Powercolor Hd 7850 Pcs+ - Son Dakika
Teknoloji

Powercolor Hd 7850 Pcs+

Powercolor Hd 7850 Pcs+

AMD Radeon ekran kartlarıyla tanıdığımız PowerColor, bu sefer HD 7850 ile karşımıza çıkıyor. Hem de özel soğutucusuyla.

29.08.2012 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ruşen Göbel - - Günümüzde, tam olarak şu günlerde bilgisayarda oyun oynamak konusu biraz sıkıntılarda. Konsolların, oyunların grafik kalitesini kilitliyor olmasının yanısıra hızla gelişen mobil cihazlar, bilgisayarların önünü tıkamış durumda. Evet, piyasada çok güçlü ürünler var fakat bu ürünleri tam olarak kullanabileceğiniz oyun sayısı, bir elin parmaklarını geçmez. Hal böyle olunca anlamsızlaşan üst uç seviye, yerini orta seviye kartlara bırakıyor. İşte bu noktada karşımıza çıkan ürünlerden biri de PowerColor HD 7850 PCS+.

PowerColor HD 7850 PCS+, ufak sayılabilecek bir kart. Tabii elimizden 30'ar santimlik devasa ekran kartları geçtiği için, bize ufak geliyor da olabilir. Her kasaya sığacak bir boyutta olduğu kesin. Kartın soğutucusun üstü, mat siyah renkte bir plastik ile kaplanmış. Bu da kartın hoş görünmesini sağlıyor. Açıkçası bu plastik, PowerColor'ın diğer özel soğutuculu modellerinde kullandığı plastikten çok daha sağlam görünüyor. Firma bu konuda iyileştirmeye gitmiş.

PCS+, yine başarılı soğutma

Kart soğutmayı, S şeklinde konumlandırılmış ısı borularıyla gerçekleştiriyor. Fan tarafından içeriye üflenen serin hava metal yaprakları soğuturken, ısı boruları da yapraklardaki serinliği GPU'ya iletiyor. Isı borularında da alüminyum kullanılmış. Eğer bakır kullanılsaydı, daha da iyi bir sonuç elde edilebilirdi. Kart bu haliyle de son derece serin çalışıyor. Sessizlik konusunda da ortalama bir seviyede: ne iyi, ne de kötü durumda.

PowerColor HD 7850 PCS+'ın arka panelde kalan kısmında 2 tane Display Port, 1 tane HDMI ve 2 tane DVI bağlantısı yer alıyor. Kart böylece, tek başına çok sayıda monitöre yetebiliyor. Ayrıca üst tarafında yer alan Crossfire bağlantı noktasıyla da, 2 kartı birleştirip Voltran oluşturabiliyorsunuz. Bu tip orta seviye kartlardan 2 tane alıp birleştirilerek, pek çok üst seviye karttan çok daha iyi performans elde edilebiliyor. Önümüzdeki günlerde 2 kartlık performansın da testlerini sizlere sunmaya çalışacağız.

Sadece 120 watt güç tüketiyor

Kartın uç tarafında 1 tane 6 pinlik güç girişi yer alıyor. Hızı aşırılmış olmasına rağmen PowerColor Radeon HD 7850 PCS+, 120 wattın altında güç tüketiyor. Böylece tek kart kullanacaksanız, güç kaynağı değiştirmeniz çok da gerekmeyebilir. Zaten günümüz güç kaynaklarının hemen hemen hepsi, en az 1 tane 6 pinli güç bağlantısı sağlıyor. Kart, az güç tüketiyor olması sebebiyle CrossFire kullanımları için de uygun. 2 kart ile maksimum 240 watt güç tüketimi, gayet iyi bir değer.

Gelelim kartın teknik detaylarına... İçerisinde AMD'nin Pitcairn GPU'sunu barındıran kart, 2048 MB hafızaya sahip. Pitcairn referans olarak 860 MHz hızında çalışıyor olsa da, PowerColor'ın PCS+ serisine dahil olması sebebiyle 1 GHz'e hızlandırılmış. GPU üzerinde böylesine bir hızlandırma gerçekleştiren firma, RAM'lerde ise sadece 100 MHz'lik artışla 4900 MHz hızına ulaştırmış. GPU, içerisinde tam 2.8 milyar tane transistör bulunduruyor. İçerdiği paralel işlemci sayısı ise, 1024 adet. Belleklerle iletişim, 256 bit veriyolu üzerindengerçekleştiriliyor.

Bu dönemde, ideal performans

Peki kartın performansı ne alemde? İşte bu noktada bizlere testler yardımcı oluyor. Şu anda piyasadaki en geçerli test, tabii ki FutureMark'ın hazırladığı 3DMark 2011. Kartımız bu testte performans modunda 6047 puan yapmayı başardı. Yine aynı firmanın zamanında DirectX 10 için hazırlamış olduğu 3DMark Vantage'da ise 22422 puan aldı. DirectX 11'in Tessellation özelliğini dibine kadar kullanan Heaven Benchmark'ta da, standart ayarlarda ve 1080p çözünürlükte 62.2 fps değerini elde etti. Tabii bu testleri, içerisinde 4.2 GHz hızına aşırılmış Core i5 2500K ve 4 GB belleğe sahip olan bir bilgisayarda yaptık.

Sonuçları yorumlamak gerekirse, orta seviyeye yüksek performans sağlayabildiğini söyleyebiliriz. Hele şu zamanlarda, eğer 3D ekranınız yoksa ekran kartına uçuk paralar ödemek çok da mantıklı değil. Zira neredeyse hiçbir oyun, piyasadaki orta seviye kartların gücünden daha yüksek güce ihtiyaç duymuyor. Bu kart da, hemen hemen tüm oyunları 60 FPS civarında oynatarak, akıcı bir oyun deneyimi yaşamanızı mümkün kılıyor. Hem de gayet az elektrik tüketerek.

500 lira seviyesindeki PowerColor Radeon HD 7850, hem soğutucusuyla, hem de "ihtiyaç kadar performans" durumu ile beğeni kazanıyor. Şikayet edebileceğimiz tek noktası, soğutmayı daha sessiz bir şekilde gerçekleştirebileceği. Eğer "Ortalama seviyedeki sesi de sorun etmem" diyorsanız, HD 7850'yi size tavsiye ederiz.

Ruşen Göbel - Teknokulis : http://www.teknokulis.com

Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Powercolor Hd 7850 Pcs+ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement