Plastik Kırtasiye Malzemelerine Dikkat - Son Dakika
Yerel

Plastik Kırtasiye Malzemelerine Dikkat

Plastik Kırtasiye Malzemelerine Dikkat

ESOGÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Dinçer: "Çok ucuz olan plastikler genellikle geri dönüşümden gelen ve daha önce ne olarak kullanıldığı belli olmayan plastiklerden yapılıyor.

05.09.2014 13:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Hammaddesi geri dönüşümden oluşan plastik kırtasiye malzemesi ve oyuncaların, çocuğun sağlığına zararlı olduğu uyarısında bulunuldu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aileleri okul alışverişine çıkarken, alınacak plastik kırtasiye ürünlerine karşı uyardı.

Alınan malzemelerin kalitesinin önemine değinen Dinçer, "Kırtasiye malzemelerinde kullanılan plastiğin kalitesi, eş değer ürünlere kıyasla fiyatının düşüklüğü, daha önce ne gibi malzemelerden geri dönüştürüldüğü gibi hususlara dikkat edilmeli" dedi.

Türkiye'de ucuza satılan plastik ürünlerin çoğunun, Güney Asya ya da Uzak Doğu'dan geldiğini anlatan Dinçer, şöyle konuştu:

"Çok ucuz olan plastikler genellikle geri dönüşümden gelen ve daha önce ne olarak kullanıldığı belli olmayan plastiklerden yapılıyor. Kullanılan plastik daha önce ne olarak kullanılıyordu, bunu bilmek gerekir. Çünkü çocuğunuzun kullandığı ürün tıbbi bir atıktan yapıldıysa, çocuğunuza zarar verebilir. Düşünün, bir kanser ilacı flakonunun bir oyuncağa ya da çocuğunuzun sürekli elinde tutacağı bir kaleme dönüştürülme riski rahatsız edici bir şey.  Bu yüzden çok ucuz, kalitesiz ürünler yerine bilinen markalı, en azından AB onayı ve TSE standartlarına uygun ürünleri almak, çocuğunuzun sağlığı için daha doğru bir adım olacaktır."

-"Süslü kırtasiye malzemeleri yerine, kalitelisini alın"

Piyasada çocukları cezbetmek için renkli, süslü ve kokulu ürünler bulunduğunu dile getiren Dinçer, şöyle devam etti:

"Bir ürün ne kadar renkliyse, ne kadar kokuluysa dışarıdan fazlasıyla kimyasal madde katılarak yapılmıştır ve birçok kimyasal, kansere sebep olabilir. Bu yüzden özellikle çocukların kullanacağı plastiklerin sağlığa zararlı olmayan boyalarla renklendirilmiş olmasına özen göstermemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra çocuklarımızı yapıştırıcılara karşı korumamız gerekiyor. Özellikle bazı kötüye kullanılan koklanan 'bali' türü yapıştırıcıların kanser yaptığını biliyoruz. Kısacası, çocuklarınıza kırtasiye malzemesi alışverişi  yaparken alacağınız şeyin kalitesini araştırın, bilinen markalı ürünleri, TSE, ISO gibi denetim şirketinden onay almış malzemeleri tercih edin. Süslü materyaller yerine daha kaliteli ürünleri tercih etmekten yana olun. Çok ucuz kalitesiz ürünleri tercih etmeyin. Unutmayın, bir adet yerine 20 adet alıyorsunuz ama çocuğunuzun sağlığını tehlikeye atıyorsunuz. Çocuk malzemelerinde kaliteyi çok tutup, malzemeyi az tutmak daha önemlidir." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Plastik Kırtasiye Malzemelerine Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement