Prof. Dr. Bayram Altan Güney Kıbrısta 'Hala Sultan'ı Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Bayram Altan Güney Kıbrısta 'Hala Sultan'ı Ziyaret Etti

Prof. Dr. Bayram Altan Güney Kıbrısta \'Hala Sultan\'ı Ziyaret Etti

İslam Ülkeleri Akademisyenler Birliği Genel Başkanı ve Başbakan Eski Danışmanı Prof. Dr. Bayram Altan, Güney Kıbrıs'ın Larnaka İlçesinde bulunan Hala Sultan Cami ve Tekkesini ziyaret etti.

12.09.2017 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC Din İşleri Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen " HALA SULTAN ZİYARETİ" organizasyonuna davet edilen Prof. Dr. Bayram Altan, yaklaşık bin kişilik kafile halinde Güney Kbrıs Rum Kesimi'ne geçip Larnaka Havalimanına yakın bir mevkide bulunan Hala Sultan Camii ve Tekkesini ziyaret etti.

20 Otobüs ile gerçekleştirilen ziyarette bir konuşma yapan KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Hala Sultan hakkında şu bilgileri verdi:

"Asıl adı Ümmü Haram binti Milhan (R. Anha) olan bu sahabi hanım, Peygamberimiz (s.av) Efendimizin SÜT HALASI'dır. İlk deniz seferine katılan ve şehitlik özlemiyle yanan Kıbrıs'ın Manevi Bekçisi... "Hala Sultan" adıyla meşhur olmuş şecaat sahibi kahraman bir İslam Kadını'dır. Medine-i Münevvere'de doğmuştur.Hazrec Kabilesinin Beni Neccar koluna mensuptur. Enes bin Malik (r.a)ın teyzesidir.

Hz. Osman (r.a) döneminde bir donanma hazırlanmış ve bununla Kıbrıs Adasını feth etmek üzere yola çıkılmıştır. Bu müslümanların ilk deniz seferiydi. Ubade İbni Samit (r.a) ve hanımı Ümmü Haram (r. Anha) yani Hala Sultan da bu sefere katılmışlardı. 86 yaşındaki Hala Sultan, güçlüklere göğüs geriyor, zorluklara dayanıyordu. Gayet sakin davranıyor, yolculuk sıkıntılarından şikayet etmiyordu. O'nun gönlü İslam'ı Kıbrıstaki insanlara tebliğ etme heyecanı ile doluydu. Yaşlı haliyle onun bu zindeliği, mutluluğu, cesareti ve neşesi diğer askerlere de örnek oluyordu.

O ihtiyar mücahide hala, askerlerle beraber Kıbrıs içlerine doğru dalıp gitti. Larnaka yakınlarına vardıklarında bindiği atın ayağının sürçmesiyle yere düşüp oracıkta ruhunu teslim etti. Kıbrıs, hicretin 28. Yılında feth edildi. Ümmü Haram (r.anha) da Kıbrıs'ın sembolü oldu. Larnaka şehrinin Tuz Gölü kıyısında bulunan kabrinin üzerine miladi 1570 yılında türbe ve yanına da cami yapıldı. Ecdadımız, Kıbrıs hizasından geçen gemilere birinci dünya savaşının sonlarına kadar top atışı ile selam verdirmiştir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Bayram Altan Güney Kıbrısta 'Hala Sultan'ı Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement