Piyano Festivali Ünlü Sanatçıları Ağırlayacak - Son Dakika
Güncel

Piyano Festivali Ünlü Sanatçıları Ağırlayacak

Dünyaca ünlü sanatçıları Antalya'da buluşturan Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 8-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

25.09.2013 10:57  Güncelleme: 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü sanatçıları Antalya'da buluşturan Uluslararası Antalya Piyano Festivali, 8-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği, sanat yönetmenliğini Fazıl Say'ın yaptığı, Volkswagen ana sponsorluğunda düzenlenen festival, 8-30 Kasım tarihleri arasında ünlü sanatçı ve grupları sanatseverlerle buluşturacak.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ

Festivale bu yıl Grammy ödüllü sanatçı Michel Camilo, Vladimir Spivakov, Aziza Mustafa Zadeh gibi önemli isimler konuk olurken; piyano festivalinin siparişi üzerine Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen Anadolu'dan Sahneler'in de dünya prömiyeri yapılacak. Festivalde ayrıca, Fazıl Say'ın Water -Su isimli piyano konçertosu ve Michel Camilo'nun "Piyano Konçertosu No: 1" isimli eseri Türkiye'de ilk kez seslendirilecek. Her gecesiyle izleyiciye ayrı bir tat sunacak olan festivalde, sahnedeki konserlerin yanı sıra halk konserleri ve öğrenciler ile sanatçıları bir araya getiren atölye çalışmaları yer alıyor. "Şehirde Müzik Var" sloganı ile festival, 14'üncü yaşında da sanatseverlere unutulmaz bir müzik şöleni yaşatacak.

DÜNYA PRÖMİYERİ İSVİÇRE'DE YAPILDI

Festivalin bu yıl açılış konserinde ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say'ın yeni eseri olan ve dünya prömiyeri İsviçre'de yapılan "Water" piyano konçertosu, Türkiye'de ilk kez seslendirilecek. Sanatçının piyano ve orkestra için bestelediği eserin prömiyerinde, sanatçıya şef Naci Özgüç yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Sanatçının suyun sakinliğini ve gücünü müzikle bir araya getirdiği eser; üç bölümden oluşuyor. Eserin ilk bölümü "Mavi Su" dans eden, caz yapan, hüzünlenen, derinleşen sonsuz büyük denizi, ikinci bölümü olan "Siyah Su" gece vakti ay ışığı altında baykuş ve kurbağa seslerinin duyulduğu ormanda bir gölü, son bölüm olan "Yeşil Su" ise akarsuları anlatıyor. Konserin ikinci yarısında yine Say besteleri yer alıyor. Sanatçının "İlk Şarkılar" adını verdiği on farklı eser izleyiciyle buluşurken, Say'ın piyanosuna solist Serenad Bağcan eşlik edecek. Fazıl Say'ın güçlü performansıyla gerçekleşecek açılış konserleri 8- 9 Kasım tarihlerinde Antalya Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

PİYANO VE TROMPETİN MUHTEŞEM UYUMU

Açılış konserlerinin ardından Gergely Boganyi ve Gabor Boldoczki ikilisi festivalde sanatseverlerin karşısında olacak. Jenerasyonun en parlak isimleri arasında yer alan Macar piyanist Gergely Boganyi ve trompetin dahi ismi Gabor Boldozcki'nin birlikte sahne alacağı gecede ikili sanatseverler için; Wilhelm Brandt, F.Chopin, Oskar Böhme, Standley Friedman, R. Wagner, F. Liszt, Georger Enescu ve Frigyes Hidas'ın eserlerinden oluşan özel bir repertuvar seslendirecek. Piyano ve trompetin çekici ve ahenkli uyumunun izleyenleri büyüleyeceği bu muhteşem konser, 12 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

VALS-FLAMENKO

Meral Güneyman; izleyicilere Tango, Milonga, Vals ve Flamenko ile eğlenceli bir gece yaşatacak. Türkiye'nin yetiştirdiği önemli virtüözler arasında yer alan ve müzikal yorumuyla dünya çapında beğenilen Güneyman, konserde, Igor Stravinsky, Astor Piazzola, Pablo Ziegler, Eric Satie, Maurice Ravel, Isaac Albeniz ve L. Godowsky'nin eserlerini yorumlayacak. Aynı zamanda barok müzikten neo klasiğe, sembolizmden on iki ton eserlere kadar uzanan zengin repertuvarı ile de dikkat çeken Güneyman, 14 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerin karşısında olacak.

Festivalin bu yıl konukları arasında piyanonun yetenekli ikizleri Ferhan-Ferzan Önder ve Borusan Quartet yer alıyor. Viyana'da yaşayan ve 11 Eylül saldırılarından sonra batının doğuya olan bakışına müzikle yön vermek için çıkardıkları "1001 Gece" albümleriyle tüm dünyada dikkatleri üzerinde toplamayı başaran Önder kardeşler, bu konserde de izleyiciyi şaşırtmayı başaracak. Konserin en büyük sürprizi; daha önce festivalde sahne alan ve tüm dünyada klasik müzik komedyeni ve keman sanatçısı olarak bilinen Aleksey Igudesman'ın bestelediği "Edirne'den Kars"a adlı eserin seslendirilecek olması. Yaylı çalgılar dörtlüsü ve dört el piyano için bestelenen bu eserde Önder kardeşlere; Esen Kıvrak (keman), Olgu Kızılay (keman), Efdal Altun (viyola) ve Çağ Erçağ'dan (viyolonsel) oluşan Borusan Quartet eşlik edecek. Konser, 16 Kasım Cumartesi günü saat 20.00'de Antalya Kültür Merkezi'nde izlenebilecek.

GENÇ YETENEKLER FESTİVAL SAHNESİNDE

Festival bu yıl da, Türkiye'nin genç ve başarılı yeteneklerini sahnesinde ağırlamaya devam edecek. Türkiye'deki birçok sanatçıyı yetiştiren ve 2006 yılında hayata veda eden piyanist Kamuran Gündemir anısına her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Genç Yetenekler" konserinde, genç piyanistler güçlü performanslarıyla sanatseverlerin karşısında olacak. Bu sene sahne alacak genç solistler ise; Varvara Kutuzova,İzem Gürer,Elif Işıl Karakaş ve Beste Tanağardıgil. Festivalin genç yetenekleri, 17 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde sahne alacaklar.

MOSKOVA VİRTÜÖZLERİ

Antalya Piyano Festivali'nin daimi orkestrası olan ve her yıl festivalin kapanış konserini gerçekleştiren Moskova Virtüözleri, bu yıl geleneği bozarak festivalin en hareketli döneminde sanatseverlerle buluşacak. Sanat kalitesi ile iddialı bir isme sahip olan ve dünyanın en önemli toplulukları arasında gösterilen Moskova Virtüözleri'ni, şef Vladimir Spivakov yönetecek. Sanatseverlerin heyecanla beklediği gecede şef Spivakov orkestra şefliğinin yanı sıra Vivaldi'nin keman konçertosunu yorumlayarak izleyicileri kemanıyla da büyüleyecek. Konserde solist olarak J. Haydn ve W. A Mozart yorumlarıyla beğenilen piyanist Ma Sin A sahne alacak. Moskova Virtüözleri konseri, 18 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

FARKLI TARZIYLA İSVİÇRELİ PİYANİST WERNER BÄRTSCHİ

Festivalde sahne alacak isimlerden biri olan İsviçreli piyanist ve besteci Werner Bärtschi; izleyicisine heyecan veren, kendine özgü yorumu ile dikkat çekecek. Farklı tarzlarda bestelediği kırkın üzerinde eseri bulunan sanatçının repertuvarında; Rönesans döneminden çağdaş müziğe kadar oldukça geniş sayılabilecek aralıkta eserler yer alırken, 20 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek konserde sanatçı; Beethoven, Franz Liszt ve Othmar Schoeck gibi bestecilerin eserlerin yanı sıra kendi bestelerini de yorumlayacak.

ANDANTE GECESİNDE KHEOPS ENSEMBLE VE BİR DÜNYA PRÖMİYERİ

Klasik müzik dergisi 'Andante' adına yapılan gecede, bu yıl oldukça keyifli bir grup olan Kheops Ensemble sahne alacak. Klasik ve çağdaş eserleri, caz ve dünya müziği ile harmanlayarak izleyiciyi keyifli bir müzik yolculuğuna çıkaran Kheops Ensemble'ın sahne alacağı gecede; Antalya Piyano Festivali'nin siparişi üzerine Muhiddin Dürrüoğlu tarafından bestelenen "Anadolu'dan Sahneler" isimli eserin dünya prömiyeri yapılacak. Konserde ayrıca, Beethoven, Fazıl Say, G.Gershwin ve Nino Rota'nın eserleri yorumlanacak. 2006 yılında kurulan dünyanın farklı sahnelerinde izleyici ile buluşan grup; Muhiddin Dürrüoğlu ( piyano), Ronald Van Spaendonck (klarinet) ve Marie Hallynck'tan (cello) oluşuyor. Andante Gecesi, 22 Kasım'da izlenebilecek.

AZİZA MUSTAFA ZADEH CAZ TRİO'DAN MUHTEŞEM GECE

Ünlü piyanist, besteci ve şarkıcı Aziza Mustafa Zadeh Caz Trio da festivalde sahne alacak.

Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" adlı eserini yorumlayan Azeri sanatçıya, konserde Ralf Cetto (bas) ve Simon Zimbardo ( vurmalılar) eşlik edecek. 24 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek konser, festivalin kaçırılmaması gereken konserleri arasında yer alıyor.

İTALYAN PİYANİST ANDREA LUCCHESİNİ DE FESTİVALDE

İtalyan piyanist Andrea Lucchesini, festivalin en renkli gecelerinden birine imza atacak. Genç yaşta Milano'daki La Scala Tiyatrosu'ndaki performansı ile "Dino Ciani" ödülünü kazanan ve ardından uluslararası üne kavuşan Lucchesini; İtalyan besteci Domenico Scarletti ve Luciano Berio'nun eserlerindeki kusursuz yorumuyla dikkat çekerken, 26 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

SAHNEDE İSPANYOL RÜZGARI ESECEK

Bir piyanist, bir flamenko şarkıcısı ve izleyicinin nefesini tutarak izleyeceği enfes bir İspanyol gecesi. Rosa Torres Pardo (piyano) ve Rocio Marquez Limon'dan (vokal) oluşan "Suite Espanola" izleyicilere unutulmaz bir gece yaşatacak. Enrique Granados, Isaac Albéniz, Federico García Lorca ve Manuel de Falla'nın özgür müziğinden esinlenen aynı zamanda geçmişin köklerini arayan tınıları birleştiren ikili; müzikleriyle izleyenlere eski ve yeninin ruhunu bir arada sunacak. Müziğin her iki dünyasına keşif yolculuğuna çıkaran ikili, etkileyici sahneleriyle 28 Kasım'da sanatseverlerle buluşacak.

FESTİVAL GRAMMY ÖDÜLLÜ MİCHEL CAMİLO İLE SON BULUYOR

Festival, bu yıl dünyaca ünlü latin caz piyanisti ve besteci Michel Camilo'nun vereceği muhteşem konserle sona erecek. Kapanış konserinde Camilo'nun yeni bestesi olan "Piyano Konçertosu No: 1"in Türkiye prömiyeri yapılacak. Camilo aynı zamanda konserde "G. Gershwin'in Rhapsody in Blue" adlı eserini yorumlayacak. Dünyanın farklı sahnelerinde verdiği konserlerin yanı sıra "Amo Tu Cama Rica " ve "Los Peores Años de Nuestra Vida" gibi filmlerin müziğine de imza atan Michel Camilo; Türkiye'de ilk kez bir orkestrayla birlikte sahne alacak. Gecede sanatçıya şef Gürer Aykal yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek. 30 Kasım'da Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek caz gecesinin ardından festival seyircisine veda edecek.

HALK KONSERLERİ

Şehirde Müzik Var sloganıyla yola çıkan festival, 14'üncü yılında halkla buluşmaya devam edecek. Şehrin uzak bölgelerinde yaşayan ve konserlere gelme şansı olmayanlar, Antalya'nın farklı noktalarında gerçekleşecek ücretsiz halk konserleriyle festivali takip edebilecekler. İlçelere kadar uzanan bir programla hazırlanan festivalde bu yıl ücretsiz olarak düzenlenecek üç halk konseri yer alıyor. Konserlerden ilki festivalin sanat yönetmeni olan Fazıl Say konseri. Say, 9 Kasım'da Manavgat'ta izleyicilerle buluşacak. Meral Güneyman 13 Kasım'da Kepez'de, Ferhan -Ferzan Önder ise 15 Kasım'da Akdeniz Üniversitesi'nde bir konser verecek.

ÖĞRENCİLER SANATÇILARLA ÇALIŞMA İMKANI BULACAK

Festival bu yıl sanatçıları ve öğrencileri farklı atölye çalışmaları ile bir araya getirmeye devam edecek.Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sanatçıların gerçekleştireceği atölye çalışmalarında, öğrenciler sanatçılarla çalışma imkanı yakalayacak. Festival boyunca devam edecek atölye çalışmaları Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı, Antalya Koleji ve ATSO Güzel Sanatlar Lisesi'nde gerçekleşecek.

ŞEHİR PİYANOLARI HER YERDE

İlk olarak geçen yıl şehrin farklı noktalarına yerleştirilen ve Antalyalı sanatseverler tarafından ilgi gören "piyanolar" bu yıl da şehre renk katmaya devam edecek. Şehirdeki herkesin klasik müzikle tanışmasını ve sınırsızca piyano çalmasını amaçlayan etkinlik kapsamında; tramvay, alışveriş merkezleri ve havaalanı gibi birçok yere piyano konulacak. Şehirdeki piyanolar ile birlikte festival 14. yaşında da Antalya'nın her bölgesine müziği taşıyacak.

MÜZİK ÜZERİNE SÖYLEŞİLER

Sanatseverler festivalde müzik yazarları ile klasik müzik üzerine sohbet edebilecek. Etkinliklerde Andante Dergisi Yayın Koordinatörü ve Radikal Gazetesi Müzik Yazarı Serhan Bali, "Klasik müzik sanatının dünyada ve Türkiye'de 20. yüzyıldan 21. yüzyıla değişen konumu ve algılanışı"; Uzman Müzikolog Ersin Antep de " Bayburt'ta Zulüm Efsanesi ve Bizim Müzik Tarihçemizden Kesitler" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. Ayrıca M. Mesut Özderin'in koleksiyonunun yer aldığı sergi festival süresince AKM fuayede sanatseverlerle buluşacak. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Piyano Festivali Ünlü Sanatçıları Ağırlayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Çorum'un Bayat ilçesinde mahsur kalan kedi itfaiye ekiplerince kurtarıldı
    21:09 Çorum'un Bayat ilçesinde mahsur kalan kedi itfaiye ekiplerince kurtarıldı

    Çorum'un Bayat ilçesinde bir çam ağacında mahsur kalan kedi, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Bayat Belediyesi itfaiye ekipleri, 15 metrelik ağaca merdivenle çıkarak kediyi kurtardı. Kedinin sağlık sorunu olmadığı belirlenince serbest bırakıldı.

  • Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor
    21:09 Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor

    Avrupa pazarında yayınlanan son raporlara göre, elektrikli araç satışları düşüş gösterirken hibrit otomobil satışları ise artış gösterdi. Elektrikli araçlara getirilen teşviklerin geri çekilmesi ve fiyat artışları, kullanıcıların hibrit araçlara yönelmesine neden oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin raporuna göre, elektrikli araç satışları %11.3 düşüş gösterirken hibrit araç satışları %12.6 arttı. Bu durum, hibrit motorların geleceği hakkında olumlu yorumlara neden oldu.

  • Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor
    21:09 Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor

    Google, yapay zeka departmanının başında olan Demis Hassabis'in açıklamalarına göre yakın zamanda büyük bir yapay zeka girişimi yapmayı planlıyor. Şirketin yapay zeka projelerine toplamda 100 milyar doların üzerinde yatırım yapabileceği belirtiliyor. Bu hamlenin, Microsoft'un 2028 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı süper bilgisayara karşı rekabeti kızıştırması bekleniyor. Google'ın yapay zeka alanında sektördeki rakiplerinden daha kabiliyetli olduğu düşünülüyor ve bu teknolojinin insan aklının sınırlarını aşabileceği iddia ediliyor. Google'ın yapay zeka projeleri ve gelişmeleri merakla bekleniyor.

  • Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı
    21:09 Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı

    Huawei'nin yakında piyasaya sürülecek olan Pura 70 serisinde kullanılacak Kirin 9010 işlemcisi, yapılan performans testlerinde Snapdragon 8 Gen 3'e göre %8 daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak sektör otoriteleri, günlük kullanımda büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.


Advertisement