da dile getirmektedirler.

Peşmerge Bakanlığı Harekattan Sorumlu Yardımcısı Tümgeneral Karaman Kemal Ömer ve eğitimlerin verildiği Eğitim Merkez Komutanları; Özel Kuvvetler tarafından kendilerine verilen kaliteli eğitimlerden ve eğitim veren personelden çok memnun olduklarını sıklıkla beyan etmişlerdir.

Peşmerge Komutanları, Peşmerge Kışlalarında yaşam koşullarının çok kısıtlı olmasına rağmen eğitim veren Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının bu koşullardan dolayı hiç şikayet etmeden özveri ile çalıştıklarını özellikle belirtmişlerdir.

Peşmerge Komutanları ayrıca; verilen eğitimlerin kalitesinin diğer ülkeler tarafından verilen eğitimlerden daha yüksek olduğunu ve eğitim alan Peşmergenin bu eğitimler sayesinde yüksek derecede öz güven kazandığını; bu konuda tek sıkıntılarının, diğer ülkelerden eğitim alacak olan peşmergelerin ısrarla Türk komutanlardan eğitim alma yönündeki taleplerinden kaynaklandığını ifade etmişlerdir.

Tümgeneral Karaman Kemal Ömer, Türk askerleri tarafından verilen eğitimin 12 Kasım 2015'de başlayan Sincar'ın IŞİD'ten kurtarılması operasyonları esnasında çok büyük katkı sağladığını ifade etmiştir. Tümgeneral Karaman Kemal, özellikle aldıkları şehir içi sokak çatışmaları eğitimi sayesinde Sincar'ın kurtarılması sırasında daha az zayiat verdiklerini ve bu eğitimi alan Peşmerge birliklerinin operasyonun başarısında belirleyici rol oynadıklarını, ilerleyen dönemlerde Türk Komutanların kendilerine eğitim vermeye devam etmesini talep ettiklerini de ifade etmiştir.

Eğitimlerini tamamlayan üst düzey birlik komutanlarından biri: 'Türk komutanlardan aldığımız tanksavar eğitimi sayesinde, kendi birliğimdeki bir Peşmerge IŞİD unsurlarına ait aracı tek atımla vurdu. Bu nedenle hem benim tarafımdan hem de sıralı komutanları tarafından takdir edildi ve ödüllendirildi. Kendisine eğitimini nerede aldığını sorduğumda da "Tabi ki Türkler tarafından eğitildim' dedi.Bu da alınan eğitimlerin kalitesinin cephe hattında IŞİD'le mücadelede sağladığı katkıları bir kez daha gözler önüne sermiştir' ifadelerini kullanmıştır."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU ZİYARET ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, Irak Kuzeyindeki temasları esnasında, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Peşmergeye verilen eğitimleri yerinde görmek maksadıyla, eğitim merkezlerinde incelemelerde bulundukları vurgulanarak, "Bu incelemeler esnasında, Başbakan Davutoğlu ve dönemin Milli Savunma Bakanı, verilen eğitimin kalitesi ve eğitim veren Türk askerinin profesyonelliğinden memnun olduklarını ve gurur duyduklarını ifade etmişlerdir.

Eğitim veren Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları belirli periyotlarla zaman zaman görev değişimi yapmaktadırlar. Her gelen aynı şevk ile bölgede kendilerine teslim edilen Peşmerge güçlerine kaliteli eğitim verme konusunda büyük bir özveri ve hassasiyet göstermektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları Irak Kuzeyinde görev aldıkları her yerde ve her zaman büyük bir feragat ve disiplin anlayışı içerisinde varlık göstermeye, destek sağlamaya devam etmekte kararlıdır" ifadesi kullanıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Peşmerge Güçlerine Verilen Eğitimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement