Piyasalar – Dövizler Enflasyon Verisi Sonrasında Geriledi - Son Dakika
Ekonomi

Piyasalar – Dövizler Enflasyon Verisi Sonrasında Geriledi

–Haftanın son gününe yüzde 0.06 düşüşle 94 bin 483 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi (BIST 100), beklenenin altında gelen enflasyon verisi sonrasında günlük yüzde 0.59 artışla 95 bin 98 puana yükseldi.

03.08.2018 10:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

–Haftanın son gününe yüzde 0.06 düşüşle 94 bin 483 puandan başlayan Borsa İstanbul Endeksi (BIST 100), beklenenin altında gelen enflasyon verisi sonrasında günlük yüzde 0.59 artışla 95 bin 98 puana yükseldi.

BIST Bankacılık Endeksi yüzde 1.22 düşüşle 114 bin 517 puana çekildi.

10 yıllık devlet tahvillerinde getiri yüzde 0.16 artışla yüzde 19.07 düzeyine yükseldi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri 1.75 - 2.00 aralığında sabit tutması fakat yılın devamında parasal sıkılaşmaya devam edeceği beklentileri ve ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson'ın sağlık sorunları sebebiyle ev hapsine alınması üzerine ABD'den yaptırım kararı alınmasıyla, yükselişe devam eden dövizler, beklenti olan yüzde 16'nın altında yüzde 15.85'te kalmasıyla,

dolar en düşük 5.0638 ve en yüksek 5. 1154 lirayı gördükten sonra 5.08 – 5.09 lira,

euro en düşük 5.8682 ve en yüksek 5. 9341 lirayı gördükten sonra 5.90 – 5.91 lira,

sterlin en düşük 6.5915 lira ve en yüksek 6. 6628 lirayı gördükten sonra 6.62 – 6.63 lira aralığında işlem görüyor.

DOLAR endeksi yüzde 0.01 artışla 95.16 düzeyine yükseldi.

EURO/DOLAR, yüzde 0.02 düşüşle 1.1582 düzeyine geriledi.

Ahlatçı Menkul Değerler Yatırım'ın yayınladığı "Yurtiçinde Enflasyon Rakamları ve Global Tarafta ABD İstihdam Verileri Ön Planda…" başlıklı günlük piyasa bülteninde şu değerlendirmeler yapıldı:

"Yurtdışı gelişmeleri inceldiğimizde, İngiltere'de açıklanan İnşaat PMI verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre 2.7 puan artış ile 55.8 düzeyine yükseldi.

"Euro Bölgesi'nde açıklanan Üretici Fiyat Endeksi Haziran ayında piyasa beklentisi üzerinde aylık bazda yüzde 0.4 ve yıllık bazda yüzde 3.6 oranında artış gösterdi.

"İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği toplantı sonrasında politika faiz oranını piyasa beklentisine paralel 25 baz puan artışa giderken faiz oranını yüzde 0.50'den yüzde 0.75'e yükseltti. Banka, varlık alım programı miktarında değişiklik yapmadı ve 435 milyar Sterlin olarak korudu.

"ABD'de açıklanan Haftalık işsizlik maaşı başvuru sayısı 22 Temmuz'da sona eren haftada bin kişi artış ile 218 bin olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Haziran ayında piyasa beklentisine paralel yüzde 0.7 oranında artış gösterdi. ABD borsaları günü karmaşık tamamladı.

"Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından yayımlanan verilere göre, 2018 yılı Mayıs dönemine ait Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri değerlendirildiğinde, Nisan ayına göre varlıklar 1,420 milyon dolar artarken yükümlülükler 2,467 milyon dolar azalmıştır. Net döviz pozisyon açığı ise 217.255 milyon dolar olarak gerçekleşirken bir önceki aya göre 3.887 milyon dolar azalış göstermiştir. Dün, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarının tekrar gündeme taşınması sonrasında küresel piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımları ve TL'de devam eden nispeten zayıf görünüm ile birlikte kurun fiyatlamalarda, 4.9600-5.0930 aralığında hareket ettiğini ve günü 5.0639 düzeyinde tamamladığını gördük" - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Piyasalar – Dövizler Enflasyon Verisi Sonrasında Geriledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement