Porsiyon kontrolü yapılmayan yaz meyveleri kilo aldırıyor - Son Dakika
Sağlık

Porsiyon kontrolü yapılmayan yaz meyveleri kilo aldırıyor

Porsiyon kontrolü yapılmayan yaz meyveleri kilo aldırıyorANKARA - Yaz mevsiminin gelmesiyle birbirinden güzel meyveler de tezgahlarda yerini aldı.

09.07.2019 12:04  Güncelleme: 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Porsiyon kontrolü yapılmayan yaz meyveleri kilo aldırıyor

ANKARA - Yaz mevsiminin gelmesiyle birbirinden güzel meyveler de tezgahlarda yerini aldı. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyenler ise meyveleri sofralarına taşıdı. Meyve tüketirken porsiyona dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Liv Hospital Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, yaz meyvelerinin faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Meyvelerin temel lif kaynağı olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özdemir, meyvelerin aynı zamanda vitamin ile minerallerin de ana kaynaklarını oluşturduğunu kaydetti. Öte yandan Özdemir, bu meyvelerin bağırsakların çalışmasını sağladıklarının ve sağlıklı bir flora için temel kaynakları oluşturduklarının da altını çizdi.

Glisemik yükü fazla meyveler karbonhidrat isteğini artırıyor

Özellikle yaz meyvelerinin, kan şekerini biraz daha yükselttiğini söyleyen Özdemir, "Glisemik yük dediğimiz karbonhidrat oranıyla kan şekerini en çok etkileyen kaynaklar. Glisemik yükü en yüksek meyveler ise kavun, karpuz, incir gibi özellikle yaz meyveleri. Bunun dışında muz, dut ve mürdüm eriği gibi meyveler de kan şekerini bir tık daha yükseltiyor" diye konuştu.

Glisemik yükü yüksek olan meyvelerin bir sonraki öğünde karbonhidrat isteğini arttırdığı bilgisini veren Özdemir, bunun da daha fazla kilo almaya yol açtığını belirterek, "Meyve 'früktoz' denilen meyve şekeri içeriyor. Yani bir şeker türevi. Bu da kan şekerinin bozulmasına neden olduğu için, karbonhidrat isteğini tetikliyor ve doğal olarak kilo artışına neden oluyor" şeklinde konuştu.

Bir porsiyon bir avuç içi kadar meyve

Özellikle diyabet ve kalp hastalarının, meyveleri kontrollü şekilde tüketmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, meyve tüketirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Kişinin kilosuna ve sağlık durumuna göre gün içerisinde 3 ile 5 porsiyon arası meyve tüketebileceğine dikkat çeken Özdemir, "Kalp hastalarının günde 3 ile 4 porsiyonla sınırlandırmasını öneriyoruz. Bir porsiyondan kastettiğimiz ise bir avcumuzun içi kadar meyve" şeklinde konuştu.

Meyveyi öğünden 2 buçuk saat sonra tüketin

Meyvelerin öğün aralarında tüketilmesini istediklerini söyleyen Özdemir, öğünden yaklaşık 2 buçuk saat sonra bir porsiyon meyve tüketilebileceğini belirtti. Yaz aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun bir porsiyonda 200 gramı geçmemesi gerektiğini açıklayan Özdemir, küçük boy çileğin 12 adet, böğürtlen ve frambuaz gibi meyvelerin de bir çay bardağı olacak şekilde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Meyve porsiyon kontrolü sağlanmadığında hızlı kilo artışı ve şeker dengesinin bozulmasına neden olduğunu bir kez daha hatırlatan Özdemir, "Bu meyvedir, sudur hiçbir şekilde kilo yapmaz gibi bir mantık yanlış" uyarısında bulundu.

Meyvenin yanında süt tüketin

Aynı zamanda Özdemir, ara öğünleri planlarken meyvelerin yanına süt ve yoğurt gibi protein yönüyle zengin kaynaklar eklemeye çalıştıklarının altını çizerek, süt ve yoğurt grubunun kan şekerini dengelediğini söyledi. Özdemir bu yöntemin kan şekerini dengelemenin yanında kilo kaybını da hızlandırdığına dikkat çekerek, özellikle kabuklu meyve tüketiminin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

Porsiyon kontrolü yapılmayan yaz meyveleri kilo aldırıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Porsiyon kontrolü yapılmayan yaz meyveleri kilo aldırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi
    13:48 Kastamonu'da Sentetik Ecza Hapı Operasyonu: 227 Adet Hap Ele Geçirildi

    Kastamonu İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan aramalarda, bir iş yerinde ve bir evde toplamda 227 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek
    12:10 Tokat'ta Depremden Etkilenenlere Psikososyal Destek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan psikososyal destek ekipleri, Tokat'ta meydana gelen depremden etkilenen vatandaşlara gece boyunca destek sağladı. Ekipler, depremzedelere görüşmeler yaparak psikososyal destek verdi ve geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalanları misafirhanelere yönlendirdi. Çalışmaların bugün de devam edeceği belirtildi.

  • İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu
    12:08 İzmir'de 8 yaşındaki çocuk, yumurtalık tümörü ameliyatıyla sağlığına kavuştu

    İzmir'de karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye giden 8 yaşındaki çocuğun sol yumurtalığında tümör tespit edildi. Robotik cerrahi teknolojisiyle gerçekleştirilen ameliyat sonucunda çocuğun vücudundaki tümör alındı ve sağlığına kavuştu. Robotik cerrahi teknolojisi, çocuklarda da kullanılan bir yöntemdir ve hassas bir şekilde çalışmayı sağlar.

  • Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi
    11:38 Aydın'da bir okulda tavuklu pilav zehirlenmesi

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan etkinlikte yedikleri tavuklu pilavdan zehirlenen 49 öğrenciden 45'i taburcu edildi. Öğrenciler, fenalaşınca hastaneye kaldırıldı ve polis olayla ilgili inceleme başlattı. Aydın Valiliği ise okullara ikinci bir emre kadar etkinlik düzenlememe talimatı verdi.

  • Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi
    10:59 Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi

    Eskişehir'de tedavi altına alınan Yeşilçam sanatçısı Nuri Alço, geçirdiği rahatsızlık sonucu kalp pili operasyonu için Ankara'ya sevk edildi. Alço, daha önce baypas ve kalp kapağı operasyonu geçirmişti.

  • Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu
    10:17 Hamur makinesine kaptırdığı eli, bileğinden koptu

    Karaman'da bir ekmek fırınında çalışan genç, dalgınlığı sonucu kolunu hamur makinesine kaptırarak elini bileğinden kaybetti. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Genç, yapılan müdahalenin ardından kopan eliyle birlikte Konya'da bir hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement