Piyasalar Açıklanan Veri ve Haberlerle Dalgalandı - Son Dakika
Ekonomi

Piyasalar Açıklanan Veri ve Haberlerle Dalgalandı

Piyasalar Açıklanan Veri ve Haberlerle Dalgalandı

Küresel piyasalar dün açıklanan veri ve haberlerle, yurt içi piyasalar da Moody's açıklamaları ve Merkez Bankası kararları ile dalgalandı.

23.01.2013 09:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Küresel piyasalar dün açıklanan veri ve haberlerle, yurt içi piyasalar da Moody's açıklamaları ve Merkez Bankası kararları ile dalgalandı.

ABD'de borç tavanı sorunun erteleneceği haberleri ile şirket bilançoları piyasaları pozitif olarak etkiledi ve Dow Jones endeksi günü yüzde 0,46 oranında yükselişle 2007 yılından bu yana yaptığı en yüksek kapanış olan 13.712 puandan kapattı. S&P 500 endeksi yüzde 0,44, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,27 oranında değer kazandı.

Avrupa tarafında ise hisse senetleri piyasasında sert dalgalanmalar görüldü. Dün Almanya'da bazı gazetelerde yer alan haberlere göre Almanya Finansal Denetleme Kurumu (Bafin), büyük bankaların küçültülmesi (yatırım bankacılığı birimlerinin ayrılması) konusunda çalışmalarını hızlandıracağı haberleri ile banka hisseleri başta olmak üzere hisse senedi piyasalarında ve avro/dolar paritesinde düşüşler görülürken, öğleden sonra açıklanan ZEW ekonomik güven endeksinin beklentilerin çok üzerinde gelmesiyle kayıplarının bir kısmını geri aldı. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,68, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,59, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,03 oranında değer kaybetti.

Dün Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) varlık alım programını 2014 yılında açık uçlu hale getireceğini açıklaması enflasyon hedefini hükümetin istediği gibi yüzde 1'den 2'ye yükseltmesini gölgede bıraktı.

Piyasada gözler ekonomik aktiviteye yönelik hükümetin atacağı adımlara dönerken Nikkei 225 endeksi günü yüzde 2,08 oranında değer kaybıyla 10.486 puandan tamamladı.

Yurt içinde ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in 28 Ocak'ta Türkiye ile ilgili telekonferans yapacağını açıklamasının ardından sert bir şekilde yükselişe geçen piyasalar, yine Moody's'ten gelen telekonferansın not artışıyla ilgili olmadığı açıklaması ile kazançlarını geri veri.

Yaklaşık 2.000 puanlık bir dalgalanmanın ardından günü yükselişle tarihinin en yükseği olan 85.646 puandan kapatan İMKB 100 endeksi 85.000 puan üzerinde 3. kapanışını yapmış oldu.

Dün ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu

(PPK) kararları da özellikle tahvil-bono ve döviz piyasası üzerinde etkili oldu. PPK politika faizini değiştirmezken (yüzde 5,50) faiz koridorunun üst ve alt bandında 25 baz puanlık indirime gitti (yüzde 8,75 - yüzde 4,75).

Zorunlu karşılıklarda da değişikliğe giden PPK'nın kararları için analistler, sürpriz nitelemesinde bulundu. Gösterge tahvilin bileşik faizi 5,90'a gerilerken dolar/TL 1,7710'a yükseldi.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

11.30 İngiltere, Merkez Bankası (BOE) toplantı tutanakları

12.00 Avro bölgesi, 3. çeyrek kamu borçları

12.00 İtalya kasım ayı cari işlemler dengesi

14.00 ABD, MBA 18 Ocak Mortgage Başvuruları

16.00 ABD, kasım ayı konut fiyat endeksi

17.00 Avro bölgesi, ocak ayı tüketici güven endeksi

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Piyasalar Açıklanan Veri ve Haberlerle Dalgalandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement