Prof. Dr. Ataoğlu: "Deprem, psikolojik travmalara yol açtı" - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Ataoğlu: "Deprem, psikolojik travmalara yol açtı"

Prof. Dr. Ataoğlu: "Deprem, psikolojik travmalara yol açtı"

ÖMER ÜRER - BARIŞ ZENGİN - Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu, depremin insanlara Yaradan'ın cezası gibi anlatıldığını belirterek, &quo...

11.11.2013 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖMER ÜRER - BARIŞ ZENGİN - Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu, depremin insanlara Yaradan'ın cezası gibi anlatıldığını belirterek, "Böyle anlattıkları için insanlar 'acaba benim suçum, günahım neydi, ne kusur işledim' diye düşünüyor" dedi.

Ataoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremi unutanlar olduğu gibi unutmayanlar da bulunduğunu kaydederek, tekrarlama riski nedeniyle acıların yeniden yaşanabileceğini söyledi.

''Önemli olan deprem gibi kaçınılmaz afetlerin topluma iyi anlatılmasıdır'' diyen Ataoğlu, yaptıkları çalışmalarda bazı insanların daha çok etkilendiğini ve depresyona girme ihtimalinin arttığını gördüklerini vurguladı.

- ''Deprem olmazsa dünyanın dengesinin bozulacağını insanlara söylemek gerekiyor''

Ataoğlu, psikolojik sorunların temelinde depremin iyi anlatılamamasının yattığını savundu.

Ataoğlu, şöyle devam etti:

"'İnsanları deprem konusunda yanlış bilgilendirirseniz, depremden korkmaları normaldir. Deprem, insanlara Yaradan'ın cezası gibi anlatıldı. Böyle anlattıkları için insanlar 'acaba benim suçum, günahım neydi, ne kusur işledim' diye düşünüyor. İnsanlarda ikilem oluştu. Bu da küskünlük yarattı. İnsanlar deprem sonrasında kendi inançlarına küstü. İnsanlara 'bu doğa olayıdır, her zaman olabilir, olmasında da fayda vardır' denilse, bu sorunları yaşamazlar.

Deprem olmazsa dünyanın dengesinin bozulacağını söylemek gerekiyor. Depremden korkmamamız gerekiyor ama gerekli dersleri de almamız lazım. Bunlar üzerinden insanları bilgilendirmemiz lazım.''

Depremin etkilerinin kişilerin mizacına göre değişebildiğine işaret eden Ataoğlu, utangaç yapıdaki bireylerin depresyona girme olasılığının arttığını dile getirdi.

''Heyecanlı duygusal insanların da düşünceyi bozan süreçlerde kalıcı uyum bozuklukları yaşadığını gördük" diyen Ataoğlu, "Bu özelliklere sahip kişiler afetlerden sonra travmatik durumlar gösterebilir. Deprem normal tramvatik durumlardan da çok farklıdır. Trafik kazası, yangın gibi tramvatik olaylardan çok farklı olan depremin tekrar tekrar yaşanması olasıdır. Normal travmatik olayların ardından insan uyum sorunu yaşayabilir ama deprem diğerleri gibi değildir ve insanlara bunu doğru anlatmamız gerekir'' ifadesini kullandı.

Ataoğlu, depremi yaşayanların ve sonrasında dünyaya gelen çocukların durumlarının çok daha farklı olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Deprem konusunda yanlış bilgilendirilen anne ve babalar çocuklarını da yanlış bilgilendirir, bu nesilden nesle yanlış bilgi olarak devam eder. Bizim korkmamız gereken de budur. Bu çocuklar depremden korkarak büyüyor, önlemlerin doğru alınması halinde depremin korkulacak bir durum olmadığını görecek. Yanlış bilgilerle yaşayan çocuklar ileride utangaç ve çekingen kişiliğe bürünecek.''

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Ataoğlu: 'Deprem, psikolojik travmalara yol açtı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.


Advertisement