Peşreflili Üreticiye Dolu Darbesi - Son Dakika
Yerel

Peşreflili Üreticiye Dolu Darbesi

Peşreflili Üreticiye Dolu Darbesi

Tire’nin Peşrefli köyü ile Gökçen beldesi civarında önceki gün etkili olan dolu yağışı tarım arazilerine büyük zarar verdi.

12.06.2014 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tire'nin Peşrefli köyü ile Gökçen beldesi civarında önceki gün etkili olan dolu yağışı tarım arazilerine büyük zarar verdi. Erik büyüklüğündeki dolu taneleri zeytin ağaçlarını, buğday tarlalarını, bostanları vururken, Peşrefli üreticisi sezonu erken kapatarak kara kara düşünmeye başladı.

Salı günü 15.00 sularında başlayan yağışın kısa sürede doluya dönüşmesiyle üretici adeta kabus yaşadı. Peşrefli Çayı'nın da taşmasıyla ekili araziler sular altında kaldı. Peşreflili ve Gökçenli üreticiler, dolu felaketiyle mahsullerinin tamamen öldüğünü belirterek, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istiyor.

1 SAATTE GELEN FELAKET

Peşreflili üreticilerin sezonu kapattığını söyleyen muhtar Mustafa Yiğit, "Pazartesi günü etkili olan yağışların ardından salı günü de dolu yağışı meydana geldi. Erik büyüklüğündeki dolu taneleri mahsulümüzü bitirdi. Meyveye duran zeytin ağaçlarının tüm taneleri düştü. Meyve ağaçları yaprak döktü. Yaklaşık 1 saat süren yağış köyümüzün üreticisi için felaket oldu. Bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Köyümüzde ekilmiş hiçbir ürünün hayrı kalmadı. Üreticinin bu zararın altından kalkması mümkün değil. Yetkililer gelip burayı incelesin, milletvekilleri gelip üreticinin halini görsün. Felaketle karşı karşıyayız" dedi.

PEŞREFLİ ÇAYI YILLARDIR ISLAH BEKLİYOR

Peşrefli Çayı'nın yıllardır ıslah edilmediğini kaydeden Yiğit şöyle devam etti: "Bölgemizde ıslah edilmeyen tek çay bizim köyümüzde. Her yağışta aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Taşan çay olduğu gibi arazilere doluyor. DSİ'ye, Karayolları'na defalarca yazı yazdık. Gökçen yoluna menfez yapılması gerektiğini söyledik. Bunun yerine üç tane künk yatırdılar. Her yağışta künkler çalı çırpıyla tıkanıyor. Kaç defa kendimiz açtırdık. Yeğenli'nin, Balabanlı'nın çayları ıslah edilirken, burayla ilgilenen yok. Her yağışta bunları yaşamak zorunda mıyız?"

Fasulye tarlasındaki sırıkların tamamen yattığını ve zararının çok büyük olduğunu söyleyen üretici Aclan Yiğit ise "Bugün bizim bittiğimiz gün oldu. Dolu o kadar güçlü yağmış ki, tüm sırıkları yatırmış. Kaç aylık emeğimiz gitti. Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyoruz. Yaşananlar resmen afettir. Bölgemiz afet bölgesi olsun" dedi.

"BOSTAN, DOMATES, FASULYE, BUĞDAY; HEPSİ GİTTİ"

6 dekarlık domates tarlasındaki tüm ürünlerin dolu taneleriyle delindiğini kaydeden üretici Arif Yüksel şunları söyledi: "Şubat ayından bu yana emek verdiğimiz, gözümüz gibi baktığımız domateslerin üzerinde kurşun deliği gibi delikler var. Dolu delip geçmiş. 6 dekarlık arazide bir tane sağlam domates kalmamış. Çok zor durumdayız. Gerekli makamlara başvuracağız ama Peşrefli'deki durum gerçekten çok kötü"

Domates üreticilerinden Mustafa Bekar, "Ben anlaşmalı üretim yapıyordum. 5 bin liralık tohum, ilaç, mazot masrafım bugün itibariyle gitti. Sezonu sıfır kazançla ve üstüne zararla kapatacağız. Peşrefli ve Gökçen üreticisinin hali harap. Mutlaka komisyon oluşturulmalı ve gelip burada inceleme yapmalı. Buğday tarlaları, karpuz kavun tarlaları gitti. Kavun-karpuz öldü" dedi.

Peşrefli'de böyle bir felaketin ilk kez yaşadığını söyleyen Mustafa Atalay da "Benim babam 87 yaşında. Hiç böyle bir dolu felaketi görmemiş. Tam anlamıyla şoktayız. Üretim yolları dere oldu. Üretici kendi traktörüyle yol açmaya çalışıyor. Dereler yoldan akıyor. Üreticinin zararı çok büyük. Bu köyde yaklaşık 800 insanımız yaşıyor. Zeytininden, meyvesine, bostanından, buğdayına, domatesinden, fasulyesine her şey öldü. Üretici zaten zor durumda, emeğinin karşılığını zaten alamıyordu. Şimdi bir de doğal afet vurdu. Buradaki üreticinin borçları en azından ertelenmelidir" şeklinde konuştu.

"YETKİLİLERİ BÖLGEYE DAVET EDİYORUZ"

Bölgedeki zararı yerinde inceleyen Gökçen eski belediye başkanı Mustafa Önem yetkilileri bölgeye davet ederek, "Böylesine bir dolu zararı ilk kez görülüyor. Peşrefli ile birlikte Gökçen'in sınırlarındaki araziler de büyük zarar görmüş durumda. Lokal bir dolu yağışı üreticimizin bütün emeğinin boşa gitmesine yol açtı. Bu mevsimde bu şekilde bir tablo ile daha önce karşılaşmamıştık. Yetkililerimizi bölgeye çağırıyoruz. Valilikten, tarım müdürlüğünden heyetler gelsin inceleme yapsınlar, üreticimiz gerçekten kaderiyle baş başa" ifadelerini kullandı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Peşreflili Üreticiye Dolu Darbesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement