Petrol zengini Arap ülkeleri Rusya-Ukrayna savaşından dolayı gelirlerini yüz milyarlarca dolar artırdı - Son Dakika
Güncel

Petrol zengini Arap ülkeleri Rusya-Ukrayna savaşından dolayı gelirlerini yüz milyarlarca dolar artırdı

Petrol zengini Arap ülkeleri Rusya-Ukrayna savaşından dolayı gelirlerini yüz milyarlarca dolar artırdı

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın neden olduğu küresel kriz, petrol ve doğal gaz zengini Arap ülkelerinin bütçelerine yüz milyarlarca dolar gelir artışı olarak yansıdı.

06.01.2023 12:28  Güncelleme: 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın neden olduğu küresel kriz, petrol ve doğal gaz zengini Arap ülkelerinin bütçelerine yüz milyarlarca dolar gelir artışı olarak yansıdı.

Dünya ekonomisi 2022'de Kovid-19 salgınının 2 yıl boyunca devam eden etkilerinden kurtulmaya fırsat bulamadı.

Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşı gibi küresel etkenlere bağlı gelişmeler sonucu enflasyon oranlarında görülen büyük yükselişlerin yanı sıra gıda ve enerji fiyatlarındaki aşırı artışlar, ülke ekonomilerinde genelde daralmalara yol açtı.

Ancak küresel kriz, özellikle Körfez İşbirliği Konseyine (KİK) üye Arap ülkeleri için adeta fırsat oldu.

Batı dünyasının Ukrayna'ya destek bağlamında Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar sebebiyle artan petrol fiyatlarından en çok yararlanan ülkelerin başında dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri geldi.

Ukrayna'daki savaşın yol açtığı etkiler sonucu Körfez bölgesinde 2022 genelinde yüzde 6,9 ekonomik büyüme tahmin ediliyor.

AA muhabirleri, uluslararası gelişmelere bağlı olarak Brent petrolün varil fiyatının 140 doların üzerini test ettiği 2022'de petrol ve doğal gaz ihraç eden Arap ülkelerinin gelirlerini açık kaynaklardan derledi.

Suudi Arabistan bütçesi 2013'ten sonra ilk defa fazla verdi

Suudi Arabistan bütçesi geçen yıl petrol fiyatlarındaki artış sayesinde 2013'ten beri ilk defa fazla verdi.

Maliye Bakanlığının Aralık 2022'te açıkladığı verilere göre, 102 milyar riyallik (27,13 milyar dolar) bütçe fazlasının ülkedeki gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 2,6 oldu.

Suudi Arabistan, Ukrayna-Rusya krizi nedeniyle fiyatların tavan yaptığı 2022'nin ilk 9 ayında petrol ihracatından yüzde 83,68 artışla 253 milyar dolar gelir elde etti. Ülkenin 2021'in aynı dönemindeki petrol gelirleri ise 137,94 milyar dolar olmuştu.

Riyad'ın 2022 toplam gelirleri de, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 28 artarak 1 trilyon 234 milyar riyale (330 milyar dolar) ulaştı.

Kuveyt bütçesinin de 9 yıl sonra fazla vermesi bekleniyor

Gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını petrolden sağlayan Kuveyt'te de bütçenin 9 yıl sonra fazla vermesi bekleniyor.

Kuveyt El-Enba gazetesinin yayımladığı istatistiklere göre, 2022 bütçesinin baz aldığı petrol varil fiyatı ortalama yüzde 28,74 yükselişle 103,5 dolara çıktı.

Ülkenin petrol gelirleri 2022'de büyük artış göstererek 30,9 milyar dinarı (yaklaşık 100 milyar dolar) buldu. Kuveyt 2021'de petrolden 16,7 milyar dinar (yaklaşık 54 milyar dolar) gelir elde etmişti.

Umman yıllık bütçesinin 3 milyar dolar fazla vermesi bekleniyor

KİK üyesi Umman'da Maliye Bakanlığı, ilk verilere göre 2022 bütçesinin 1 milyar 146 milyon riyal (yaklaşık 3 milyar dolar) fazla vermesinin beklendiğini açıkladı.

Maliye Bakanlığının açıklamasında, petrol ihracatı sayesinde 2022 gelirlerinin 14,234 milyar riyala (37 milyar dolar) ulaştığı aktarıldı.

Irak'ın gelirleri 115 milyar doları aştı

Irak Petrol Bakanlığından 2 Ocak'ta yapılan açıklamada, ilk verilere göre ülkenin 2022'de 115 milyar dolardan fazla gelir elde ettiği belirtildi.

Açıklamada, ülkenin geçen yıl 1 milyar 209 varil petrol ihraç edildiği ifade edildi.

Irak Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ammar Hamad da ülkenin döviz rezervlerinin 99 milyar doları aştığını aktardı. Hamad, döviz rezervlerindeki yükselişi petrol fiyatlarındaki artışa bağladı.

Irak'ın petrol gelirleri geçen yıl 75 milyar dolar, 2020'de ise 42 milyar dolar olmuştu.

Katar, krizin etkisiyle doğal gaz ihracatını artırıyor

Dünyanın önde gelen doğal gaz üreticilerinden Katar, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın ardından doğal gaz ihracatını artırırken, bu dönemde birçok uzun vadeli anlaşma yaptı.

Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretimini 2026'ya kadar yıllık 77 milyon tondan 110 milyon tona çıkarmayı hedefleyen Katar, bu amaçla yürüttüğü Kuzeydoğu Saha Genişletme projesinde Batılı ülkelerden Royal Dutch Shell, TotalEnergies, Exxon Mobil, ConocoPhilips ve Eni şirketleriyle ortak oldu.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani de ülkesinin sıvılaştırılmış doğal gaz üretimini, 2026'ya kadar yüzde 40 artırmayı hedeflediğini duyurdu.

Katar'ın sahip olduğu Qatar Energy ve Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında 27 yıl süreli LNG anlaşması, bu alanda yapılan en uzun süreli anlaşmalardan birisi oldu. Anlaşma kapsamında Katar'ın her yıl Çin'e 4 milyon ton LNG ihraç etmesi öngörülüyor.

Cezayir'de doğal gaz ihracatı rekor seviyede

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrasında farklı kaynaklar arayan Avrupa, coğrafi yakınlığı ve mevcut altyapı sebebiyle Cezayir'e yöneldi.

2022'de doğal gaz ihracatını 56 milyar metreküple rekor seviyeye çıkaran Cezayir, Avrupalı ??yetkililer tarafından en çok ziyaret edilen Arap ülkesi oldu.

İspanya ile Batı Sahra meselesi nedeniyle ilişkileri gergin olan Cezayir, Tunus üzerinden İtalya'nın Sicilya Adası, Fas üzerinden İspanya ve bir diğeri de İspanya'nın güneyindeki Almeria bölgesine uzanan 3 ayrı doğal gaz boru hattıyla Avrupa'ya bağlanıyor.

İtalya'ya doğal gaz ihracatını 2022'de 25 milyar metreküpe çıkaran Cezayir, 2023-2024'te ise bu ülkeye 30 milyar metreküp ihracat hedefliyor. Cezayir, İspanya ile Batı Sahra konusunda yaşadığı gerilime rağmen, 5 milyar metreküple en büyük doğal gaz ihracatçısı konumunu sürdürüyor.

Yeni doğal gaz sahalarının keşfedildiği ve doğal gaz ihracatında artışın planlandığı Cezayir'de bu yıl 99 milyar dolarlık ülke tarihinin en büyük bütçesi kabul edildi.

Libya'nın 2022 petrol gelirleri 22 milyar dolar oldu

Libya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, 2022'de petrol satışlarından 105,5 milyar dinar (22,01 milyar dolar) elde edildiği belirtildi.

Açıklamada, 2021'de ise petrol gelirlerinin 103,4 milyar dinar olarak kayıtlara geçtiği hatırlatıldı.

Libya makamları, halihazırdaki günlük 1,2 milyon varil petrol üretim kapasitesini gelecek 3 yılda 2010 öncesindeki 1,6 milyon varil seviyesine yükseltmeyi hedeflediklerini belirtiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Petrol zengini Arap ülkeleri Rusya-Ukrayna savaşından dolayı gelirlerini yüz milyarlarca dolar artırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı
    11:03 Konya'da trafik kazası sonrası çıkan kavgada 1 kişi yaralandı

    Konya'da iş yerlerinin bulunduğu sokak üzerinde araçlarıyla seyir halinde olan 2 komşunun karıştığı maddi hasarlı trafik kazasının ardından çıkan kavgada 1 kişi yaralandı. Kavga sırasında elinden yaralanan kişi hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Polis ekipleri olayla ilgili tahkikat başlatmıştır.

  • Türk Savunma Sanayisinin Alt Yüklenicileri Milli Platformlarda Önemli Görevler Üstleniyor
    11:03 Türk Savunma Sanayisinin Alt Yüklenicileri Milli Platformlarda Önemli Görevler Üstleniyor

    Türk savunma sanayisinin alt yüklenicileri, sahip oldukları teknolojik yetkinlikleriyle milli muharip uçak KAAN'dan milli fırkateyn TCG İstanbul'a Türkiye'nin kritik platformlarında önemli görevler üstleniyor.

  • Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor
    11:01 Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında 11 sanığın yargılanması devam ediyor

    Sakarya Emniyet Müdürlüğündeki yasa dışı dinleme davasında, eski Sakarya emniyet müdürleri Mustafa Aktaş ve Ali Bilkay'ın da aralarında bulunduğu 10'u eski emniyet mensubu, 3'ü firari 11 sanığın yargılanmasına devam edildi. Duruşmada bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Celse arasında gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardından 1 tanık dinlendi. Cumhuriyet savcısı, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve firari 3 sanık hakkındaki yakalama kararının devamını talep etti. Firari sanıklar hakkındaki yakalama kararının devamına karar veren heyet, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

  • Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor
    11:01 Depremzede Aile İzin Alamadığı İçin Ev Yapamıyor

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesine bağlı Mehmetli beldesinde yaşayan depremzede aile, izin alamadığı için yıkılan evinin yerine ev yapamıyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan aile, yetkililerden yardım istiyor.

  • Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı
    10:59 Bilecik'te 60. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde düzenlenen etkinliklerle 60. Kütüphane Haftası kutlandı. Vali Şefik Aygöl ve Rektör Şükrü Beydemir'in katılımıyla gerçekleşen etkinlikte kitap okuma etkinliği ve kitap yürüyüşü düzenlendi. Ayrıca, İçe Halk Kütüphanesi açılışı yapıldı ve en çok kitap okuyan öğrenci ve yetişkinlere hediyeler verildi.

  • ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu
    10:58 ESOGÜ Voleybol ve Futbol Takımları Başarılarını Rektör Çolak'a Sundu

    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Voleybol Kadın-Erkek ve Futbol Erkek takımları, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen Üniversitelerarası Spor Müsabakaları'nda başarı elde etti. Kazandıkları kupaları ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak'a sundular. Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak, antrenörler ve sporcuları tebrik ederek başarılarının devamını diledi ve hediye takdiminde bulundu.

  • Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor
    10:58 Kapaklı'da Çalınan Köpek Aranıyor

    Kapaklı'da sahibinin bahçesinden çalınan 55 günlük Hera isimli köpek, polis ekipleri tarafından aranıyor. Köpeğin çalındığı anlar güvenlik kameralarına yansıdı. Köpeğin sahibi, Hera'nın kendilerine geri teslim edilmesini istiyor.

  • Bozüyük'te Sentetik Uyuşturucu Operasyonu: Zanlı Yakalandı
    10:57 Bozüyük'te Sentetik Uyuşturucu Operasyonu: Zanlı Yakalandı

    Bilecik'in Bozüyük ilçesinde yapılan asayiş uygulamasında, üzerinde sentetik uyuşturucu ve uyuşturucu kullanma aparatı bulunan bir zanlı yakalandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda, zanlı hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü kaza yaptı
    10:57 Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü kaza yaptı

    Sultangazi'de hakim ve savcıları taşıyan servis minibüsü, kontrolsüz şerit değiştiren otomobille çarpıştı. Kazada minibüste bulunan hakim ve savcılardan iki kişi hafif şekilde yaralandı. Kaza nedeniyle tünelde trafik yoğunluğu oluştu.


Advertisement