Plevneliev, AB'yi Rusya Konusunda Uyardı - Son Dakika
Güncel

Plevneliev, AB'yi Rusya Konusunda Uyardı

Plevneliev, AB\'yi Rusya Konusunda Uyardı

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev: "Avrupa’yı sürekli olarak istikrarsızlaştırma konusunda bir sonraki hedefin Balkanlar olabileceğini düşünüyorum" "Bugün saldırgan ve milliyetçi bir dış politika izleyen Rusya, eski Sovyetler coğrafyasındaki etki alanını yeniden oluşturmak istiyor" "Rusya’nın Avrupa’ya.

09.05.2014 14:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Rusya'nın Ukrayna politikasıyla Avrupa Birliği'ni (AB) istikrarsızlaştırmaya çalıştığını belirterek, "Avrupa'yı sürekli olarak istikrarsızlaştırma konusunda bir sonraki hedefin Balkanlar olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Plevneliev, Ukrayna'daki gelişmeler ve Rusya'nın yeni dış politikası konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın izlemekte olduğu yeni dış politikadan kaygı duyduğunu belirten ve uyarılarda bulunan Plevneliev, "Bugün saldırgan ve milliyetçi bir dış politika izleyen Rusya, eski Sovyetler coğrafyasındaki etki alanını yeniden oluşturmak istiyor. Artık Kırım'dan önceki Avrupa ve Kırım'dan sonraki Avrupa olarak iki farklı dönemden söz edilebilir" dedi.

"Rusya'nın Avrupa'ya yönelik genişleme ve istikrarsızlaştırma politikasının yolda olduğunu düşünüyoruz" diyen Plevneliev, AB ülkelerini Ukrayna'nın ardından Balkanlar'da yaşanabilecek gelişmeler konusunda uyararak, şunları kaydetti:

"Ukrayna'daki krize baktığımızda, Avrupa'yı istikrarsızlaştırma konusunda bir sonraki hedefin Balkanlar olabileceğini düşünüyorum. Güneydoğu Avrupa, milliyetçiler kullanılarak, mafya bağlantılı iş adamları, yolsuzluklar, propaganda, enerji bağımlılığı kullanılarak istikrarsızlaştırılabilir. Kremlin, Balkanlar'daki devlet yapılarındaki aksaklıklardan yararlanabilir, mafya bağlantılı iş adamlarını, komünist dönemden kalma etki kanallarını, bazı eski istihbaratçıları kullanabilir."

AB'nin, Rusya'nın izlemeye başladığı yeni dış politikaya karşı Balkanlar'a yönelik yeni adımlar atması gerektiğini vurgulayan Plevneliev, bu ülkelerin AB'ye üyelik perspektiflerinin güçlendirilmesini, enerji bağımlılığına son verme yönünde girişimlerin hızlandırılmasını istedi.

Plevneliev, AB'yi Avrupa içinde yeni bölünmeler konusunda da uyararak, "AB içinde yeni bölünmelere izin verilmemeli. AB'nin eski ve yeni üyeleri, Batı-Doğu ülkeleri, çevre-merkez ülkeler, Avro ülkeleri, Avro dışındaki ülkeler gibi bölünmeler olmamalı. Yeni duvarlar inşa edilmemeli. Daha güçlü bir AB için entegrasyonda yeni ve ileri bir aşamaya geçilmeli" şeklinde konuştu.

Rusya'nın Avrasya Birliği projesi

Rusya'daki yönetimin AB'yi zayıflatmaya çalıştığını savunan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev, Avrupa'da son dönemde daha fazla taraftar toplamaya başlayan popülist ve AB karşıtı hareketlerle Moskova arasında ilişki bulunduğunu da öne sürdü.

"Rusya'da şu anda yönetimde olanların, Avrasya Birliği projelerini AB'ye alternatif olarak gördüklerini anlıyoruz" diyen Plevneliev, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'daki aşırı sağcı, ultra-milliyetçi, popülist ve AB karşıtı hareketler, Kremlin'in izlemekte olduğu yeni politikadan hiç rahatsız değil. Bu ay yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AB karşıtı hareketler parlamentoda bir grup oluşturabilecek güce ulaşabilirler. Avrupa karşıtı hareketlerle Moskova arasındaki bağlar açıkça görülüyor, özellikle de Kırım'da yapılan yasa dışı referandum sırasında yaşananlar da bunu gösterdi. Rusya'nın bu istikrarsızlaştırma politikasının, tam da Avrupa'da yurttaşların, küresel mali kriz nedeniyle AB'ye güvenlerinin çok ciddi azaldığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekici."

'Ukrayna'da çözüm özgür seçimler'

Rusya'daki yönetimin, eskiden etki alanında bulunan ülkelerin AB ile yakınlaşmasını engellemeye çalıştığını belirten Plevneliev, Moskova'nın politikalarına tepki gösterdi.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev, "Ukrayna bir çevre ülke değildir. Ukrayna kendi geleceğini kendi tayin etme hakkına sahiptir. Ukrayna'da krizin çözümü özgür seçimlerdir, büyük güçler arasındaki anlaşmalar değil" ifadesini kullandı.

Bulgaristan'ın bugüne kadar AB içinde Rusya'ya karşı alınan yaptırım kararlarını güçlü bir şekilde desteklediğini belirten Plevneliev, ekonomik önlemler içeren daha ağır yaptırımlar konusunda AB üyesi ülkelerin ortak bir karara varması gerektiğini vurguladı.

Plevneliev,  "Şu anda güçlü bir şekilde tek ses olarak hareket etmemiz gerekiyor. Bu şekilde Rusya'nın yeniden, herkes tarafından kabul edilmiş modern diplomasinin kurallarına uluslararası düzene dönmesine yardımcı olmamız gerekiyor" dedi.

Rusya ile diyalog kurulmasını istediklerini ancak bunun öncelikle kaybolan güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Plevneliev, "Rusya'nın yeniden güvenimizi kazanması ancak bir yolla olur. Rusya istikrarsızlaştırmayı amaçlayan Ukrayna politikasına son vermeli ve özgür seçimleri desteklemelidir" diye konuştu. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Plevneliev, AB'yi Rusya Konusunda Uyardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement