Poroşenko'dan Türkiye ile Stratejik Ortaklık Vurgusu - Son Dakika
Güncel

Poroşenko'dan Türkiye ile Stratejik Ortaklık Vurgusu

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin geçmişte hiç bugünkü gibi bir seviyeye ulaşmadığını söyledi.

11.03.2016 00:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin geçmişte hiç bugünkü gibi bir seviyeye ulaşmadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, TRT World kanalında yayınlanan söyleşisinde, "Türkiye ve Ukrayna ilişkileri hiç bu seviyeye ulaşmadı. Türkiye ile stratejik ortağız" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Ukrayna ve Türk hükümetleri arasında tam bir güven ilişkisinin mevcut olduğunu ifade ederek,Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Beşinci Toplantısı kapsamında yapılan görüşmelerin, ikili ilişkilerde şimdiye kadar gerçekleştirilen en yoğun toplantılar olduğunu söyledi.

Toplantıların, başta savunma ve güvenlik olmak üzere, ekonomi, kültür, insani ve sosyal alanlar, finans ve bankacılık gibi birçok alanda işbirliği fırsatı sunduğuna dikkati çeken Poroşenko, "Türkiye'den Ukrayna'ya gelecek iş adamlarının yapacağı yatırımlar için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz" diye konuştu.

"Rusya var olduğu her yerde istikrarsızlık yaratıyor"

Rusya'nın Kırım'da, Güney Osetya'da, Abhazya'da, Suriye'de, kısacası var olduğu her yerde istikrarsızlık yarattığını, Kırım'ın ilhakıyla başta Kırım Tatarları olmak üzere çok sayıda kişinin mağdur olduğunu ifade eden Poroşenko, Rusya'nın Doğu Akdeniz'de iki askeri üs kurduğunu, Ukrayna, Türkiye, ABD ve Avrupa'nın bu sorunu görmezden gelemeyeceğini kaydetti.

Petro Poroşenko, birkaç yıl önce 3-5 bin askere sahip Ukrayna'nın şu anda Rusya'yı durduracak bir ordusunun bulunduğunu da vurguladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, Rusya'nın, Suriye'de teröristleri hedef almak yerine ılımlı muhaliflerin bulunduğu bölgelere saldırdığını belirterek, "Rusya sorumsuzca hareket ediyor, sivillerin yaşadığı kentleri bombalıyor" ifadesini kullandı.

Poroşenko, Rusya'nın saldırılarının yeni mülteci akınına yol açtığını belirterek, sığınmacı krizi konusunda, Türkiye, Ukrayna, AB, Kanada ve ABD gibi dünyadaki diğer ortaklarla etkili bir koordinasyon eylem mekanizmasının hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti.

"Birkaç yıl önce Rusya, AB'ye doğalgaz ile şantaj yapıyordu. Şimdi de AB, Ukrayna ve Türkiye'ye sığınmacı kriziyle şantaj yapıyor" ifadesini kullanan Poroşenko, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakerelerin sorunun çözümünü sağlayacağını söyledi.

"Devlet başkanı olarak tek talebim reformların sürdürülmesi"

Petro Poroşenko, ülkesinde devlet başkanı olarak tek talebinin reformların sürdürülmesi olduğunu da belirtti.

Ukrayna'da son dönemde yaşanan hükümet kriziyle ilgili soruları yanıtlayan Poroşenko, ülkenin demokratikliğine vurgu yaptı ve Başbakan Arseniy Yatsenyuk ile şahsi ilişkilerini "mükemmel" sözleriyle nitelendirdi.

Krizden çıkış yolunun parlamentoda olduğunu, parlamentonun çoğunluğa sahip bir koalisyon hükümeti oluşturması, aksi takdirde anayasa gereği erken genel seçimlere gidilmesi gerektiğini belirten Poroşenko, koalisyon hükümetinin belirleyeceği herhangi bir başbakanla uyum içinde çalışacağını vurguladı. Petro Poroşenko, "Devlet başkanı olarak tek talebim reformların sürdürülmesi. Bu, ülkenin doğusunda Rusya'ya karşı verilen savaştan daha az önemli değil" diye konuştu.

Yolsuzlukla mücadelede ABD'li ortaklarıyla omuz omuza hareket ettiklerine, yolsuzluğun, Ukrayna demokrasisi için büyük bir tehlike anlamına geldiğine dikkati çeken Poroşenko, bu konuda yasal reformlara gidildiğini, çok sayıda kurum ve kuruluşun yöneticilerinin gözaltına alındığını hatırlattı.

-"Minsk'e alternatif görmüyorum"

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko, ülkenin doğusundaki krizin çözümü konusunda da parlamentoya güveninin tam olduğunu belirterek, Minsk Anlaşması'ndan sonra bölgede yaşananları değerlendirdi.

Minsk Anlaşması'nın bazı aşamaları olduğunu hatırlatan Poroşenko, ilk aşamanın ateşkes olduğunu, ateşkesten sonra çatışmaların kayda değer biçimde azaldığını söyledi.

Yine rehinelerin serbest bırakılması maddesinin hayata geçirildiğini, Ukrayna'nın neredeyse 3 bin civarında rehineyi serbest bıraktığını, anlaşma çerçevesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini, Rusya'nın ise bunu yapmadığını vurgulayana Poroşenko, "Asıl mesele bu" dedi. Petro Poroşenko, Minsk Anlaşması'nın tam anlamıyla uygulanması için Rusya'ya baskı yapılması gerektiğini ifade etti.

Anlaşmanın hayata geçirilmesi sürecini takip eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu ile misyonun başkanı ve emekli Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın çalışmalarından duydukları memnuniyeti de dile getiren Poroşenko, "Minsk'e alternatif görmüyorum" ifadesini kullandı.

Poroşenko, devlet başkanlığı döneminde ülkenin doğusunun kontrolünün yeniden tamamen ele geçirebileceğine inanıp inanmadığına ilişkin soruya, "Bunun için elimden gelenin en iyisini yapacağım" yanıtını verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Poroşenko'dan Türkiye ile Stratejik Ortaklık Vurgusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gönüllüler Şehitler Haftası dolayısıyla derneği ziyaret etti
    14:52 Gönüllüler Şehitler Haftası dolayısıyla derneği ziyaret etti

    Samsun'un Bafra ilçesinde gönüllüler, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Bafra Şubesini ziyaret etti. Gençlik Merkezi Müdürü Selim Erdoğan ve genç gönüller, dernek başkanı Arife Gülal ve üyeleriyle sohbet etti. Şehitlerin anısını yaşatmak ve gençlerin sosyal hayata katılımını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerde şehitler rahmetle anıldı.

  • İnegöl'de Otomobil Çarpışması: 4 Yaralı
    14:49 İnegöl'de Otomobil Çarpışması: 4 Yaralı

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 4 kişi yaralandı. Kazada yaralananlar, sağlık ekipleri tarafından İnegöl Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Artvin'de yaralı leylek tedavi edildi ve doğaya salındı
    14:48 Artvin'de yaralı leylek tedavi edildi ve doğaya salındı

    Artvin'in Derinköy köyünde yaralı halde bulunan leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri tarafından tedavi edildi. İki haftalık tedavi sürecinin ardından leylek, doğal yaşam alanına bırakıldı.

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.

  • Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi
    14:45 Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan öğrencilere tören düzenlendi

    Bayburt Müftülüğüne bağlı Kur'an kurslarında hafızlık eğitimini tamamlayan 7 öğrenci için tören düzenlendi. Müftü Vekili Abdullah Aksoy, törende öğrencilere hafızlık belgelerini takdim etti. Aksoy, Kur'an-ı Kerim'in bozulmadan kıyamete kadar korunacağını ve bu süreçte hafızların önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

  • Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı
    14:45 Muş'ta 150 Çiftçiye 100 Ton Korunga Tohumu Dağıtıldı

    Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen 'Mera Islah ve Amenajman Projesi' kapsamında 150 çiftçiye 100 ton korunga tohumu dağıtıldı. Muş Valisi Avni Çakır, çiftçilere yönelik desteklerin devam ettiğini belirterek, tarım konusunda bilimsel çalışmalara teşvik edeceklerini vurguladı. Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise korunga bitkisinin hayvanlara verildiğinde sütün yağlı olmasına vesile olduğunu söyledi ve çiftçilere korunga bitkisini tavsiye etti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ise projenin ilimize ve ülke meramıza hayırlı bereket getirmesini diledi.


Advertisement