Polonya Büyükelçisi Özcan, Konya'da Konferansa Katıldı - Son Dakika
Güncel

Polonya Büyükelçisi Özcan, Konya'da Konferansa Katıldı

Polonya Büyükelçisi olarak görevlendirilen eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Konya'da "Şehir ve Üniversite" konulu konferansa katıldı.

27.04.2012 21:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Polonya Büyükelçisi olarak görevlendirilen eski YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Konya'da "Şehir ve Üniversite" konulu konferansa katıldı. Şehir ve üniversite arasındaki ilişkiyi anlatan Özcan, "Üniversite-şehir ilişkisinin çoğu zaman uyumlu olduğu zannedilir ama öyle değildir" dedi.

Polonya Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan, Konya Ticaret Odası'nda Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ortak düzenlediği "Şehir Konferansları" programına konuk oldu. Konferansın başında bir kişinin protestosuna maruz kalan Özcan, üniversitelerin tarihinde protestoların ve öğrenci hareketlerinin her zaman olduğunu kaydetti. Polonya Büyükelçiliği görevinin henüz resmen başlamadığını ifade eden Özcan, Mayıs ayının sonuna doğru Türkiye'den

ayrılacağını belirtti. Şehir temelli çalışmaların yanında bölgesel çalışmaların da önemli bir yer tuttuğunu belirten Özcan, Konya'nın diğer iller arasındaki önemine işaret etti. Özcan, "Konya, 4 üniversitesiyle Türkiye'de 4. sırayı Kayseri ile birlikte paylaşıyor. Bu dört üniversite ile Konya çok önemli bir yer işgal ediyor. Türkiye'nin şehircilik konusunda en iyileri diye bir sıralama olsaydı, Konya yine önemli bir yere kondurulurdu. Ama bu haliyle de çok iyi bir yerlerde görünüyor" dedi.

"HİÇBİR DÖNEM ŞEHİR VE ÜNİVERSİTE UYUMLU OLAMADI"

"Şehir-Üniversite" konusunun çok tartışılan ve arasında hiçbir zaman uyumun olmadığı ilginç mesele olduğuna değinen Özcan, "Üniversite-şehir ilişkisinin çoğu zaman uyumlu olduğu zannedilir ama hiç de öyle değildir. Bu çok kolay bir ilişki değil çünkü. İlk yüksek öğretim okulu olarak Platon'un milattan önce 187 yılında kurduğu bir akademidir. Atina'nın duvarları dışında kurulmuş bir okul bu. Burada öğrenciler ve hocalar birleşip derslerini yaparlardı. Ama şehirden yine uzak olurdu. 9. Asır'a kadar var

olduktan sonra bu üniversite, İmparator Justine tarafından kapatılıyor. 15. yüzyılda da aynı türden okulları görüyorsunuz. Önce İtalya'da başlıyor ve daha sonra Avrupa'nın diğer ülkelerine yayılıyor. Üniversitelerin bir diğer özelliği de kampus gibi alanlarının olmayışıdır. Bu çok sonraları akıl edilmiştir. Geçmiş dönemdeki üniversitelerde mastır denilen hocalar talebelerini alarak belirli yerlerde eğitim faaliyetlerine devam ediyordu" diye konuştu.

AVRUPA ÜNİVERSİTELERİNDE HAREMLİK SELAMLIK UYGULANIYORDU

12. Yüzyıllarda üniversitelerin haremlik selamlık uygulamasıyla faaliyet gösterdiğini ve en iyi örneğinin bugün de olduğu gibi İrlanda olduğunu belirten Özcan, konuşmalarına şöyle devam etti:

"12. yüzyıldan sonra açılan üniversitelerde kilisenin etkisinin olduğunu görüyoruz. Bu dönemde haremlik selamlık uygulaması var. Kız ve erkekler ayrı ayrı sınıflarda okuyorlar. Çok sonraki yıllarda karma okullar oluşturuluyor. Bunu Türkiye'de söylediğinizde gericilik suçlamaları yapılır. Eğer bu şekilde düşünen varsa bunu İrlanda'da araştırmalarını öneriyorum. Bu dönem iyi bir şekilde incelendiğinde kiliselerin başka otoritelere karşı bağımsız hale geldiğini de görebilirsiniz."

"TÜRKİYE'DE BAĞIMSIZ ÜNİVERSİTE YOK"

Üniversitelerdeki bağımsızlık konusunun yine bu dönemlerde başladığına dikkat çeken Özcan, "Paraların devlet tarafından verildiği düşünüldüğünde Türkiye'de bağımsızlıktan çok da söz edilemiyor. Ne orta çağda ne de onun öncesinde şehirler ve üniversiteler arasında uyumun olmadığı yine burada kendisini gösteriyor. Üniversitelerin şehri, şehrin de üniversiteleri etkilediği bir realitedir fakat asla uyumdan söz edilemiyor. En basitinden örnek verilirse bugün üniversite öğrencilerine verilen ayrıcalık birçok

vatandaş tarafından eleştirilebiliyor" ifadelerini kullandı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Polonya Büyükelçisi Özcan, Konya'da Konferansa Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu
    01:20 Ankara'da seyir halindeki araç alevlere teslim oldu

    Ankara'nın Etimesgut ilçesinde seyir halindeyken alevlere teslim olan araç kullanılamaz hale geldi. Etimesgut ilçesi Topçu mahallesinde seyir halinde olan bir araç yanmaya başladı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi ile söndürülen araç kullanılamaz hale geldi. Yaralanan olmadı.

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.


Advertisement