Peygamber Şehri Medine - Son Dakika
Güncel

Peygamber Şehri Medine

Peygamber Şehri Medine

Hamdi Çelikbaş - Mekke'de hac görevini tamamlayan milyonlarca Müslüman, Hz.

31.10.2012 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hamdi Çelikbaş - Mekke'de hac görevini tamamlayan milyonlarca Müslüman, Hz. Muhammed'in kabrinin de bulunduğu Medine'deki kutsal mekanlara akın ediyor.

Hac görevlerini yerine getirmek üzere dünyanın dörtbir yanından Mekke'ye gelen yaklaşık 3,5 milyon Müslüman, "Kim sevap kastederek beni Medine'de ziyaret ederse o benim komşum olur. Kıyamet günü ona şefaat ederim" Hadis-i Şerif'i ile Peygamber şehri Medine'ye koşuyor.

Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'dan sonra Müslümanların en kutsal ikinci mekanı olan Mescid-i Nebevi, hac mevsimi sonrası hacıların buluşma mekanı. Mescid-i Nebi içindeki Hz. Muhammed ile Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in kabirlerinin bulunduğu Hücre-i Saadet'e giden Müslümanlar, gözleri yaşlı dua ederek şefaat diliyor.

Daha sonra Hz. Muhammed'in "Evimle minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir" sözü doğrultusunda Mescid-i Nebevi içindeki "Ravza-i Mutahhara" adı verilen alana geçenler, burada 2 rekat namaz kılıyor.

Mescid-i Nebevi'den çıkanlar hemen doğu tarafında bulunan Cennetü'l Baki kabristanını ziyaret ediyor. Hz. Muhammed'i görme şerefine nail olan, sesini duyan, onunla namaz kılan, İslamiyet uğrunda hiçbir fedakarlıktan çekinmeyen yaklaşık 10 bin sahabenin mezarları bu kabristanda bulunuyor.

Hz. Peygamber'in eşi ve Müminlerin annesi Hz. Aişe, kızları Hz. Fatıma, Hz. Rukiye, Hz. Zeynep, Hz. Ummü Gülsüm, ashabından Hz. Osman, Abdullah ibn-i Ömer, Sa'd bin Ebi Vakkas, Abdullah ibn Mesud, Sa'd ibn Muaz gibi birçok önemli ismin kabirleri de buradaki sahabe mezarlarının arasında yer alıyor.

-Müslümanların ilk mescidi Kuba-

Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretinde Kuba köyüne ulaşması İslam tarihi için dönüm noktası ve Müslümanlar için de yeni bir devrin başlangıcı oldu.

"Taleal Bedru" ilahileriyle karşılanan Hz. Muhammed'in devesinin çöktüğü yere inşa edilen mescit, Müslümanların ilk mescidi oldu. Temeline Hz. Muhammed'in bizzat ilk taşı koyduğu Kuba Mescidi, aynı zamanda nurlu bir devrin de abidesi konumunda.

Abdest alarak, namaz kılmak amacıyla Kuba Mescidi'ne giden bir kişinin umre yapmış gibi sevap kazanacağı hadislerde yer alırken, söz konusu mescidin adı Kur'an-ı Kerim'de "Takva Mescidi" olarak geçiyor.

-İlk cuma namazı kıldırdığı mekan-

Hz. Muhammed'in ilk defa cuma namazı kıldırdığı yere inşa edilen cami

"Mescid-i Cuma" adını taşıyor.

Hz. Muhammed, ilk cuma namazı sonrası Allah'a hamd ve sena ederek "Ey insanlar! Sağlığınızda ahiretiniz için hazırlık yapınız. Muhakkak biliniz ki kıyamet gününde herkes burada yaptığından sorguya çekilecektir. Allah-ü Teala, burada iken ahireti için iyi bir hazırlık yapmış olan kuluna diyecek ki; Ey kulum sana benim Peygamberim gelip de söylemedi mi- Ben sana mal verdim, sağlık verdim, sana birçok nimetler ihsan ettim. Sen kendin için ne hazırladın- İbadetler yaptın mı- İyilik ettin mi- O kimse de sağına soluna bakacak bir şey göremeyecek. Önüne bakacak cehennemden başka bir şey göremeyecek..." diyerek ilk hutbesini vermişti.

-Kıblenin Kabe'ye döndürülmesi-

Hz. Muhammed Selimeoğulları'nın mescidinde Mescid-i Aksa'ya yönelmiş cemaat ile birlikte öğle namazını kılarken gelen vahiy üzerine kıble Kabe'nin bulunduğu Mescid-i Haram olarak değişti.

Namaz sırasında Cebrail tarafından Hz. Muhammed'e "Yüzünü Mescid-i Haram'a doğru çevir. Ey Müminler siz de nerede bulunursanız namazda yüzünüzü oraya doğru çevirin" yönünde vahiy iletildi. Bunun üzerine Hz. Muhammed ve cemaat Kudüs'ten Kabe istikametine yöneldi. Namazın iki rekatı Mescid-i Aksa'ya, son iki rekatı da Kabe'ye doğru kılındığı için bu mescit "İki Kıbleli Mescit" anlamına gelen Mescid-i Kıbleteyn adıyla anılıyor.

-Uhud ve Hendek savaşları-

Medine'de ziyaret edilen mekanlardan biri de Uhud ve Hendek savaşlarının yaşandığı alanlar. Kafileler halinde bu bölgeye gelenler hacılar, şehitler için dua ederek, gözyaşı döküyor.

Müslümanlar ile müşrikler arasında yapılan en önemli savaşlardan Uhud, Hazreti Muhammed'in kesin emri olmasına rağmen 50 okçunun yerlerini terk etmesiyle biliniyor.

Peygamber efendimizin dişinin kırıldığı, yanağından yaralandığı, amcası Hazreti Hamza'nın şehit olduğu Uhud Savaşı'nda Müslümanlar için bir ölüm-kalım mücadelesi verilmiş, birçok Müslüman canlarını feda ederek şehit olmuştu.

Hendek Savaşı ise Müslümanlara yönelik son saldırı niteliğini taşıyor. Bu savaşın yapıldığı alanda eskiden beri 7 küçük mescit bulunmasına rağmen, günümüzde 2 eski mescit ile diğer 5 mescidin yerine inşa edilmiş büyük cami yer alıyor.

Hacılar Medine'deki bu kutsal mekanları ziyaret ederek mescitlerde ikişer rekat namaz kılıyor ve bolca dua ediyor.

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - MEDİNE

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Peygamber Şehri Medine - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement