Polonya-İsrail Arasında Holokost Krizi - Son Dakika
Politika

Polonya-İsrail Arasında Holokost Krizi

Polonya-İsrail arasında Holokost krizi patlak verdi.

02.02.2018 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Polonya- İsrail arasında Holokost krizi patlak verdi. Önceki gün Polonya Parlamentosu'nda kabul edilen Ulusal Hafıza Enstitüsü Kanunu'nda Değişiklik Öngören Yasa, İsrail ile Polonya arasında diplomatik krize yol açtı. Polonya ulusu ya da devletinin 2. Dünya Savaşı döneminde Nazilerce işlenen suçlara iştirak ettiklerini söyleyenlere 3 yıl hapis cezası öngören yasa, Polonya Parlamentosu'nun üst kanadı Senato tarafından kabul edildi. İsrail ise soykırıma iştirak etmiş kimi Polonyalıların sorumluluğunun inkarı anlamına geleceği gerekçesiyle yasaya sert tepki gösterdi.

İktidardaki nasyonalist ve muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) tarafından hazırlanan Ulusal Hafıza Enstitüsü Yasası'nda (Instytut Pamieci Narodowej) değişikliği öngören yasa tasarısı Polonya Parlamentosu'nun üst kanadı Senato tarafından onaylandı. Gerçeklere rağmen kamusal alanda Polonya ulusunu ya da devletini Nazi Almanyasınca işlenmiş suçlardan ya da barışa ve insanlığa karşı işlenmiş diğer suçlardan, savaş suçundan sorumlu olmakla suçlayan ya da iştirakı olduğunu söyleyenlere 3 yıl hapis ve para cezası öngören tasarının Senato tarafından kabul edilmesi İsrail tarafından sert tepkiyle karşılandı. Başından beri tasarıya karşı çıkan İsrail, parlamentonun alt kanadı Sejm'de kabul edilen tasarının Senato'daki görüşmeler sırasında değişikliğe uğrayacağını umuyordu. Ancak tasarının değişikliğe gidilmeden Senato'dan geçmesi İsrail için adeta şok etkisi oluşturdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yasa tasarısının parlamentonun alt kanadı Sejm'de kabul edilmesinin ardından "Hiçbir temeli olmayan bu yasa tasarısına karşıyım. Hiç kimse tarihi değiştiremez, hiç kimse soykırımı inkar edemez" demiş ve Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile yaptığı telefon görüşmesinde tasarının geri çekilmesini ya da değişikliğe gidilmesini istemişti. Ancak Netanyahu'nun önerisi Polonya makamlarınca kabul görmedi ve tasarı değişikliğe gidilmeksizin Polonya Parlamentosu'nun üst kanadı olan Senato tarafından kabul edildi. Tasarının kabulünün ardından siyasi kulislerde İsrail'in Polonya Büyükelçisi Anna Azari'yi geri çağırabileceği söylentilerinin yayılmasının ardından açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, İsrail'in kaygılarını anladığını söyledi. Holokost'a ilişkin tartışma özgürlüğünü kesinlikle sınırlamayacaklarını, bu açıdan soykırımı yaşamış kişilere karşı borçlu olduklarını ifade eden Morawiecki, çıkarılmakta olan yeni yasayla amaçlarının Holokost konusunda gerçekler için mücadele olduğunu belirtti. Morawiecki, İsrail'le hukuki ve tarihi düzlemde diyalog yürütecek bir komisyon kurduklarını da sözlerine ekledi.

Çok geniş ve muğlak ifadeler içerdiği gerekçesiyle muhalefet partilerinin de destek vermediği tasarıya ilişkin bir eleştiri de Amerikan Kongresi'nden geldi. Kongrenin Antisemitizmle Mücadele Komitesi üyeleri Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya yazdıkları mektupla Cumhurbaşkanı'ndan yasayı veto etmesini istedi. Mektupta 2. Dünya Savaşı esnasında binlerce Polonyalının kendi hayatlarını tehlikeye atmak pahasına Yahudileri kurtardığını hatırlatan Kongre üyeleri, buna karşılık Nazi Almanlarıyla işbirliği yapmış kimi Polonyalıların sorumluluklarından bahsetmenin suç sayılacak olmasını endişeyle karşıladıklarını belirtti. Gerçekleri söyleyenin cezalandırılacak olmasının adaletsizlik olacağını ifade eden Kongre üyeleri, yeni yasanın soykırım döneminde Polonyalıların rolü konusundaki bilimsel araştırmaları ve diyaloğu donduracağına tehlikesine de dikkat çekti.

Söz konusu yasa önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın onayına sunulacak. - VARŞOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Polonya-İsrail Arasında Holokost Krizi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması
    15:53 CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda Para Sayma Görüntüleri Soruşturması

    CHP İstanbul İl Başkanlığı'nda çekildiği iddia edilen para sayma görüntülerine ilişkin soruşturmada, iş insanı Hüseyin Köksal'ın ifadesi alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında birçok kişinin ifadesi alınmıştı.

  • Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü
    15:50 Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü

    Sivas'ta üniversite öğrencileri, İsrail'in Gazze'de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirip, ardından basın açıklaması yaptı. Yürüyüşe Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ile öğrenciler katıldı. Yapılan basın açıklamasında, İsrail'in insanlık suçlarına ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadıklarını göstermek ve bu zulmü protesto etmek için bir araya geldikleri ifade edildi.

  • Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi
    15:47 Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

    Konya'da toplanan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Ellerinde bayrak ve dövizler taşıyan grup, Gazzelilerin destansı direnişine vurgu yaparak, düşmana korku salmaya devam ettiklerini belirtti.

  • Afyonkarahisar ESOB Başkanı: Pazar Günü Esnaf ve Sanatkarımız Ders Verecektir
    15:45 Afyonkarahisar ESOB Başkanı: Pazar Günü Esnaf ve Sanatkarımız Ders Verecektir

    Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün, AK Parti İl Başkanlığının düzenlediği iftar programında yaptığı açıklamada, 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde vatan hainleriyle yol yürüyenlere ve Afyonkarahisar'a ayar vermeye çalışanlara esnaf ve sanatkarların gereken dersi vereceğini belirtti.

  • İBB Başkan adayı Kurum, AK Parti'nin Sultanbeyli'deki mitinginde konuştu Açıklaması
    15:44 İBB Başkan adayı Kurum, AK Parti'nin Sultanbeyli'deki mitinginde konuştu Açıklaması

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'u bir rant olarak görenleri eleştirdi. Kurum, İstanbul'un liyakatsizliğin kurbanı olduğunu ve kente hizmet edilmediğini belirtti. Ayrıca, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mal beyanıyla ilgili eleştirilerde bulundu ve İstanbulluları sağlam İstanbul'dan yana olmaya çağırdı.

  • TBMM Adalet Komisyonu Başkanı: İsrail'in soykırım davasında alınan tedbirler uygulanmalı
    15:42 TBMM Adalet Komisyonu Başkanı: İsrail'in soykırım davasında alınan tedbirler uygulanmalı

    TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, İsrail aleyhine açılan soykırım davasında alınan ihtiyati tedbir kararlarının uygulanması gerektiğini ve Uluslararası Adalet Divanından (UAD) yargılama sürecini hızlandırmasını beklediklerini bildirdi. Yüksel, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin açtığı soykırım davası kapsamında UAD'nin verdiği yeni tedbir kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, yerel seçimlerde CHP'ye oy vermeye çağırdı
    15:40 CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, yerel seçimlerde CHP'ye oy vermeye çağırdı

    CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, vatandaşları pazar günü yapılacak yerel seçimlerde CHP'nin adaylarına oy vermeye çağırdı. Şevkin, 'İktidara 31 Mart'ta sarı kart göstereceğiz. Ardından gerçekleşecek ilk genel seçimlerde inanıyorum ki halkımızla birlikte bu kez kırmızı kartımızı çıkaracağız' dedi.

  • Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ni ziyaret etti
    15:40 Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ni ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, Mersin Sanayi Sitesi'ne ziyaret ederek, site yönetimi ve esnafla bir araya geldi. Seçer, sorunları dinledi ve sanayi sitesinin konumunu değerlendirdi. Ayrıca, sanayi esnafının taleplerine de cevap verdi.


Advertisement