Polonya'nın İsrail Büyükelçisi görevine dönecek - Son Dakika
Güncel

Polonya'nın İsrail Büyükelçisi görevine dönecek

Polonya\'nın İsrail Büyükelçisi görevine dönecek

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, bugün Varşova'da Polonyalı mevkidaşı Zbigniew Rau ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Polonya'nın İsrail Büyükelçisinin dönmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

22.03.2023 19:25  Güncelleme: 19:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, bugün Varşova'da Polonyalı mevkidaşı Zbigniew Rau ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Polonya'nın İsrail Büyükelçisinin dönmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ve İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Polonya'nın başkenti Varşova'da görüştü.

Görüşmenin ardından Twitter hesabından paylaşımda bulunan Cohen, Polonya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını belirterek "Bugün Polonya Dışişleri Bakanı ile görüştüm ve Polonya Büyükelçisinin İsrail'e dönmesi ve ülkeler arasındaki krizin sona ermesi konusunda anlaştık. Genç grupların Polonya'ya dönüşü konusunda da anlaşma imzaladık." değerlendirmesinde bulundu.

Polonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da ikili ilişkilerin karşılıklı saygı ve anlayışa dayalı olarak daha yüksek bir düzeye çıkarılacağı aktarıldı.

Açıklamada, tarafların özellikle iki ülke gençleri arasında ziyaretleri teşvik etmesinin, Polonyalılar ve İsrailliler arasında olumsuz kalıplardan ve karşılıklı önyargılardan arınmış ilişkiler kurmanın ve derinleştirmenin en iyi yol olduğu konusunda anlaştığı kaydedildi.

İsrail- Filistin ilişkilerinde tırmanan gerilim ve Ortadoğu'daki mevcut durumun ele alındığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakanlar, Ortadoğu'daki mevcut durumu da ele aldı. Bakan Rau, taraflar arasında müzakerelerin başlamasını memnuniyetle karşılayarak,anlaşmazlığı uluslararası kabul görmüş parametrelere uygun olarak çözmenin yanı sıra Hristiyan ve Müslümanların ibadet yerleri dahil Kudüs'teki tarihi statükonun korunmasına yönelik uzun vadeli bir vizyon geliştirme gereğini vurguladı. Ayrıca yerleşimciler tarafından artan şiddet düzeyinden duyduğu endişeyi dile getirdi ve Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu vurguladı."

İki ülke arasında eğitim gezisi krizi

Genç Yahudi İsrailliler, her yıl geleneksel olarak Polonya'ya eski Nazi kamplarını da içeren eğitici geziler yaparak anma törenleri de düzenliyorlardı. İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'e bağlı silahlı memurlar gençlere eşlik ediyordu.

Ancak Polonya Dışişleri Bakanlığı, Haziran 2022'de bir açıklama yaparak "silahlı İsrail ajanlarının katılımının mümkün olmadığını" duyurdu.

Bunun üzerine İsrail hükümeti, gezileri iptal etme kararı aldı ve Polonya Dışişleri Bakanlığı da İsrail'deki büyükelçisini geri çağırdı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta iki hükümet arasındaki müzakereler kapsamında eğitim gezilerinin yeniden başlaması konusunda bir ön anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Polonya'nın İsrail Büyükelçisi görevine dönecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement