Polise Güven Araştırmasının Sonucu Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Polise Güven Araştırmasının Sonucu Açıklandı

Polise Güven Araştırmasının Sonucu Açıklandı

Türkiye'de Sünni, Türk, Ak Partili, MHP'li kesimlerden polise duyulan güven yükselirken, Aleviler, Kürtler, BDP ve HDP'liler arasında polise duyulan güven düştü..

20.01.2015 15:19  Güncelleme: 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Paketi olarak, "Toplum ve Polis: Türkiye'de Polise Güven Araştırması" sonuçlarını yayınladı. Sünni, Türk, Ak Partili, MHP'li kesimlerden polise duyulan güven yükselirken, Aleviler, Kürtler, BDP ve HDP'liler arasında polise duyulan güven düştü..

TESEV'in araştırma sonuçlarını Conrad Otel'den düzenlenen bir toplantıda açıkladı. Toplantıda TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü Özge Genç raporu açıkladı. Toplantıya, İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ferhat Kentel, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Erkan Koca ve Araştırmacı Nur Kırmızıdağ katıldı.

POLİSE GÜVEN ALGISI OLUMLU

Çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre, toplumun polise genel güven algısı olumlu, en yüksek 5 puan üzerinde yapılan analize göre Türkiye'de polise güven oranı 3.89.

Rapora göre, Türkiye'de polise olan güven genel olarak yüksekken, siyasi ve sosyal merkezde yer almayan kesimler arasında polise güven düşük. Güveni etkileyen unsurlar arasında 'polisin meşruiyeti' ve etkinliği boyutları tek sorun üzerinden beyan edilen güvene kıyasla daha düşük çıkıyor. Polise güven algısı önemli derecede, vatandaşlara adil ve eşit hizmet vermesi, hizmetlerin adil ve eşit sonuçla r doğurması, polislerin kanunlara uygun hareket etmesi ve polisin toplumun ortak değerlerini paylaşması ve bunlara uygun hareket etmesi olarak sıralanıyor.

"GÜVEN ALGISI ÖLÇMEYE ÇALIŞTIK"

Raporun sonuçlarını değerlendiren, İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ferhat Kentel, "350 kişi üzerinden yapılan bu araştırma Türkiye'yi istatistiki olarak temsil ediyor, kadın erkek oranları, yaş grupları, etnik, dinsel özellikler bakımından temsil eden bir araştırma olduğunu vurgulayarak, "Başta nereye gideceğimizi bilmeden bir güven algısı ölçmeye çalıştık. Bu güveni oluşturan unsurlar nedir, meşruiyet nedir, polisin etkin çalışması nedir? Tüm bunlar ayrı ayrı ölçülmeye çalışıldı" dedi.

"TÜRKİYE POLİS BAKIMINDAN ASLA BİR CENNET DEĞİL AMA CEHENNEM DE DEĞİL"

Ferhat Kentel, çıkan sonuçların kendisine göre dünyada ki daha otoriter ya da demokratik ülkelere kıyasla, daha ortalarda olduğunu gösterdiğini ifade ederek, "Türkiye polis bakımında asla bir cennet değil ama cehennem de değil. Bu genel sonuçtan sonra esas en önemli kısım; toplum farklı olarak kendisi içinde ortaya çıkan bölünmeler polis algısını farklılaştırıyor. Eğer bu toplumda Alevi iseniz, siyasi olarak devlet tarafından bir takım sıkıntılar yaşamış bölgelerin insanı olarak Kürt iseniz polise karşı olan algınız oldukça olumsuz. Makbul vatandaşın inşası içinde baktığınız zaman bu rakamlar sabit değil değişiyor. Örneğin; Ak Parti'nin iktidara geldiği zamandan beri devlete yakınlaşan bir Sünni muhafazakar kesimden bahsederseniz, bu kesim için polisin yaratmış olduğu algı çok daha olumlu. Bir tarafta çok olumlu düşünenler var, bir tarafta çok olumsuz düşünenler var. Bunun sonucu da polis bütün toplumun polisi değil. Benim polisim veya onun polisi gibi bir ayrım var" diye konuştu.

"GÜVENİ İNCELEMEK LAZIM"

"Polise duyulan güven mutlak bir güven değil. 5 üzerinden çıkan oran 3.89, Çin'de 4" diyen Kentel,

"Ama biliyoruz ki Çin'deki polis teşkilatı hiç de öyle makul bir teşkilat değil. Dolayısıyla güveni incelemek lazım. Mesela şikayet mekanizması kurulsun, şehrimize polis müdürünü biz seçelim gibi şeyler derken bizden uzakta otoriter bir polis teşkilatı yerine daha somut bir polis teşkilatının arzulanıyor olması demek ki güvende hala eksik olan bir şeyler var" ifadisini kullandı.

"BU KADAR RADİKAL KOPUŞLARIN OLACAĞINI BEKLEMİYORDUM"

Ferhat Kentel, bu alanda ellerinde geçmiş yıllara dair kapsamlı bir araştırma olmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yani 1960'larda ne oldu, Gezi'de ne oldu gibi bir araştırma yok elimizde. Mesela Gezi nasıl bir etki yaptı? Geziden önce bir araştırmamız olsaydı, Gezi'den sonraki araştırmayla karşılaştırırdık. Bu kadar radikal kopuşların olacağını beklemiyordum. Yani aşırı güvensizliğin veya aşırı güvenin kitleler içinde alt kesimlere baktığınızda, bu kadar radikal bir kopuş beklemiyordum. Benim polisim ya da onun polisi kavramının bu kadar net olacağını beklemiyordum. Türkiye'nin yaşamış olduğu siyasal bölünmeler, krizler tamda bizim polis algımıza doğrudan yansımış. Bakın bu araştırmada geziye dair soru yok, cemaat, AK Parti, paralel bunların hiçbirisi yok. Ama bu siyasal hayatta yaşadığımız kutuplaşmalar, gerginlikler tamda toplumu en önemli organlarından biri olan polise karşı olan algı, güven, meşruiyet kıstaslarını doğrudan etkiliyor. En çok da polis teşkilatının bundan sonuç çıkarması lazım. İyi polislik yapmak istiyorsanız toplumun tamamına asgari bir güven veriyor olmanız lazım. Bu güveni sadece bir kesime veriyorsanız o zaman devlet ideolojik, taraflı devlet gibi bir algı yaratır."

RAPORDAN

TESEV, "Toplum ve Polis: Türkiye'de Polise Güven Araştırması" sonuçları ise şöyle sıralandı:

Sünni, Türk, Ak Partili, MHP'li kesimlerden polise duyulan güven yükselirken, Aleviler, Kürtler, BDP ve HDP'liler arasında polise duyulan güven düşüyor.

Türkiye'de toplumun yüzde 59'u polis teşkilatının yönetiminde halkın söz sahibi olması gerektiğine inanıyor. Türkiye'de toplumun yüzde 60'ı kanunları çiğneyen polis memurlarının cezasız kaldığına inanıyor. Türkiye'de toplumun yüzde 39'u çocuğunun polis olmasına sıcak bakarken, yüzde 38'i çocuğunun polis olmasına karşı.

Türkiye'de toplumu, polisin vatandaşların ihtiyaçlarına duyarlı ve adil şekilde cevap verdiğine inanıyor.

Türkiye'de polise güven ortalaması genel olarak yükselen siyasi ve sosyal merkezde yer almayan kesimlerde polise güven düşük.

Türkiye'de siyasi aidiyete göre polis meşruiyeti algısı Ak Parti seçmenleri arasında en yüksek, BDP ve HDP seçmenleri arasında en düşük.

Dinin kimliğe göre, polisin etkin ve başarılı olduğunu düşünenler Sünni kesimken, Alevi ve Bektaşiler arasında bu oran daha düşük.

Siyasi kimliğe göre polisin etkinliği, performansı algısı değerleri Ak Parti seçmenleri arasından 3.76, CHP seçmenleri arasında 3.24, MHP seçmenleri arasında 3.55, BDP ve HDP seçmenleri arasında yüzde 2.79'dur.

Sünniler, Alevi ve Bektaşilere göre polisle işbirliği yapmaya ve polise itaat etmeye daha açıktır.

Ak Parti seçmenleri arasında polis ihlallerine tolerans gösterme eğilimi en yüksekken, BDP ve HDP seçmenleri arsında bu oran en düşüktür.

Özellikle Kürtler, polisin suç faillerini yakalamada başarısız olduğunu düşünmektedir.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Polise Güven Araştırmasının Sonucu Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    16:27 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Ortaca ilçesinde düzenlenen bir programda vatandaşlara hitap etti. Özel, seçimde Ortaca'yı almaya geldiklerini belirterek, Ahmet Aras'ı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı yapacaklarını söyledi. Ayrıca, orman köylülerinin sorunlarına dikkat çeken Özel, Muğla'nın orman varlığını artırmak ve korumak için çalışacaklarını ifade etti. Emeklilerin haklarını alacaklarını vurgulayan Özel, gençleri sandığa davet etti ve Türkiye ittifakının umudun ittifakı olduğunu belirtti.

  • Mersin'de Anaokulu Öğrencileri Fidan Dikme Etkinliği Düzenledi
    16:27 Mersin'de Anaokulu Öğrencileri Fidan Dikme Etkinliği Düzenledi

    Mersin'in Gülnar ilçesinde, anaokulu öğrencilerinin katılımıyla fidan dikme etkinliği düzenlendi. Gülnar Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğünce, Tırnak Mahallesi'nde 109. Yıl Hatıra Ormanı oluşturuldu. Etkinliğe, Kaymakam Yusuf Ziya Yaktı, Samiye Naim Eğitim Vakfı Mürüvvet Kandemir Anaokulu öğrencileri ve aileleri katıldı. Bilgilendirmenin ardından öğrenciler fidanları toprakla buluşturdu.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 Bin 299 Çift Evlilik Öncesi Eğitimlere Alındı
    16:26 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: 6 Bin 299 Çift Evlilik Öncesi Eğitimlere Alındı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na bugün itibarıyla 6 bin 299 çiftin başvurduğunu belirterek, başvuruların değerlendirildiğini ve olumlu sonuçlanan çiftlerin bu hafta evlilik öncesi eğitimlere alındığını açıkladı. Bakan Göktaş ayrıca, fonun öncelikli olarak deprem bölgesinde pilot olarak uygulandığını ve daha sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını ifade etti.

  • Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı
    16:25 Gezi Parkı Davası Tutuklusu Tayfun Kahraman'dan Sandığa Gitme Çağrısı

    Gezi Parkı davasından cezaevinde bulunan şehir plancısı Tayfun Kahraman, pazar günü yapılacak yerel seçim için sandığa gitme çağrısı yaptı. Kahraman, oy kullanmayı düşünmeyen kişileri ikna etmek ve engelli olanları sandığa götürmek için çağrıda bulundu. Kendisinin yerine kullanılan her oy hakkını ödeyeceğini belirten Kahraman, İstanbul'u savunmaya devam edeceğini vurguladı.

  • Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı
    16:25 Sermiyan Midyat, Midyat'ta düzenlenen söyleşiye katıldı

    Oyuncu Sermiyan Midyat, Midyat Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Midyat ilçesinde bulunmaktan memnuniyetini dile getiren Midyat, Ağustos ayında çekimlerine başlayacağı 'Hükümet Adam' filminin galasını da ilçede yapacağını belirtti. Söyleşinin sonunda hayranlarıyla fotoğraf çektiren Midyat, programda müzik grubu da sahne aldı.

  • Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı
    16:25 Antalya'da izinsiz tıbbi işlem yapan kişi yakalandı

    Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde, izinsiz ve yetkisiz bir şekilde tıbbi işlem yapıldığı ihbarı üzerine yapılan operasyonda, bin 757 tıbbi malzeme ve cihaza el konuldu. Yabancı uyruklu işletme sahibi gözaltına alındı ve hakkında adli ve idari işlem yapıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların sağlığını tehlikeye atan ve haksız kazanç elde eden kişilere yönelik çalışmaların devam edeceğini açıkladı.

  • CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey: 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm Yapılmadı'
    16:25 CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey: 'Bursa'da Kentsel Dönüşüm Yapılmadı'

    CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa'da kentsel dönüşümün yapılmadığını belirterek, kentsel dönüşümü eleştirdi.

  • Konya Akıncılar Platformu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı
    16:24 Konya Akıncılar Platformu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı

    Konya Akıncılar Platformu Başkanı Ahmet Poçanoğlu, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşlarını destekleyeceklerini açıkladı.

  • CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu
    16:23 CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba Emeklilerle Buluştu

    CHP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Veli Ağbaba, emekli derneklerinin temsilcileriyle bir araya gelerek emeklilerin yaşadığı sorunları dile getirdi.


Advertisement