Prof. Dr. Aktay: Türkiye, İçerisinde Olmadığı Sürece, AB Eksik Bir Proje Olacak - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Aktay: Türkiye, İçerisinde Olmadığı Sürece, AB Eksik Bir Proje Olacak

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) bünyesinde yer alan Batı Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği ve güncel konuların tartışılıp raporlandığı Batı Platformu'na AK Parti Siirt Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay konuk oldu.

11.05.2018 12:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) bünyesinde yer alan Batı Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği ve güncel konuların tartışılıp raporlandığı Batı Platformu'na AK Parti Siirt Milletvekili ve Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay konuk oldu. "Doğu Batı Arasında Türkiye Siyaseti" nin konu edildiği toplantıda Aktay, Avrupa Birliği'nin (AB) değerlerine Müslümanlar söz konusu olduğu zaman hazır olunmadığının görüldüğünü belirterek, "Bugün AB'nin iddia ettiği değerleri gerçekten kanıtlayabilmesi için Türkiye'yi içine alması gerekiyor. Almadığı sürece AB eksik kalmış bir proje olacak" dedi.

Prof. Dr. Yasin Aktay'ın ana konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile İAÜ Batı Araştırmaları Merkezi Başkanı ve AB Eski Bakanı Egemen Bağış'ın yanı sıra akademi, bürokrasi, siyaset ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı.

"TÜRKİYE'NİN BATILILAŞMAK GİBİ BİR DERDİ YOK"

Türkiye'nin yıllarca bir eksen kayması içerisinde olduğuna yönelik eleştiriler yapıldığını hatırlatan AK Parti Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, "Bu eleştiri AK Parti döneminde daha anlamlı bir hal alıyor tabii. Ancak unutulan bir şey var: Türkiye bir eksen kayması yaşamıyor. Kendi ekseni etrafında dönüyor. Yani Türkiye gibi bir ülke, Batı'ya da, Doğu'ya da, Asya'ya da, Avrupa'ya da, Afrika'ya da eşit mesafede olmalı. Biz bunu gerçekleştiriyoruz. Türkiye Batılılaşmak gibi bir derdin içerisinde değil. Türkiye bugün dünya medeniyet birikiminin tamamına talip ve onları alırken de hiçbir komplekse düşmüyor. Dünya bilgi ve medeniyet birikiminin bir kısmının batıda olması ve bizim de ona talip olmamız bizde hiçbir komplekse yol açmamalı ve açmamıştır. Türkiye eskiden yüzünü tamamen batıya dönmüş, Batılılaşmak için kendi Doğululuğunu çok daha fazla vurgulamak zorunda kalan paradoksal bir yaklaşım içerisindeydi. Çünkü Batılılaşmaya çalıştığınız zaman bunun anlamı şu oluyor, siz Batılı değilsiniz ve Batılılaşmaya çalışıyor olmanız sizin Doğulu olduğunuzu daha fazla hissettiriyor ve çok daha fazla doğululuğun altını çiziyor" dedi.

"TÜRKİYE AB'YE TALİP VE SAMİMİ"

Prof. Dr. Aktay, "Biz Avrupa birliğiyle gayet makul çerçevede bir işbirliği ve bütünleşme arayışının içerisindeyiz. Türkiye AB'ye talip ve bu konuda da çok samimi" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Aynı samimiyetin AB tarafından da sergilenmesini bekliyoruz. AB buna ne kadar hazır, ne kadar talip, AB bugün medeniyet perspektifi içerisinde iddia ettiği bir takım laiklik, rasyonalizm, pozitivizm, bilimsellik gibi bir takım değerlere Müslümanlar söz konusu olduğu zaman ne kadar hazır? Hazır olmadığı görülüyor. Çünkü zaten Avrupa'yı Avrupa yapan öteden beri İslam karşıtlığı olmuştur. AB, kendi değeri olarak savunduğu çok kültürlülüğü Müslümanlar ve Türkler söz konusu olduğu zaman unutuveriyor. Bugün AB'nin iddia ettiği değerleri gerçekten kanıtlayabilmesi için Türkiye'yi içine alması gerekiyor. İçine almadığı sürece AB eksik kalmış, hiçbir zaman tamamlanamayacak ve iddialarını gerçekleştiremeyecek bir proje olarak kalmaya mahkum olacaktır. Biz de burada kendimize elbette bir yol bulacağız. Dünya hiçbir zaman medeniyetin tek elde kaldığı, tek el ile temsil edilen bir uzun tarih yaşamamıştır. Bugün devran Avrupa'dan Doğu'ya, Orta Asya'ya kaymaktadır. Dünya bu dinamizm içerisindeyken kendi kimliğimizle, kendi birikimimizle, kendi imkanlarımızla, çok da dikleşmeden ama dik durarak kendi değerlerimize sahip kalarak kendi yolumuzu çizmeye devam edeceğiz."

"NATO DAĞILIRSA ŞAŞIRMAYIN!"

Toplantıdaki konuşmasında NATO'nun dünü, bugünü ve geleceğine de değinen Prof. Dr. Aktay, "Bugün dünyada NATO'nun hükmünü yitirdiği algısı var. Çünkü NATO Avrupa'yı koruyamıyor. Ukrayna örneğinde gördük: NATO hiçbir fonksiyonunu çalıştıramadı ve neticede Rusya Kırım'ı ilhak etti. AB, NATO olduğu sürece başka bir askeri birlik de kuramaz. Ancak gerçek şu ki, NATO'nun da tek patronu ABD'dir. Ancak Trump'la birlikte ABD'de bu durum artık huzursuzluk yaratıyor. ABD'de 'NATO'nun bütün finans yükünü biz çekiyoruz' düşüncesi ağır basıyor. Bu gidişle NATO'nun kendini feshetmesi gibi bir gelişmeye şaşırmamak gerek" diye konuştu.

"HALKLAR YÖNETİCİLERİNİN ÖNÜNE GEÇEMİYOR"

Toplantıda söz alan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Orta Doğu ve İslam coğrafyasını maalesef halk iradesi değil yöneticiler belirliyor. Halklar hiçbir zaman yöneticilerinin önüne geçemiyor. Uzun bir zaman da geçemeyecek gibi görünüyor. Yöneticilerin de hangi mihraklar tarafından yönlendirildiğini hepimiz biliyoruz. Bu nedenle de Batı'nın emperyalist emellerine karşı duracak bir birliktelik kurulamıyor. Bu anlamda Türkiye'de, kendimi de içine kattığım ve bu birlikteliği amaçlayan insanlar olarak maalesef dünyayı doğru okuyamadığımızı görüyorum. Batı'nın emperyalist emellerini de bu nedenle durduramıyoruz. Tarihimizi bilmeden geleceğimizi şekillendiremeyiz. Ceddimizi karalamakla bir yere varamayız. 1071 Malazgirt, 2018 Recep Tayyip Erdoğan. Hepsi bizim atalarımız, hepsi bizim ceddimiz. Ne Atatürk'ü, ne Yavuz'u, ne Fatih'i hatasıyla sevabıyla onları karalamayalım. İngilizler savaş kaybetmiş komutanlarının heykelini dikiyorlar. Ceddimizi karalamak ancak bizi kimliksizleştirir."

"GÜNCEL MESELELERİ ANALİZ EDEREK GEREKLİ MAKAMLARA İLETİYORUZ"

Batı Platformu gibi düşünce kuruluşlarında Türkiye'nin güncel meselelerini uzman kişilerle konuşup analiz ederek gerekli makamlara rapor sunduklarını söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, "Konuşmacıların da katkılarıyla burada bir düşünce ortaya çıkıyor ve esas olay ondan sonra başlıyor. Konu hangi makamla alakalı ise oraya gönderiliyor ve biz buna 'üniversitelerin devleti beslemesi' diyoruz. Üniversiteler bilgileri kendilerine hapsetmemeli. Burada büyük bir beyin gücü, düşünce ve akıl var. Bunu devletin, ülkenin, toplumun hizmetine sunmak lazım." dedi.

"AB'NİN BİZİ SEVEBİLME İHTİMALİNİ SEVDİK"

Türkiye-AB ilişkileri hakkında Yılmaz Erdoğan'ın "Yaşayabilme İhtimali" adlı şiirine atıf yaparak "Biz AB'nin bizi sevebilme ihtimalini sevdik" diyen İAÜ Batı Araştırmaları Merkezi Başkanı ve AB Eski Bakanı Egemen Bağış, "Hatırlarsınız, 2005 yılında AB'nin bir anayasası olacaktı. Dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, anayasada Hıristiyanlık'a atıfta bulunulmasını istedi. Bunu o dönem Başbakanımız olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı tutumuyla bizler önledik. Toparlamak gerekirse Türkiye-AB İlişkileri tarihi, karşılıklı tutulmamış sözler tarihidir diyebiliriz. Yani bizim de hatalarımız var. Zaten coğrafyamıza genel olarak baktığımızda şunu söyleyebiliriz: Evet, Batı içimize fitne sokuyor da, biz niye bu fitneyi bertaraf edemiyoruz? Bunu düşünmemiz lazım" diye konuştu.

Toplantıda söz alan diğer konuklardan İAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan "Türkiye Batı'yı en çok bilen İslam ülkesidir" derken, iş insanı Akif Işık Türkiye'nin Batı'ya da Doğu'ya da sırtını dönmemesi gerektiğini söyledi. AK Parti Bakırköy İlçe Başkanı Tülin Mazlumoğlu "AB aslına rücu edip bir Hıristiyan kulübü kimliğine dönecekse mezhep çatışmalarına bir çare bulmalı" diye konuşurken, İAÜ Mütevelli Heyet Üyesi Mehmet Vural Koç ise Türkiye'nin yüzünün Batı'ya dönük olması gerektiğinin altını çizdi.

İAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, NATO üyesi olmak için, resmen olmasa da uygulamada AB üyesi olma şartı arandığını hatırlatırken, İAÜ Aydın Düşünce Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Necat Birinci, Batı'nın 24 Haziran seçimlerinin tarihinden hoşnut kalmadığını hatırlatarak, "Acaba devlet yine Batı'nın planladığı bir darbe teşebbüsünün istihbaratını aldı da seçimleri bu yüzden mi bu kadar öne çekti?" dedi.

Toplantı, geleneksel plaket takdimi ve protokol yemeğiyle sona erdi.

(-GÖRÜNTÜ) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Aktay: Türkiye, İçerisinde Olmadığı Sürece, AB Eksik Bir Proje Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.


Advertisement