PKK Uyuşturucu Üssü Lice'den Çıkmayacak - Son Dakika
Güncel

PKK Uyuşturucu Üssü Lice'den Çıkmayacak

PKK Uyuşturucu Üssü Lice\'den Çıkmayacak

Diyarbakır'da tam çekilme olmayacağı, PKK'nın esrar gelirini toplayan kişi ile BDP'li bir yöneticinin ise irtibatlı olduğu iddia edildi.

04.07.2013 21:51  Güncelleme: 23:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lice'de meydana gelen olayların arkasında bölgedeki esrar ekim alanlarının olduğu iddiası üzerine Diyarbakır'da PKK uyuşturucu ilişkisi üzerine çalışan bir yetkili Yeni Şafak'a bölgedeki bu ilişkileri anlattı. Bölgeyi iyi bilen yetkiliye göre, örgüt trafiğinden büyük paralar kazandığı esrar tarlalarını korumak için 'keçi otlatma yasağı' gibi yasaklar dahi koyuyor.

UYUŞTURUCU PARASI KANDİL'E

Yetkiliye göre örgüt bölgede uyuşturucudan elde ettiği geliri çok farklı yöntemler ile elde ediyor. PKK öncelikle esrar eken tarla sahiplerinden vergi adı altında para alıyor. Örgütün uyuşturucu ile olan ilişkisi şu sözlerle aktarılıyor; 'Örgüt sözde vergi almak için müsaade ediyor. Bir dönüm esrar ekilen yerden 30 bin lira alıyor. Örgütün bundan para kazandığına ilişkin elimizde çok ciddi bilgiler belgeler var. Bizzat ekenlerin ifadeleri var. Ayrıca örgütün muhasebe kayıt defterleri, gizli tanık ifadeleri var. Amed PKK'nın faaliyet gösterdiği yedi bölge içinde Kandil'e para gönderen ve kendi kendine yeten tek bölge.'

Bölgede bazı kişilerin denetimi dışında ekim yapmasına da PKK izin vermiyor. Üç ay önce Lice yolunda yakılan iki aracın sahiplerinin 'vergi vermeyen' kişiler olduğu belirtiliyor. Bölgede PKK tarafından konulan bazı yasakların açıklaması ise ilginç; ' Mesela örgüt Hint keneviri yedikleri için keçilere otlatma yasağı koyuyor.'

PKK, LİCE'DEN ÇIKMAYACAK

Başlayan çözüm sürecine rağmen PKK'nın Lice'den militanlarını çekmeye başlamamasını yetkililer esrarın hasat mevsiminin olmasına bağlıyor; ' Lice'de yüzelli kadar örgüt mensubu var. Neden başka bölgelerden çekilme varda bunlar çekilmiyor. Çünkü şu anda hasat zamanı. Ayrıca elimizde bu bölgede komple çekilme olmayacağına dair istihbarat var. Burada bir miktar insan bırakacak. Ekici milisler var mesela.'

BDP'Lİ BİR YÖNETİCİ, UYUŞTURUCU GELİRİNİ TOPLAYAN İLDENİZ İLE İRTİBATLI

Bölgede uyuşturucudan elde edilen paranın Reber kod adlı Mehmet Şıh İldeniz tarafından toplandığını belirten yetkililer BDP'li bir yönetici ile İldeniz arasındaki ilişkinin tespit edildiğini belirtiyorlar; 'Bölgeden toplanacak vergiyi bildiriyor. Bölgedeki haracı Mehmet Şıh İldeniz topluyor. Örgütün geçmişten itibaren uyuşturucu ticareti ile böyle bir ilişkisi oldu. Zamanında Behçet Cantürk ile de böyle bir ilişkisi vardı.'

1 AYDA 110 MİLYON LİRALIK UYUŞTURUCU İMHA EDİLDİ

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, '1 ayda 110 milyon liralık uyuşturucu imha edildi. Bu işten para kazananlar bu rantı bırakmak istemiyorlar' dedi. Vali Kıraç, çözüm süreciyle kırda, kasabada artık herkesin rahat olduğunu ifade ederek, daha önce birinci önceliği terörle mücadele olan güvenlik güçlerinin hırsızlık, uyuşturucuyla mücadele gibi faaliyetlere yöneldiğini bildirdi.

Özellikle Hint kenevirinin bölgede çok yaygın olduğunu, Hevsel bahçelerinde 400 bin kök Hint keneviri ele geçirildiğini aktaran Kıraç, Lice, Hazro ve Kulp üçgeninde son bir ayda yapılan müdahalelerde 110 milyon değerinde 5,5 milyon kök Hint kenevirinin imha edildiğini anımsattı.

UYUŞTURUCU OPERASYONLARI ENGELLENMEK İSTENİYOR

Son günlerde uyuşturucu operasyonlarını durdurmak için büyük bir gayretin olduğunu belirten Kıraç, 'Bu bir rant işi. Bu işten para kazananlar var bırakmak istemiyorlar. Bu rantın peşinde olanların, bazı istenmeyen tabloları ortaya çıkarma gayretinde olmalarını çok doğal görüyoruz. Ama bu müdahaleyi halkımızın desteğiyle yapmamız lazım. Buna kimse duyarsız kalmasın' dedi.

(144 kişilik özel ekiple 6 noktada düzenlenen hava destekli sürdürülen operasyonda 747 bin kök Hint keneviri ele geçirildi.)

AMANOSLAR'DA DEV OPERASYON

Jandarma uyuşturucu tacirlerine göz açtırmadı. Aralarında özel harekat timlerinin de bulunduğu hava destekli 144 kişilik ekiple Amanos Dağı'nda 6 farklı noktada gerçekleştirilen operasyonda 747 bin kök Hint keneviri ele geçirildi.

Hatay Jandarma Komutanlığına bağlı aralarında Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığından timlerinde bulunduğu 144 kişilik ekip, Amanos Dağı'nda daha önce tespit edilen 6 noktadaki 39 tarlaya eş zamanlı operasyon başlattı.

Gece saatlerinde İl Jandarma Komutanlığından 4 kobra, 6 devriye müdahale aracı, 1 helikopter ve Orman İşletme Müdürlüğüne ait iki arazözle Amanos Dağı'na hareket eden ekipler, tespit edilen 39 tarlanın yanı sıra 5 yer daha buldu. Operasyonda 747 bin kök Hint keneviri ele geçirildi. Hint kenevirlerinin imha edildiği operasyonda ayrıca kenevir ekili alanlarda sulama sistemleri, çok sayıda muhtelif yaşam malzemeleri de bulundu.Ekiplerin bölgedeki operasyonu sürüyor.

5 BİN DÖNÜME YAKIN ARAZİDE EKİM YAPILIYOR

Esrar ekimi bölgede özellikle Lice, Hazro,Kulp ve Hani bölgelerinin arasında yapılıyor. Yetkililer bölgede beş bin dönüme yakın bir arazide ekim yapıldığını düşünüyor. Bir dönümde 400 ile beş yüz kilo arasında esrar çıkıyor. Esrarın eken köylüden çıkış fiyatı 400 lira civarında. Bu da bir köylünün bir dönümlük araziden ortalama verime göre 160 bin liraya kadar bir para kazanması anlamına geliyor.

PKK'NIN FAAL OLDUĞU YERLER ESRAR EKİLEN BÖLGELER

Bölgede çalışma yapan yetkili örgütün silahlı faaliyet yürüttüğü alanlar ile esrar ekimi yapılan alanların örtüşmesine de dikkat çekiyor; 'Örgütün faal olduğu yerlere bakın mutlaka esrar ekiminin yapıldığı bölgelerdir. Örgütün Silvan'da Çınar'da faaliyeti yok. Ama Lice'de var. Mesela Lice'ye bağlı Kocakaya'nın kuzeyinde ekim var, örgüt de var. Güneyinde ekim yok örgüt de yok. Ekimine örgüt izin vermezse kesinlikle esrar üretimi yapılamaz'

BDP OPERASYONLARA KARŞI ÇIKIYOR

Diyarbakır Valiliği'nin çözüm sürecinde hassas davrandığını belirten yetkililer bir ay önce yedi yüze yakın personelin katıldığı esrar tarlalarına yapılan operasyonun engellenmeye çalışıldığını söylüyor. Diyarbakır Valiliği'nin operasyon sırasında geniş bir bilgilendirme yaptığını belirten yetkililer 'Örgüt madem uyuşturucuya karşı neden bu operasyonlardan rahatsız. Diyarbakır Valiliği yapılan operasyonun uyuşturucu operasyonu olduğunu söylemesine rağmen bu operasyonlar farklı yansıtılarak halk kışkırtılıyor. BDP bu açıklamaya rağmen operasyona engel olmaya çalıştı' diyorlar.( Yenişafak)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel PKK Uyuşturucu Üssü Lice'den Çıkmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement