"Hz. Peygamber Objektif, Subjektif ve Mukayeselidir" - Son Dakika
Yerel

"Hz. Peygamber Objektif, Subjektif ve Mukayeselidir"

"Hz. Peygamber Objektif, Subjektif ve Mukayeselidir"

Erzincan Birlik Vakfı Şubesi tarafından her hafta düzenlenen programlara bu hafta İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Alıcı katıldı.

07.04.2014 09:03  Güncelleme: 09:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzincan Birlik Vakfı Şubesi tarafından her hafta düzenlenen programlara bu hafta İlahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Alıcı katıldı.Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alıcı dinler tarihi açısından Hazreti Peygamberi ele alan konuşmasında, İslam Dininde peygamber anlayışı ve diğer dinlerden farklılıklarını anlattı. Alıcı, İnsanların kutsiyet atfetme düşünce ve inanışları doğrultusunda ona ait eşyalara ve unsurlara kutsiyet atfettiğini; dini gönderenin Allah olduğunu ama onu bir peygamber eliyle kurduğunu; bu nedenle peygamberlere din kurucusu denildiğini izah etti. Prof. Dr. Mustafa Alıcı "Dinler Tarihi boyunca din kurucularına teolojik yaklaşımlara göre mukaddeslik atfedilmiştir. Yine bazı inanışlarda kutsallık o dinin kurucularının bedenindedir. Budanın saçlarına bu yüzden tapınılır. Zerdüştlükte Zerdüşt'ün nefesi (Avura Mazdi) kutsaldır." diyerek, İslam yaklaşımının dinler tarihi anlayışıyla örtüştüğünü belirtti. İslam'ın yaklaşımına göre bir dini gerçekleştiren o dinin her şeyini yaşar. Bu yüzden peygamber, "Kim benden sonra bir sünnet icat ederse bid'attır" sözünü hatırlatan Prof. Dr. Alıcı, din kurucusunun yaşadığı her şey zamanla bilimsel bir veriye, sanata dönüştüğünü; buna örnek olarak da Osmanlı ordusunda Hazreti peygamberin kullandığı sağdakine beyaz, soldakine siyah sancak uygulamasını gösterdi. Hz. Peygamberin geleneksel kültten memnun olmadığını; insanların büyü, sihir, mith, şiir gibi unsurlara tamah etmelerini kabullenmediğini; geleceğin dinamiklerinden bahsettiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Alıcı, dinler tarihinin Ortaçağ anlayışındaki "İlahi Dinler ve İlahi Olmayan Dinler" anlayışından uzaklaşarak "Özgürleştiren Dinler ve Kısıtlatıcı Dinler" şeklinde sınıflandırma yaptıklarını belirtti. Prof. Dr. Mustafa Alıcı bu konuyla ilgili olarak; "İnsanda suçluluk duygusundan kurtulmayı, tövbeyi emretmesi onu rahatlatır. Tövbe Allah'adır. Tövbe etmek bir farzdır. Bir tövbe hali onu kısıtlayıcı hallerden kurtarır. Hıristiyanlıkta ise tövbeyi rahibe (aracıya) yaptırırlar. İslam'da insan sürekli tövbe eder. Hiçbir ruhban veya beşeri varlığa kul köle olmaz. Sonsuz özgürleştirir. Mesela Medine Vesikası en önemli toplumsal sosyal özgürleşme projesidir ki bunu vaat eder. Kısıtlayıcı dinde ise karşılaşmaktan korkar. Ne kadar özgürleştirirse ruhban, insanların kendisine gelmeyeceğini düşünür. Bu yüzden kısıtlayıcıdır. Onlarda her şey simgeleşir, insanın dikkatini oraya yöneltir. İslam dininde ise insana (ruhbana) yüklenen rol ilimdir. Ruhbanın otoritesini İslam ilmin emrine verir. Öyle ki, dinimiz Hz. Peygamberi objektif, subjektif ve mukayeseli olarak bize sunar. Kısaca dindarlar için örnektir. Evrensel mesajlarıyla objektif, geçmiştekilerle ilgili ifadeleriyle de mukayeselidir." dedi. - ERZİNCAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Hz. Peygamber Objektif, Subjektif ve Mukayeselidir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement